• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Śliwka w roli głównej !

Śliwka w roli głównej ! 08 Sie 2024 22:11 #863827

  • Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Posty: 7213
  • Otrzymane dziękuję: 33937
I od czasu do czasu przewietrz piekarnik by uwolnić parę wodną.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa


Zielone okna z estimeble.pl

Śliwka w roli głównej ! 06 Wrz 2025 14:14 #882826

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 966
  • Otrzymane dziękuję: 3109
JaNina wrote:
Kasiu, ja suszyłam, później je wędziłam i na koniec wylądowały w słoiczkach w oleju. Do bigosu jak znalazł.
I na słodko robiłam. Takie suszone, moczyłam w rozpuszczonej czekoladzie i miałam smaczne czekoladowe przekąski ;)
Niestety uwędzić nie mam gdzie, ale każdego roku suszę w piekarniku. Na 'blaszce' z prętami czyli ruszcie (mam takie dwa) kładę papier do pieczenia (przyznam szczerze że boki przypinam 4 szpilkami ;) - to ważne iloma, bo taką samą ilość mam wypiąć :lol: )

Śliwki układam brzuszkami w dół, włączam piekarnik na noc na ok 60-70C, zostawiam lekko uchylone drzwiczki a rano już są ususzone, nie na wiór. Prądu zużywa się naprawdę niewiele, sprawdziłam. Najwięcej prądu żre suszarka taka piętrowa jak do grzybów, masakra :evil:

Suszonych w oleju nie próbowałam, ale kto wie.. swoje trzymam w dużym słoju, zazwyczaj jest to przekąska. W ubiegłym roku suszyłam jakieś ooogromne śliwki TOPHIT z warzywniaka, suszone były wyśmienite. Niestety słoik pusty więc już się rozglądam w zieleniakach, bo śliwy nie mamy
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Śliwka w roli głównej ! 06 Wrz 2025 15:23 #882828

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3660
  • Otrzymane dziękuję: 8025
Roma wrote:
Śliwki zapiekane w boczku to bardzo dobra ciepła zakąska

Składniki:
10 suszonych śliwek kalifornijskich,
10 plasterków wędzonego boczku,
3 kromki chleba,
2 łyżki masła,
Lat temu dużo a może i więcej był w telewizorku serial kilinarny "Dwie grube Damy" gdzie był prezentowany przepis o nazwie "Diabły na koniach" . Śliwki suszone najpierw były moczone w mocnej herbacie do momentu aż "nabiorą ciała", następnie były faszerowane kawałkiem uduszonej drobiowej wątróbki , szczyptą chili i ew. soli, owijane boczkiem i pieczone.


Kiedyś obowiązkowe na stole a dzisiaj już zapomniane śliwki w occie robione w inny sposób. Potrzebne są śliwki typu węgierki niezbyt dojrzałe i jeszcze twarde, z tych większych odmian. Trzeba je wydrylować, podzielić na połówki i ułożyć w słoju czy w czym kto ma. Następny krok to przygotowanie zalewy z octu i wody z dodatkiem goździków i ew. innych korzeni, co kto lubi. Zagotowaną i ostudzoną zalewamy śliwki tak aby je pokryła i zapominamy na jakieś 2-3 tygodnie. Octu w zalewie powinno być tyle aby gotowy produkt zawierał go ok. 2%. Aby policzyć ile potrzeba octu, ważymy śliwki, wsypujemy do słoja i wlewamy tyle przegotowanej wody aby je pokryła. Odlewamy wodę i jej wagę sumujemy z wagą śliwek. Zawartość octu w przetworze ma być 2% czyli 1/50 obj. ( czystego kwasu octowego). Ponieważ dysponujemy octem o stężeniu 10% , otrzymany wynik ważenia dzielimy przez 5 i tyle dolewamy octu 10%. Np. śliwek i wody co je pokryła mamy 3,5 kg więc 3,5:5= 0,7 czyli trzeba dolać 0,7 litra octu 10% ale wcześniej o tyle samo trzeba zmniejszyć ilość wody, którą odlaliśmy ze śliwek Czy to jest jasne? :idea1:
Po upływie min 2 tygodni odlewamy aromatyczny ocet śliwkowy a owoce układamy w mniejszych słoikach hojnie przesypując cukrem. Śliwki wytworzą swój aromatyczny i słodki syrop kurcząc się ok. 2 krotnie. Są o wiele lepsze niż t ciapowate ze starych przepisów.
Ostatnio zmieniany: 06 Wrz 2025 15:28 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 19:07 #882861

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 966
  • Otrzymane dziękuję: 3109
KaLo zaciekawił mnie Twój przepis na śliwki, chyba zrobię na próbę ze 4 słoiczki. Mam pytanie - po zlaniu zalewy octowej upychać śliwki dość mocno w słoiku? i rozumiem, że przesypuję cukrem warstwowo, tak? Przyjąć wagowo 1:1 (śliwki:cukier) czy to za dużo ?

Jakie przyprawy dajesz do zalewy octowej? Nigdy nie robiłam z octem, nie wiem co by pasowało, a chciałabym żeby wyszły takie bardziej korzenne.

A i jeszcze takie głupie pytanie - śliwki po wyjęciu pestki mają być w 'całości' czy połówki?
Pozdrawiam, Milena

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:38 #882867

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3660
  • Otrzymane dziękuję: 8025
Śliwki połówki bo łatwiej układać, takie nie całkiem dojrzałe, twarde żeby się nie rozciapały no i takie duże, dorodne bo w cukrze mocno się kurczą. Nie ubijać za mocno. :wink2: Można też zrobić tak, że cukrzenie przeprowadzić w jakimś większym naczyniu a potem przełożyć do mniejszych słoików. Nadmiar syropu można wymieszać z pierwszym octem i używać jako doskonałą przyprawę do sosów, mięs , sałatek, majonezów itp . Typowe korzenie to goździk i ew. cynamon ale kto lubi może dodać wanilię , ziele angielskie, kardamon a nawet chili lub pieprz. Jest sporo przepisów w sieci. Ja preferuję goździki , no może z ociupinką cynamonu. Jak dostanę odpowiednie śliwki to może spróbuję goździka z kardamonem. Ponieważ obliczanie ilości octu w stosunku do ilości owoców pewnie nie dla wszystkich był zrozumiały, odnalazłem oryginalny przepis z 1999 roku.

IMG_20250907_232523.jpg


Ja cukru daję tyle aby było 25-30% w stosunku do owoców. Taka dawka ma właściwości konserwujące. A śliwki na prawdę muszą być jeszcze twarde. :idea1: Wtedy aż chrupią w czasie gryzienia. :yummi:
Ostatnio zmieniany: 07 Wrz 2025 23:55 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:52 #882868

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 966
  • Otrzymane dziękuję: 3109
Dziękuję KaLo
edit: Twój przepis jest dla mnie zrozumiały i według niego zrobię :)
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 08 Wrz 2025 00:56 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Śliwka w roli głównej ! 07 Wrz 2025 23:56 #882869

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3660
  • Otrzymane dziękuję: 8025
Smacznego :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 08 Wrz 2025 00:15 #882872

  • lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1734
  • Otrzymane dziękuję: 12348
Konfitury już zrobione, na drzewach u znajomej coś tam jeszcze wisi kwaskowatego, więc może uda mi się zrobić kilka słoiczków. W tym roku mam czas na nowości i jeżeli rodzinka akceptuje - robię. :rotfl1:

Kalo, dziękuję za przepis.
Pozdrawiam Ewa

Nowy rok, kolejne wyzwania, spełnianie najróżniejszych marzeń!!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.345 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum