TEMAT: Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 18:05 #558536

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 68332
Kurjan, mogę podpowiedzieć z własnego doświadczenia, o ile chcesz polegać na mojej opinii... najpierw profilaktycznie stosowałam Acrobat, a po upływie tygodnia, również profilaktycznie Previcur. Na razie ZZ mnie omija, ale cały czas mam w pogotowiu jeden ze środków wgłębnych. O Revusie słyszałam ( podkreślam: słyszałam ) różne opinie.
Żyj tak, jakby jutra miało nie być....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): kurjan

Zielone okna z estimeble.pl

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 18:50 #558544

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Ludziska z Wielkopolski, a konkretnie z okolic Poznania :) Czy na Waszych pomidorkach znajdujecie ogniska ZZ ? Teoretycznie wysoka temperatura, jaką obecnie mamy, powinna zatrzymać rozwój choroby, ale powietrze nadal jest wysycone wilgocią, a poranki są chłodniejsze ...

Obserwuję pomidorka Malachitowej Szkatułki, zerwanego jako zainfekowanego bakteriozą ( zdjęcia kilka postów wstecz ) - leży na zewnątrz i dojrzewa: zmienił kolor na jasno zielony, a i kropki zbladły.
Powinnam jutro jechać na działkę na inspekcję, ale pechowo nie mogę. Mam nadzieję, że moje pocieszki dadzą sobie radę ....
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 19:18 #558557

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14232
Na jednym bocznym pędzie pomidora zauważyłem przejaśnienia - jaka to przyczyna?

DSCN1324.jpg
DSCN1325.jpg

DSCN1323.jpg

Krzak pomidora w załączniku.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2017 19:43 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): rozalia, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 22:49 #558597

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6950
Niedobór magnezu.
Tak się zastanawiam czy do oprysku PW nie dodawać od razu siarczan magnezu, a nie interwencyjnie.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 01 Sie 2017 23:03 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Zbyszko46, Agusiak, Lucas

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 23:09 #558602

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3820
Aniu, po zimnym tygodniu z ulewami, gdy zrobiło się cieplej ZZ w Poznaniu ruszyła.
Nie jest łatwo, bo moja gliniasta ziemia nasączona wodą plus ciepełko dają ZZ rewelacyjne warunki. Do tego mam miniaturowy warzywniak i pomidory nie zmieniają lokalizacji.

Po sobotnim oprysku Revusem było OK. Za to wczoraj rano mój mąż zamknął podczas koszenia trawnika drzwi do foliaka. Jedne tylko, ale zapomniał otworzyć. ;) Ja rano podlałam, bo zapowiadali ponad 30C. Gdy wróciłam z pracy, zostało mi tylko wyjąć szybko Infinito i polecieć z opryskiem, bo tak idealne warunki, ZZ musiała wykorzystać . :eek3: :woohoo: Dziś jest OK (odpukać). Dobrze mieć zapasy. :)
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 01 Sie 2017 23:15 #558604

• Horti
  • Horti's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3820
podjadek wrote:
Niedobór magnezu.
Tak się zastanawiam czy do oprysku PW nie dodawać od razu siarczan magnezu, a nie interwencyjnie.

Ja dodaję łyżeczkę (5g) na 1 litr oprysku PW. A od trzeciego grona 1 łyżka na 10l konewkę podczas podlewania.
Pozdrawiam,
Dorota
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Sie 2017 11:27 #558663

• Dampsikowna
  • Dampsikowna's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
Witam. Dopiero uczę się uprawy pomidorów. W zeszłym roku koniecznie chciałam uprawiać pomidory bez żadnego oprysku i niestety musiałam szybko się z nimi pożegnać - wszystko przez zz. W tym roku zrobiłam już opryski wg instrukcji znajomego forumowicza.
Od kilku dni zauważyłam przebarwienia na dolnych liściach.
Przypuszczam że są to braki magnezu - ale wolę się upewnić.
Jeżeli to brak magnezu to co z tym zrobić?

DSC_0001.jpg

DSC_0002.jpg

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Sie 2017 11:35 #558666

• podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 6950
Tak to niedobór magnezu.
Oprysk siarczanem magnezu 0,5% czyli 5g/l.
Piotr :)
Ostatnio zmieniany: 02 Sie 2017 11:35 przez podjadek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Dampsikowna

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Sie 2017 11:59 #558669

• Dampsikowna
  • Dampsikowna's Avatar
  • Junior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 24
A to ma być jednorazowy oprysk? Czy powtarzać go w jakimś odstępie czasowym?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 02 Sie 2017 14:13 #558686

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 926
Jan4 wrote:
Na jednym bocznym pędzie pomidora zauważyłem przejaśnienia - jaka to przyczyna?

DSCN1323.jpg

Krzak pomidora w załączniku.

Szczególnie na tym zdjęciu, nie wygląda mi to na niedobór magnezu. Zmiany skoncentrowane po obrzeżach liści, środki zielone. Niedobór często pokazuje się u mnie na starszych liściach, ale zmiany są rozłożone równomiernie w postaci groszkowych przebarwień.. Takiego "coś" w każdym razie nie zaobserwowałem.

Pozdrawiam

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 13:58 #558948

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2062
Czy to są oparzenia słoneczne, czy jakieś choróbsko? Odmiana Ruby Surprise, krzak w miarę zdrowy. Zmiany są w miejscu wystawionym na promienie słoneczne - stąd podejrzenie o oparzenie. Na innych krzakach też mam takie przypadki, np. na Carbon. Plamy są wklęsłe, twarde. Czasami pod palcami jest to taka wyboista powierzchnia jakby. Jak zrywam takiego pomidorka to w domu przez co najmniej kilka dni nie zaczyna się w tych miejscach psuć. Po dłuższym czasie - zdarza się.

IMG_20170804_134721.jpg

IMG_20170804_134733.jpg

IMG_20170804_134752.jpg

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 14:31 #558953

• Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 14475
Ja dzisiaj tez kilka owocow takich zerwałam zakwalifikowałam jako oparzenie słoneczne. Tu może znajdziesz odpowiedz www.ho.haslo.pl/article.php?id=2950
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 17:45 #558974

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 5477
No i przegrywam z ZZ na całym froncie.Ręce mi opadły dzisiaj jak weszłam do warzywniaka.Pomidory pryskane 3 razy infinito - ostatni raz 5 dni temu a choróbsko idzie na całego. Chciałabym , aby te grona dojrzały . Mam jakąś szansę ? Ogolić mogę prawie całkowicie pomidory z liści ??? Na gałęziach też są zmiany.
Zdjęcia :cry2:

20170804_173033.jpg

20170804_173053.jpg

20170804_172725.jpg

Jak myślicie co mogę jeszcze zrobić ? Grona zdrowe są ładne , duże wprost wymarzone...dotrwają zanim położy je zaraza ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 17:56 #558975

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
Kasionek wrote:
No i przegrywam z ZZ na całym froncie.Ręce mi opadły dzisiaj jak weszłam do warzywniaka.Pomidory pryskane 3 razy infinito
Jak myślicie co mogę jeszcze zrobić ? Grona zdrowe są ładne , duże wprost wymarzone...dotrwają zanim położy je zaraza ?

Nie zaleca się stosowania tego samego środka w kolejnym zabiegu, a już na pewno nie 3 razy pod rząd. Jeśli stężenie było OK to musi być jakiś wyjątkowo wredny "szczep". Pewnie zastosował bym Curzate i Acrobat zaraz potem. Te środki znam, używałem z powodzeniem, choć nie w tak dramatycznych sytuacjach.

Pozdrawiam

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 18:02 #558978

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Daro zapewne masz rację. Curzate nie do zdobycia w pobliżu mojej miejscowości - niestety.Jutro jadę dalej szukać.
edit - były wcześniej przeprowadzone opryski z PW 20 ML/L i oprysk topsinem.
Ostatnio zmieniany: 04 Sie 2017 18:04 przez Kasionek.

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 19:29 #558998

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
Kasieńko, Daro ma rację - opryski na ZZ przeprowadzamy kilkoma środkami , co tydzień innym. Topsin jest raczej zalecany na szarą pleśń ... U mnie sprawdził się Acrobat i Previcur, ale czy na 100% to przekonam się jutro.
Rozejrzyj się też za Revusem, chociaż on akurat ma rozbieżne opinie.
Te pomidorki masz w gruncie czy pod folią ? Jakie dałaś stężenie Infinito ?

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 19:53 #559005

• Daro65
  • Daro65's Avatar
  • Platinum Boarder
Jeszcze co do Revusa. Nie stosowałem go, ale z tego co pamiętam był zalecany dla ziemniaka we wczesnych fazach rozwojowych, jako zapobiegawczy - cokolwiek to znaczy... Gdzieś tak do końca czerwca max. Odpuścił bym. Poobrywaj wszystkie zakażone owoce, podobnie liście, łodyg już się nie da - wiadomo :wink2: i zapodaj truciznę. Tyle można zrobić teraz.

Pozdrawiam
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek, Agusiak

Choroby pomidorów. Niedobory pokarmowe. Problemy w uprawie. 04 Sie 2017 20:11 #559014

• Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Moderator
Liście poobcinane , łodygi w częściach górnych też.
Aniu infinito dawałam 5 ml/l plus mocznik.Jutro pojadę do miasta ponownie to coś może będzie ze środków które radzicie.Mi już tylko zależy , aby te grona doszły bo na jednym każdym jednym krzaku są duże, szkoda oj jak serce boli...
A to co wylukałam za płotem u sąsiada - szlag mnie trafił :mad2:

20170804_192753.jpg

ziemniaczki sąsiada. Tacy nieodpowiedzialni ludzie nie powinni mieć warzywniaka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Daro65, Agusiak

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.786 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum