• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ryby na naszych stołach

Ryby na naszych stołach 19 Kwi 2012 10:40 #27503

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
________________________________________
Co prawda nie wiem czy ktoś tu zagląda czy nie, ale przypomniałam sobie przepis na rybkę z grilla - podzielę się, a nuż widelec ktoś skorzysta

Ryba z grilla z warzywami - pomysł dla każdego rodzaju diety!
- Filety oczywiście jakie kto lubi z ryby i tyle sztuk ile chętnych na grilla.
- marchewka,
- cebula,
- zielona pietruszka,
- czosnek
- sól, pieprz
- odrobina margaryny lub masła (można zrezygnować)
- folia aluminiowa

Marchewkę , cebulkę i czosnek pokroić w plasterki, na folii aluminiowej lekko posmarowanej masłem układać: cebula - marchew - czosnek - gałązka zielonej pietruszki i na to posolona i popieprzona ryba i znowu warstwa warzyw, tzn.: pietruszka, czosnek, marchew, cebula. To szczelnie zawinąć w folię i opiekać na grillu po 10-15 minut z każdej strony.
Można to również zapiec w piekarniku. Mozna w takich pakiecikach jak na grilla, ale dobrze sprawdza sie też naczynie żaroodporne, zapiekam to wtedy jakieś 20-30 min. w temp. 180 st.
Smaczne jak nie wiem co....zwłaszcza jak już są młode warzywa wszystkie.
Ostatnio zmieniany: 25 Paź 2012 23:35 przez .
Za tę wiadomość podziękował(a): marzena06, Forumowa Żabula, zosiac, rozalia


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Andzine smaki raz jeszcze 19 Kwi 2012 10:58 #27513

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Aga, a robiłaś krewetki z grilla?? Genialne!!
Marynuję krewetki w takim sosie: sos sojowy, ocet balsamiczny, sporo rozgniecionego czosnku, 2-3 krople tabasco (zależy od ilości krewetek), potem nabijam je na patyki szaszłykowe i na mocno rozgrzanym grillu pieczemy po kilka minut z każdej strony. Do tego ulubiony dip i uczta królewska!

Jak już jesteśmy przy rybach, to jeszcze troszkę śledzi.

Śledzie mojej mamy

1 kg matjasów wymoczyć kilka godzin, zmieniając kilka razy wodę.
Zalewa:
5 szkl octu
3/4 i ciut szklanki octu
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 listki laurowe,
2-3 goździki,
1/2 łyżeczki cukru
To wszystko zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać wymoczone śledzie. Gotowe do jedzenia są już na drugi dzień, trzeba do nich tylko zrobić cebulkę: drobno posiekać, posolić i skropić octem odrobine i wygnieść dobrze ręką. Na talerzyku ułożyć porcję śledzi i cebulki, polać oliwą lub olejem i gotowe!

Ulubione śledzie mojego syna:
Śledzie curry

Śledzie marynowane w zalewie estragonowej.

Zalewa:
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu winnego z jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżki suszonego estragonu
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach

Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.

SOS CURRY:
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki gorczycy mielonej
2 łyżeczki curry
3 łyżki majonezu
½ szklanki gęstej śmietany
1 łyżeczka miodu.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, zalać tym samym zamarynowane i odsączone z zalewy śledzie. Najlepsze jest na drugi dzień :bye:
Za tę wiadomość podziękował(a): marzena06

Odp: Andzine smaki raz jeszcze 04 Lip 2012 16:43 #52444

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Jako że na samym początku wyświetlił mi się inspirujący post o śledziku, dodam swoją śledziową kompozycję:

wymoczone matiasy, ketchup, musztarda, majonez, konserwowe; papryka, pieczarki, ogórki, cebulka.
na płat śledzika trzeba pacnąć musztardę, majonez ketchup, włożyć do słoika, położyć konserwową mieszankę i potem kolejny płat śledzika, na niego warzywka.
Po napełnieniu słoik zakręcić, wstawić do lodówki na 1-2 dni.

Pycha:)
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, marzena06, Orszulkaa, zanetatacz

Odp: Andzine smaki raz jeszcze 05 Lip 2012 08:15 #52576

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Alu, natchnęłaś mnie tym przepisem mniam-mniam!! Przypomniałam sobie , że przecież robię jeszcze takie śledzie a'la salsa
Składniki
1 kg śledzi (matjasy)
1 średnia cebula
1 łyżka rodzynek
1 słoiczek papryka konserwowa
4 ogórki kiszone
1 łyżka oleju
mała puszka lub słoiczek koncentratu pomidorowego
1-2 łyżki keczupu

Śledzie moczyć ok. 1 godz. w wodzie lub mleku, nastepnie pokroić w paseczki szer. 1-1,5 cm. Cebulke pokroić w kostke i zeszklic na oleju. Paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodziei odsączyć. Wszyskie składniki wymieszać dokładnie z koncentratem i keczupem.
Sałatka świetna jako przystawka, najlepiej smakuje na drugi dzień.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Odp: Andzine smaki raz jeszcze 05 Lip 2012 11:35 #52621

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Lecę po śledziki :) :ouch:
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Odp: Andzine smaki raz jeszcze 05 Lip 2012 12:01 #52625

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Ja też polecę, żeby zrobić wg Twojego przepisu, akurat mam gości w sobotę.
Będziemy robić pieczonki na ognisku, a pogoda taka, że do rana można siedzieć na dworze.

Odp: "Zrób to sam"-Andzia poleca 14 Sty 2013 13:41 #111262

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
ŁOSOŚ DLA TYCH CO RYB NIE LUBIĄ

Kiedy pierwszy raz zrobiłam tego łososia, to sama nie wierzyłam w to, że coś może z każdym kęsem smakować lepiej. Zwłaszcza, że to przepis podrzucony przez pierwszą żonę mojego małża :rotfl1:
Potrzebujemy:
świeży łosoś ze skórą - tyle porcji ile chętnych.
musztarda francuska (ta z całą gorczycą)
musztarda ostra
cytryna
cebula
sól, pieprz

Łososia należy bardzo solidnie skropić sokiem z cytryny, następnie posolic i popierzyć. Posmarować (tylko stronę bez skóry) cieniutko ostrą musztardą, na to nałożyć solidną, grubą warstwę musztardy francuskiej, a na to plastry cebuli. Piec w temperaturze około 200 stopni przez 15 minut. Mięso łososia idealnie odchodzi od skóry...
Podawałam to z sałatką z lodowej, pomidorków koktajlowych, papryki i cebuli z winegretem i ciepłymi grzankami.
Na prawdę rewelacja!!
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, Orszulkaa, Forumowa Żabula, Joane, besia, zanetatacz

Odp: "Zrób to sam"-Andzia poleca 23 Sty 2013 22:12 #114630

  • trzynastka
  • trzynastka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Każdy dzień nawet najgorszy wart jest przeżycia
  • Posty: 653
  • Otrzymane dziękuję: 238
Aneczko dziękuję, wiesz za co wyszło PRZESMACZNE :kiss: :kiss:
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Odp: "Zrób to sam"-Andzia poleca 31 Sty 2013 15:36 #117423

  • ewkapaw
  • ewkapaw's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 51
Aniu , a czy może robiłaś też inną rybę z musztardą ? Ciekawa jestem czy szczupak byłby OK .
Serdecznie pozdrawiam EWA

Odp: "Zrób to sam"-Andzia poleca 31 Sty 2013 15:54 #117433

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Ewa, robiłam tylko z łososia, ale warto spróbować. Myślę, że każda ryba powinna być smaczna tak zrobiona.
Jak wypróbujesz szczupaka to daj znać jak wyszło, plisss :bye:
Ja na razie jestem sponiewierana grypą i nawet nie myślę o jedzeniu :club2:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewkapaw

Odp: "Zrób to sam"-Andzia poleca 31 Sty 2013 15:59 #117434

  • marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1306
  • Otrzymane dziękuję: 309
Szczupak może być ciut przysuchy :)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1, ewkapaw

Ryby na naszych stołach 09 Lut 2013 16:56 #121198

  • Andzia1
  • Andzia1's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 474
  • Otrzymane dziękuję: 199
Widzę, że Roma robi porządki w kuchnie :happy4: :happy4: i dobrze...
No to wrzucam pomysł na kalmary - to prawie ryba chyba , prawda?? :happy3:
Przepis jest z programu Pascala "Smakuj świat z Pascalem". Własnie przed chwilką zjedliśmy taki obiadek.... pyyycha, na prawdę!

KALMARY W SOSIE POMIDOROW-PAPRYKOWYM

Czas przygotowania: 20 minut + około 20 minut na rozmrożenie kalmarów
Na dwie porcje

Składniki:

490 g kalmarów (3 duże kalmary lub 490 g mrożonych kalmarów w krążkach)/w Biedronce są kalmary mrożone w op. 400 gr - też wystarcza/
1 cebula pokrojona w piórka
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory – mogą być z pestkami /o tej porze roku pomidory u nas są beznadziejne, uzyłam pomidorów z puszki, bez skórki - też pasują/
4 posiekane ząbki czosnku
1 pokrojona w paseczki papryka
Posiekany pęczek pietruszki
Oliwa do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Szczypta sody

Przygotowanie:
Kalmary rozmrażaj w zimnej wodzie około 20 minut. Dodaj szczyptę sody, odczekaj 2-3 minuty i dokładnie wypłucz kalmary. Jeśli są całe, wyjmij z każdego głowę i podłużne ości. Możesz zdjąć skórę, ale nie musisz.
Pokrojoną cebulę dodaj do oliwy rozgrzanej w garnku. Następnie dodaj pomidory, czosnek i paprykę. Sos dopraw solą i pieprzem i całość wymieszaj.
Pokrój kalmary w prostokąty 2x3 cm i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, kalmary mrożone w krążkach można tylko przekroić, te większe. Smaż od 4 do 5 minut.
Do sosu w garnku dodaj pietruszkę i ponownie zamieszaj.
Usmażone kalmary odsącz na sitku z nadmiaru oliwy i dodaj do sosu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, , Forumowa Żabula

Ryby na naszych stołach 09 Lut 2013 17:34 #121219

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Aniu, dzięki za przepis na łososia :kiss3: , już dwa razy robiłam, bardzo nam smakuje :)
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]
Za tę wiadomość podziękował(a): Andzia1

Ryby na naszych stołach 27 Cze 2016 18:21 #485047

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Ryba z własnego stawu, nawet karaś smakuje:

27.06.16018.jpg


27.06.16003.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz, Majkowy

Ryby na naszych stołach 27 Cze 2016 18:49 #485056

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
A ty ściągasz skórę do smażenia.? Ze skóra nie chca jeść, a jak ściągnę to nie wiele zostaje.

Ryby na naszych stołach 27 Cze 2016 21:19 #485124

  • XYZ
  • XYZ's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Błądzę we mgle...
  • Posty: 3740
  • Otrzymane dziękuję: 7401
Zaskoczyłaś mnie, nigdy nie myślałam o ściąganiu skóry, skrobię łuski - łatwo schodzą, myję ryby i smażę, karaś nie nadaje się do filetowania

Ryby na naszych stołach 28 Cze 2016 12:51 #485368

  • Majkowy
  • Majkowy's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 98
  • Otrzymane dziękuję: 113
Przypomniałaś mi Dorka dzieciństwo - kiedy dziadek z samego rana chodziła na ryby, któe potem skrobał z łuski i smażył posolone i obtoczone tylko w mące :hearts:
Majkowy...


[*] Są takie chwile, kiedy wszystko inne przestaje mieć znaczenie...

Ryby na naszych stołach 29 Wrz 2016 21:20 #503881

  • nataliaada
  • nataliaada's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 52
Twister rybny

Składniki:
* 1 szkl. mąki kukurydzianej
* 0, 5 szkl. płatków jęczmiennych
* 1,5 szkl. mleka
* 2 jajka
* sól
* filet z białej ryby
* bułka tarta + ewentualnie płatki kukurydziane
* olej
* sałata lub kapusta pekińska
* pomidor
* ogórek świeży
* kukurydza
* groszek konserwowy
* oliwki
* sól, pieprz mielony, pieprz ziołowy, przyprawa do ryb itp.

Przygotowanie:
1. Mąkę, płatki, mleko, sól, 2 łyżki oleju i 1 jajko wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem i usmażyć cienkie placki. Z tej porcji ciasta wyjdą jakieś 2-3 placki.

2. Przygotować sałatkę. Czyli warzywa odpowiednio drobno pokroić, wymieszać, posolić, popieprzyć, pokropić olejem i zostawić niech się składniki 'przegryzą'.

3. Rybę pokroić na małe kawałki, takie kąski jak na nuggetsy. Zmiażdżyć płatki kukurydziane i wymieszać z bułką tartą. 1 jajko roztrzepać i dodać do niego przyprawy, ewentualnie przyprawić bezpośrednio kawałki ryby. Kąski wrzucać w jajko a potem w panierkę, smażyć na złoty kolor.

4. Na usmażonym placku układać kąski rybne, i sałatkę, po czym go zawinąć. Całość można zawinąć dodatkowo w folię aluminiową. Można polać ulubionym sosem :)


rybnytwister.jpg




Kotleciki z tuńczykiem, ryżem i warzywami

Składniki:

* 2 puszki tuńczyka w oleju (ja miałam z Biedronki)
* 1 torebka ugotowanego ryżu
* 1 słoik z trio warzywnym: konserwowe marchew, kukurydza i groszek
* 3 jaja
* mąka pszenna (dać na oko)
* przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy
* bułka tarta
* olej

Przygotowanie:

1. Warzywa osączyć z zalewy, tuńczyka również. Wrzucić je do miski. Dodać ugotowany ryż.

2. Wbić 3 jaja i dosypać mąki. Niestety, nie powiem, ile trzeba dokładnie dać tej mąki, bo nigdy nie miałam podanych dokładnych danych na to danie, i robię je z różnych proporcji. Kiedy je ostatnio robiłam, zapomniałam sprawdzić, ile dokładnie, mąki zużyłam. Trzeba zdać się na własne: intuicję bądź doświadczenie kulinarne :)

3. Całość przyprawić, dokładnie wymieszać. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce i usmażyć na złoty kolor.

kotletyztunczykiemryzemiwarzywami.jpg


kotletyztunczykiem.jpg
Ostatnio zmieniany: 29 Wrz 2016 21:22 przez nataliaada.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, zanetatacz


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.487 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum