TEMAT: PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 27 Wrz 2026 11:11 #898707

Adamie, ja to z chęcią bym korepetycje wzięła z uprawy papryk u Ciebie. W tym roku mam lepsze zbiory niż w zeszłym, ale i tak nie umywa się do Twoich.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Wrz 2026 07:05 #898734

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2081
lusinda wrote:
Adam, ja wysadziłam 150 krzaków...

Wiem, jak wygląda uprawa papryki w bardziej normalnych warunkach i ile można zebrać. :dazed:
Mam cztery pudełka dojrzałej w nich papryki, bardzo się cieszę, ale ja wiem, że to tylko taka namiastka. :wink4:

Narzekałam mówisz...tak narzekałam, bo jestem świadoma, co mogłam osiągnąć. :sad2:

W moich warunkach był ciężki okres dla papryki. Wyciągnęłam wnioski, wiem, które papryki sobie poradziły i na nich będę opierała swoje przyszłoroczne uprawy. :drink1:
150 krzaków to jak ty to chciałaś zjeść , przerobić ,gdyby się udała ? Na ryneczku nie handlujesz ?
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, ewakatarzyna, Pomidorowy_Zawrót_Głowy

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Wrz 2026 12:39 #898747

• lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Otrzymane dziękuję: 13287
Kochani czy ktoś może mi podrzucić zdjęcie Drzewka chyba od Marlenki i Złoty Deszcz to już na pewno od Marlenki. .
Mam kilka odmian co mi się sadzonki wywaliły i muszę zidentyfikować
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2026 12:41 przez lucysia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Wrz 2026 23:10 #898769

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18442
Witaj Staszku.

Nie handluję na ryneczkach, nie sprzedaję wyhodowanych warzyw i owoców. Nie mam takiej potrzeby.
Nadwyżki rozdaję przyjaciołom, wymieniam np. na jajeczka i inne. :rotfl1:

Lubię mieć nadmiar. :supr3: :funnyface: :crazy:
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2026 23:10 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, ewakatarzyna, papryczka, Sonka, Klarkia25, Borowska

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 28 Wrz 2026 23:36 #898772

• zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 11469
To moja papryka Złoty Deszcz, a Drzewka nie kojarzę.

20260829_103836-2.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2026 23:36 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, lusinda, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Wrz 2026 12:30 #898787

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
lusinda wrote:
Witaj Staszku.

Nie handluję na ryneczkach, nie sprzedaję wyhodowanych warzyw i owoców. Nie mam takiej potrzeby.

Jak wymieniasz to zmienia postać żeczy. :rotfl1:
Staszek

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Wrz 2026 12:45 #898788

• papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Platinum Boarder
lusinda wrote:
Witaj Staszku.

Jak wymieniasz to zmienia postać żeczy. :rotfl1:
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Jan4, Nimfa, ewakatarzyna, lusinda, Sonka, Borowska

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 29 Wrz 2026 18:38 #898795

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4662
Zawiedzony minionym sezonem bardzo zredukowałem ilość odmian i zabawę, jak przy pomidorach.

Do uprawy gruntowej delegowałem tylko 2 odmian – Navigator i Ramiro. Tymi dwiema odmiany zasiliłem też trochę uprawę w donicach.

1-126.jpg

Navigator

2-121.jpg

Navigator

3-113.jpg

Ramiro

Ale do donic dałem głównie inne trzy odmiany – Jimmy Nardello, Baron Cygański i MiniBell.

4-100.jpg

Jimmy Nardello już wyrodził i teraz próbuje jeszcze z nowymi owocami.

Baron Cygański (Gypsy Baron):

Krzewy rosły na silne, gęste i produktywne. Może się podobać efekt wizualny. Owoce mają kapturkowy kształt i na obecnym etapie charakteryzują się głęboką, niemal czarno-fioletową, lśniącą barwą, która pięknie kontrastuje z soczystą zielenią liści. Potem kolor przechodzi w rubinową czerwień. Miąższ jest chrupiący i słodki. Papryka może imitować ostrą, ale taką nie jest. Wiele owoców rośnie najpierw stożkiem do góry, co też imituje odmianę ostrą, a potem zawija się w dół.

5-77.jpg

Ale jestem ciekawy waszych rekomendacji po tegorocznym trudnym sezonie na coś równie dobrego lub lepszego.

Pojdę też raczej w uprawę donicową. Będę chciał przygotować i zastosować możliwie najlżejsze podłoże w możliwie największych donicach, aby zachować ich najlepszą mobilność i nie cierpieć za bardzo przy ich jesiennym przenoszeniu w obliczu nieakceptowalnego chłodu. Bo dojrzewanie jest strasznie opóźnione.
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala, papryczka, Marku, lusinda, Sonka, Klarkia25, Borowska

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2026 17:41 #898820

• Krecik stary
  • Krecik stary's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Nigdy nie jestem złośliwy-no może czasem
  • Otrzymane dziękuję: 51640
Dziś zerwalem następny koszyk słodkiej papryki w 80% dojrzałości.Na krzewach została tylko zielona,bo na razie decyzyjni nie przewidują przymrozków u mnie.Jeszcze jest duzo zupełnie zielonej ale już wielkości noralnej i dochodzącej do odpowiedniej wielkości.Z tegorocznej uprawy jestem w zupełności zadowolony,pommo,że za wczesnie wysiałem nasionka.W natepnym sezonie nasionka będe kiełkował pod koniec lutego,początkiem marca.:bravo: :bravo: :bye: :bye: : :drink1: :drink1:
IMG_20260930_1518492.jpg
Pozdrawiam Józek!!

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 30 Wrz 2026 22:34 #898832

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Józku, przepiękne masz papryczki. :bravo:

Moim w pudełku zajęło 7 dni, aby dojrzeć. Są piękne i bardzo mnie cieszą. Część poszła do octu, część do zamrażarki, a część na sosik.
Kolejne dojrzewają w "dojrzewalni". :unsure:

1afb87bb-d5ed-4063-a2a9-bbbe9b69bca8.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Paź 2026 14:16 #898894

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38426
Szkoda, że jesteśmy bez szans. Muszę na przyszły rok zmodyfikować uprawę po bobie - rozsada dostanie większe doniczki, nie wiem czy to pomoże. Nie gniewajcie się za tak dużą ilość zdjęć, ale chcę uwiecznić, że w końcu papryka zechciała mi rosnąć :happy4:
DSCF0877.jpg
DSCF0878.jpg
DSCF0886.jpg
DSCF0881.jpg
DSCF0882.jpg
DSCF0883.jpg
DSCF0884.jpg
DSCF0885.jpg
Palermo z jednego jedynego nasionka, które skiełkowało
DSCF0879.jpg
DSCF0880.jpg
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2026 14:24 przez Babcia Ala.

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Paź 2026 16:01 #898895

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6479
Alicja piękne papryki. Więcej optymizmu :) Pogoda piękna, słoneczna, a że noce chłodne to chyba już nie ma wpływu na dojrzewanie owoców na krzakach, nie muszą pobierać składników odżywczych, dużo dużo słońca życzę, przynajmniej przez dwa tygodnie :flower2:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, zwykły chłop, Babcia Ala, lusinda, Sonka

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 03 Paź 2026 23:22 #898901

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Brawo Alu! :bravo:

Zgadzam się z Mileną. A jak słońca zabraknie, to ładuj je do pudła. U mnie też wiele jeszcze wisi na krzakach, jak pogoda całkowicie się skiepści, to tak zrobię. Ja zawijam dodatkowo każdą paprykę w osobny papierek, chcę uniknąć rozprzestrzeniania się pleśni, gdyby którejś zechciało się zepsuć. ;)
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 03 Paź 2026 23:23 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, Jan4, Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Paź 2026 21:05 #898939

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4662
Ryzykując mszycę lub przędziorka przeniosłem część mobilnych papryk „pod strzechę”.

1-131.jpg

Zaskoczony jestem po tym sezonie, że donica o wysokości 20 cm może wykarmić krzew wyrastający dorodnie i mający liczne papryki, choć w rozwoju opóźnione. Ale to już inna kwestia, a mobilność takiej doniczki chroni jednak ostatecznie przed zimnem:

2-126.jpg

3-118.jpg

Pudełkowanie owoców z krzewów gruntowych okazało się zabiegiem nieodzownym:

4-104.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 04 Paź 2026 21:17 #898942

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 38426
Paweł, szkoda, że nie opryskałeś, "zielone ludziki" z pewnością się pojawią, ale to później. A wcześniej na 99% rośliny zrzucą liście, ale część owoców powinna się zacząć przebarwiać. Też już próbowałam kiedyś wnosić donice do domu i efekt był średnio zadowalający u mnie.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, Nimfa, ewakatarzyna

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 05 Paź 2026 12:52 #898960

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14281
Też jestem zadowolona w tym roku z uprawy papryk i też jeszcze dużo wisi na krzaczkach.
Powiszą przynajmniej do czwartku, bo potem zapowiadany u nas ziąb i deszcze. Następnie też do kartonu.

Tu zerwane dzisiaj. Lusinda, poznajesz? Wszystkie w tym roku z nasion od Ciebie.

paprykazerwana5.10.jpg

W warzywniku mam 16 krzaczków i dodatkowe 4 w donicach, które już jakiś czas temu przeniosłam do ogrodu zimowego, gdzie mają cieplutko.

paprykiwogrodziezimowym5.10.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Krecik stary, ewakatarzyna, Chiarodiluna, lusinda, Klarkia25

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Paź 2026 19:37 #899038

• Marku
  • Marku's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 744
lucysia wrote:
Kochani czy ktoś może mi podrzucić zdjęcie Drzewka chyba od Marlenki i Złoty Deszcz to już na pewno od Marlenki. .
Mam kilka odmian co mi się sadzonki wywaliły i muszę zidentyfikować
Wczoraj kasowałem papryki i przypomniała mi się Twoja prośba.
Już nawet moje Drzewko wyrwałem ale do fotki wsadziłem je z powrotem :lol:
IMG_20261006_1608241.jpg

PAPRYKA SŁODKA - uprawa papryki słodkiej w gruncie i pod folią cz.II 07 Paź 2026 19:48 #899042

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64130
Ja dzisiaj poobrywałam co tam jeszcze na krzaczkach było.

IMG_2928.jpeg

Wyszło tego pół koszyka.

IMG_2933.jpeg

Teraz tylko porozkładać i czekać aż dojrzeją :lev: Oczywiście jeśli zechcą to zrobić ;)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.989 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum