TEMAT: Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 04 Paź 2026 10:29 #898922

• Fina
  • Fina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1692
Cuore Antico di terme.
Super pomidor zarówno w smaku, wyglądzie i plennosci. Szkoda tylko że okazał się tak późny pierwszy zbiór 21.08.Dal 13 pomidorów o masie 4,15 kg. Lekko łapał SZW. Musi mieć odpowiednio wysokie stanowisko u nas musiał zakręcić w dół najwyższy z dotychczasowych upraw. Przy likwidacji z dwóch krzaków zerwane jeszcze dodatkowo ponad 5 kg zielonych, więc plennosc wyśmienita.
IMG_20260904_174743.jpg

Jeszcze raz dzięki za te nasiona od Was, jeśli ktoś nie może podjąć wyboru odmiany to zapewniam, że gratisy od Marlenki się sprawdzą.
Za tę wiadomość podziękował(a): pouder, Marlenka, Miragoral, Babcia Ala, Marku, Chiarodiluna, Chajtarma, lusinda, Klarkia25, Borowska

Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa pomidorów w gruncie i pod osłonami - sezon 2026 04 Paź 2026 20:57 #898937

• Chiarodiluna
  • Chiarodiluna's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 4657
Zapadła u mnie chyba nieco spóźniona decyzja o likwidacji wszystkich gruntowych stanowisk pomidora. Ale też po części dotychczasowa pogoda dozwalała na wyczekiwanie:

1-130.jpg

W każdej chwili może pojawić się przymrozek i wówczas nie da się w jednym czasie zajmować różnym asortymentem. Dlatego gruntowe pomidory i papryki oraz dynie zostały wycofane. Pomidory całkowicie, a tamte częściowo.

W szklarni - nocna i poranna wilgoć, razem z chłodem, także zaczynają robić powoli swoje. Niemniej owoce nadal dość piękne:

2-125.jpg

Tajga

Nasiona z jesiennych owoców są bardzo grube i piękne. Jak ostrzegła mnie w innym wątku Babcia Ala obarczone większym ryzykiem niechcianego przepylenia, ale i tak trudno mi się im oprzeć:

3-117.jpg
Paweł

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...od-w-dolinie-wieprza

Google Maps
51°34'03.9"N 22°04'53.1"E
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Jan4, Marlenka, Miragoral, ewakatarzyna, Babcia Ala, Fina, Marku, Chajtarma, lusinda

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.814 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum