TEMAT: Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 06 Cze 2026 17:59 #894396

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
  • nowy sezon - nowe możliwości
  • Otrzymane dziękuję: 5993
@pomodoro
Chciałbym teraz na dniach wysadzić swoje nadliczbowe rozsady ogórków gruntowych, ale w miejscu gdzie chcę je posadzić nie przygotowałem wiosną podłoża.

Czy mogę teraz wylać konewką zmieszane saletry w wodzie w dawce jaką stosuję na wiosnę, przegrabić i posadzić rozsadę w wybranym miejscu? Czy muszę odczekać tydzień czy od razu nadaje się to miejsce do wysadzenia? Rzędowego nawożenia nie mam też zrobionego. Myslałem, czy nie zrobić dołki po rozlaniu mieszanki saletry i w te dołki podsypać nawozem np. polifoską 6 wielkości mniejszej garści, podlać dla lepszego rozkładu, przysypać ziemią i posadzić ogórki.
Pozdrawiam, Grzesiek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Zielone okna z estimeble.pl

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 06 Cze 2026 20:56 #894400

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56811
Zrób sobie koncentrat z czerwonego kristalonu odważając 100 g nawozu i dopełniając deszczówką do 1 litra. Używaj ten koncentrat w stężeniu 7 ml na litr wody do podlewania. Podlewaj ogórki systematycznie tym nawozem. Jest też pytanie, jaką wodę używasz do podlewania ?. Jeżeli używasz deszczówki to trzeba zrobić koncentrat z pomarańczowego kristalonu w ilości też 100 g z dodatkiem saletry amonowej w ilości 20 g na litr deszczówki. Dawka do nawożenia taka sama tj 7 ml na litr deszczówki. Pomarańczowy kristalon zawiera magnez, którego czerwony kristalon nie zawiera. Dlatego tego nawozu nie można stosować do podlewania deszczówką.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Grzebuła

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 06 Cze 2026 21:36 #894404

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Czyli posadzić bez uprzedniego nawożenia ziemi i zacząć fertygować jak się przyjmą, dobrze rozumiem pomodoro? Nie odniosłeś się do moich przemyśleń, więc nie wiem jak to interpretować. Tak jakby mój pomysł był niewłaściwy.
Mam do dyspozycji czerwony kristalon, więc będę używał wody z sieci tak jak napisałeś.
Pozdrawiam, Grzesiek.
Ostatnio zmieniany: 06 Cze 2026 22:00 przez Grzebuła.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Nimfa

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 07 Cze 2026 05:20 #894414

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 56811
Przed wysadzeniem przelać glebę tym właśnie nawozem, ale nie po całej powierzchni, lecz rzędowo tak, jak planowane są wysadzenia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Grzebuła

Przygotowanie gleby pod uprawę warzyw - cz. 2 07 Cze 2026 09:29 #894421

• Grzebuła
  • Grzebuła's Avatar
  • Platinum Boarder
Teraz dla mnie bardziej jasne pomodoro, dzięki Ci bardzo, jesteś nie ocenionym w swojej pomocy na forum. :drink1:
Pozdrawiam, Grzesiek.
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.776 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum