TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 13 Lip 2022 23:34 #808870

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3820
Babcia Ala wrote:
Może ktoś wie co to?

P.S. Chciałam napisać pomożecie, ale od razu mi się pcha na usta "pomożemy" ;)

20220712_134304.jpg

20220712_134438.jpg

Alu, znalazłam opis wirusa ziemniaczanego Y (PVY), który roznoszony jest przez mszyce. Zdjęcie nr 5 pokazuje dobrze liście, chyba na późniejszym etapie choroby niż Twoje.

ephytia.inra.fr/en/C/5254/Tomato-Main-symptoms

U mnie pojawił się w ubiegłym roku, usunęłam zajęte liście. W tym na trzech krzaczkach, oberwałam i oprysk HT. Póki co nie rozwija się dalej.
Pozdrawiam,
Dorota
Ostatnio zmieniany: 13 Lip 2022 23:37 przez Horti.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 02:28 #808873

• EwG
  • EwG's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2543
No właśnie. Zastanawiam się nad swoimi pomidorami w doniczkach pod chmurką. Pada od kilku dniu. Jest mokro i zimno. Czy teraz spryskiwać jeszcze te biedne pomidory i podlewać nawozami? Nie wiem, czy przeżyją jeszcze, kiedy i tak jest bardzo mokro. Czy odczekać kilka dni, aż trochę przeschną? Moje są w znacznie większych donicach i wyglądają dużo lepiej. Do ziemi przed sadzeniem dodane były: obornik granulowany, mączka bazaltowa i perlit.
Pryskane kilka razy wcześniej IF.

Czy teraz przy tych obfitych deszczach użyć czegoś silniejszego profilaktycznie przeciwko ZZ?
Pozdrawiam cieplutko,
Ewa

Podlasie
Strefa: 6b

Cierpię na nieprzerwany brak miejsca do uprawy, brak wolnych parapetów oraz brak czasu ....
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2022 02:31 przez EwG.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 06:07 #808876

• Matkud
  • Matkud's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 277
U mnie poszedł oprysk Revusem z dodatkiem mocznika ostatniego ciepłego dnia w poprzednim tygodniu w poniedziałek (04.07.2022). W niedzielę znalazłem 2 małe zaschnięte plamy po ZZ, czyli oprysk profilaktyczny miał sens.
Wydaje mi się, że teraz jak najbardziej oprysk Revusem wskazany jeżeli ktoś jeszcze tego nie robił.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Sławek

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 15:18 #808919

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 556
Proszę o pomoc.Uwolniłam wczoraj pomidora spod liści ogórków prowadzonych na sznurkach.Jakoś się biedak zawieruszył i oto co zobaczyłam dzisiaj.
5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Co to? I czy likwidować krzak a resztę czymś psikać?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 16:27 #808920

• Malinówka
  • Malinówka's Avatar
Co to może być? Czy sucha zgnilizna? Na liściach nie widzę objawów zarazy.
IMG_20220714_162508.jpg

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 16:52 #808921

• jagodka27
  • jagodka27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 9569
Sucha, sucha.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malinówka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 18:37 #808925

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Potwierdzam, że to sucha. Znam ją doskonale :whistle:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Malinówka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 19:39 #808928

• grudzienszal
  • grudzienszal's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 556
grudzienszal wrote:
Proszę o pomoc.Uwolniłam wczoraj pomidora spod liści ogórków prowadzonych na sznurkach.Jakoś się biedak zawieruszył i oto co zobaczyłam dzisiaj.
5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg

1.jpg

Co to? I czy likwidować krzak a resztę czymś psikać?

Czy będzie to alternarioza???

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 19:39 #808929

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 37126
Malinówka wrote:
IMG_20220714_162508.jpg
Miejsca objęte zmianami są twarde czy miękkie, jak miękkie to stawiam na SP.
EwG wrote:
No właśnie. Zastanawiam się nad swoimi pomidorami w doniczkach pod chmurką. Pada od kilku dniu. Jest mokro i zimno. Czy teraz spryskiwać jeszcze te biedne pomidory i podlewać nawozami? Nie wiem, czy przeżyją jeszcze, kiedy i tak jest bardzo mokro. Czy odczekać kilka dni, aż trochę przeschną? Moje są w znacznie większych donicach i wyglądają dużo lepiej. Do ziemi przed sadzeniem dodane były: obornik granulowany, mączka bazaltowa i perlit.
Pryskane kilka razy wcześniej IF.

Czy teraz przy tych obfitych deszczach użyć czegoś silniejszego profilaktycznie przeciwko ZZ?

Jak miałam taką sytuację pogodową - tylko dokarmianie dolistne, po co im w nogi jeszcze wodę lać. Oprysk na ZZ, TAK.

Horti, dziękuję, będę bacznie obserwować, nie mam HT, wymyślę coś z cynamonem, chociaż na wirusy, to lekarstwa nie ma. Dostał pod nogi liście z czosnku kopanego do ogórków, wiem, że pewnie to jak umarłemu kadzidło pomaga, ale miałam pod ręką to wyściółkowałam.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2022 19:53 przez Babcia Ala.
Za tę wiadomość podziękował(a): whitedame, Malinówka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 21:45 #808945

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56845
Malinówka wrote:
IMG_20220714_162508.jpg

Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Nimfa, Malinówka

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 14 Lip 2022 22:12 #808949

• Ag
  • Ag's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 160
U sąsiadów niestety pojawiła się alternarioza. I dziś się zastanawiałam co robić u siebie, bo na razie nie widzę takiego problemu. Myślałam o Curzate i Revusie, ale zdecydowałam się na IF. Za to Aurija zaczęła mnie niepokoić, bo wszystkie młode listki od kilku dni ma podwinięte. Co to może być? Rośnie w gruncie.

IMG_20220713_092727.jpg

Zdjęcie robiłam kilka dni temu. Nie było tak ciepło jak dziś. Na zdjęciu jakby niedobór fosforu, ale to chyba nie jest powód zwijania?
6b
Ostatnio zmieniany: 14 Lip 2022 22:31 przez Ag.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 15 Lip 2022 01:20 #808965

• Izzaa
  • Izzaa's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 763
Co prawda mam aurije pierwszy raz, ale u mnie też ma takie pozwijane liście wierzchołkowe.na początku się przejmowałam, ale skoro rozwijają się normalnie to przestałam się zajmować tematem.
Pozdrawiam,
Iza
Za tę wiadomość podziękował(a): kuhara, Ag

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 15 Lip 2022 19:36 #809033

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 888
Na gruntowych chyba powoli wita zaraza. Kilka plam na łodygach i liście. Wczoraj padało wieczorem, dziś po południu, jutro całe popołudnie zapowiadają deszcz. Dopiero w niedzielę mam okazję wykonać oprysk. Mam na stanie Curzate Cu 49.5. Użyć tego czy raczej kupić Acrobat/Revus? Słyszałem opinie że na Curzate może być za późno kiedy ZZ już wejdzie a sądzę w niedzielę/poniedziałek może się ona rozplenić.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 15 Lip 2022 20:39 #809037

• jack90
  • jack90's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13064
Możesz podać jaki region Polski zamieszkujesz?
Pozdrawiam,
Jacek
Za tę wiadomość podziękował(a): Xeno

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 15 Lip 2022 20:43 #809038

• TomekD
  • TomekD's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1563
Xeno wrote:
Na gruntowych chyba powoli wita zaraza. Kilka plam na łodygach i liście. Wczoraj padało wieczorem, dziś po południu, jutro całe popołudnie zapowiadają deszcz. Dopiero w niedzielę mam okazję wykonać oprysk. Mam na stanie Curzate Cu 49.5. Użyć tego czy raczej kupić Acrobat/Revus? Słyszałem opinie że na Curzate może być za późno kiedy ZZ już wejdzie a sądzę w niedzielę/poniedziałek może się ona rozplenić.

Acrobat nie może być już legalnie sprzedawany w PL (zawiera mankozeb).

Jeżeli faktycznie jest już ZZ to każda godzina cenna.
Użyłbym ciężkiej artylerii i środka systemicznego.
Najlepiej niegdyś Infinito dzisiaj sprzedawany pod nazwą Magnicur Finito.
Jeżeli masz w pobliżu sklep sieci Cast.rama kupisz go w nim od ręki od 6:30 jutro ;)
pozdrawiam,
Tomek
Ostatnio zmieniany: 15 Lip 2022 20:46 przez TomekD.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, Xeno

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 15 Lip 2022 20:52 #809039

• Xeno
  • Xeno's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 888
Kupić jedno, opryskać drugie ;) Pewnie już dzisiaj bym atakował choćby tym Curzate, ale ... Deszcz. Kropiło dziś, a na jutro od 14 do nocy opady. Dopiero od niedzieli prognozują względnie ciepło i sucho. Może wykonam oprysk w niedzielę rankiem, ewentualnie wieczorem.
Spróbuję dostać gdzieś lokalnie ten środek, skoro go polecasz.

Region to dokładnie północne łódzkie, okolice Działoszyn, Wieluń. Kilka dni temu ktoś na forum z tego regionu wrzucał zdjęcia z tegorocznej ZZ, więc raczej nie mam wątpliwości że i do mnie zawitała.
Za tę wiadomość podziękował(a): del, jack90

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2022 08:29 #809069

• Ag
  • Ag's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 160
Izzaa, też masz fioletowe listki od spodu? Znalazłam taki filmik i spróbuję zrobić oprysk. Bo może u mnie też jest niedobór wapnia.
6b
Ostatnio zmieniany: 16 Lip 2022 08:31 przez Ag.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, kuhara, del, KaśQu

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie, cz. III 16 Lip 2022 15:01 #809090

• ogrodnik2
  • ogrodnik2's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 91
Może wiecie czy wszystkie wirusy zostawiają ślad na pomidorach, czy sa takie które porażają tylko krzaki o pomidory wyglądają normalnie ?

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.892 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum