TEMAT: Chleb domowy i bułeczki

Chleb domowy i bułeczki 04 Lip 2017 21:56 #553061

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Czy ktoś piekł piwny chleb? Smaczny jest, czy można sobie darować?


Zielone okna z estimeble.pl

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 16:26 #588182

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Fajny blog ( vlog) o chlebie, samo oglądanie jest przyjemne,rosyjski, ale translator daje rade.
Skupia się gość głownie na różnego rodzaju zakwasach (chyba ma czapę na punkcie termofilnych bakterii kwasu mlekowego),ich prowadzeniu,tworzeniu itp.
brotgost.blogspot.ru/

Przy okazji do posta wyżej;
piwo nic w chlebie nie zmieni,jak będzie bardzo gorzkie to tylko gorycz wniesie, więc bez sensu.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 19:02 #588205

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
Zakwas i przepis dostałam dawno temu od siostry.
Chleb na zakwasie:
1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej pytlowej
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka otrębów pszennych
5 łyżeczek soli
7- 8 szklanek przegotowanej wody 30*C
Wszystko razem do michy, wymieszać. (Nie zapomnieć odłożyć zakwasu ;) .)
Przełożyć w trzy keksówki, uklepać. Zostawić w ciepłym miejscu na noc. Posmarować wodą lub olejem, wstawić do nagrzanego (200 stopni) piekarnika na godzinę.
Jedna uwaga: uważać z wodą- lepiej trochę mniej, niż za dużo. Każda mąka przyjmuje trochę inną ilość.
Piekę z różnej mąki, różne dodatki (na zdjęciu akurat pestki słonecznika i dyni). Zakwas nie może stać dłużej w lodówce niż dwa tygodnie. Koleżanka ostatnio powiedziała mi, że trzyma zakwas w zamrażalniku. Sprawdziłam- po rozmrożeniu działa normalnie.

IMG_2657.jpg


IMG_2658.jpg


IMG_2660.jpg


IMG_2671.jpg
Pozdrawiam cieplutko
Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352, minohiki

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 20:35 #588230

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
No ale w przepisie nie ma zakwasu czy ja nie widzę ?

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 20:58 #588238

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3563
Oczywista oczywistość :oops: . Musi być. Ale sprawdziłam u siebie- w "dostanym" przepisie też nie wpisany. Muszę sobie dopisać, bo raz już zapomniałam dodać.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Chleb domowy i bułeczki 07 Lut 2018 21:39 #588247

  • kokolidek
  • kokolidek's Avatar
Proponowała bym aby ciasto zostawiać w zimnym miejscu, nawet w lodówce, jeżeli ma stać całą noc. W cieple maksymalnie 4 godziny.
W starych piekarniach ciasto owszem stało całą noc, ale w piwnicach, w temp. 5 - 8 stopni.
Po 4 godzinach to już zakwas a nie ciasto na chleb.

Chleb domowy i bułeczki 08 Lut 2018 10:52 #588291

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
zdravko wrote:
No ale w przepisie nie ma zakwasu czy ja nie widzę ?
Pewnie masz strasznie grubą skórę na tym chlebie,jest patent na to prosty (wypróbowałem kiedyś), zamiast do papieru kładziesz takie ciasto na szmatce , ale potrzebna jest druga foremka tych gabarytów,ewentualnie większa trochę,
Przed wrzuceniem do pieca przerzuca się to ciasto z tej ze szmatką do tej bez i skóra jest dużo przyjemniejsza, to samo dzieje się z chlebem z tzw. łopaty.

Nie praktykuje tego bo piekę bez foremek ,
co do kwaśności (z moich obserwacji) zależny ona nie od ilości kwasu mlekowego ale od octowego,dlatego trzeba prowadzić zakwasy w tem bliskiej 40-45 sC albo posłużyć się czystymi kulturami piekarniczymi,jogurtem albo probiotykami,oczywiście wtedy trzeba dodać drodze piekarskie,bo bez drożdży chleb nie wyrośnie.

Wygląda to tak,że na świeżo(zanim dzika flora z maki nie opanuje zakwasu) z maki zakwaszonej w ilości 50% chleb nie jest specjalnie kwaśny (mi się wydaje wręcz słodkawy),z dzikiego zakwasu prowadzonego w niskich temp taka ilość zakwaszonej maki daje dosyć kwaśny chleb.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 18:50 #592447

  • Pola15
  • Pola15's Avatar
A skąd bierzecie przeważnie zakwas do chleba

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 19:10 #592454

  • Dino_saur
  • Dino_saur's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 523
  • Otrzymane dziękuję: 1087
Woda+mąka żytnia z pełnego przemiału+ciepełko+kilka dni=zakwas żytni. Później dokarmiać mąką żytnią chlebową.
Jeśli chcesz przepis szczegółowy pisz na pw :) .
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2018 19:10 przez Dino_saur.

Chleb domowy i bułeczki 28 Lut 2018 19:14 #592459

  • skorpion
  • skorpion's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Trzeba z żywymi naprzód iść po życie sięgać nowe .
  • Posty: 356
  • Otrzymane dziękuję: 270
Ja piekę chleb trochę inaczej wieczorem 3łyżki zakwasu łyżeczka drożdży 100g mąki pszennej150ml wody wymieszać przykryć zostawić do rana.Rano 900g mąki 700pszennej 200 żytniej zawsze mieszam zwykłe z pełnoziarnista zwykłej więcej do tego 450ml wody czasami więcej zależy od mąki łyżkę soli wyrobić odstawić na 4godz potem na blaszkę na 2-3 godziny piec 45minut w 230stopniach.Wychodzi pyszny.Dodaje też siemię słonecznik pestki dyni.
Ostatnio zmieniany: 28 Lut 2018 19:16 przez skorpion.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, minohiki

Chleb domowy i bułeczki 21 Maj 2018 10:09 #607538

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Od dłuższego czasu chodzi za mną chleb z samych ziaren. Może ktoś z was już robił i może podzielić się doświadczeniem i przepisem :think:

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2019 14:56 #636377

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Naszło mnie dzisiaj pisanie. Piekę chleby już od dawna. Nie kupujemy z żoną pieczywa w sklepie. Piekę różne chleby ale najczęściej pszenno-żytnie. Żona lubi z suszonymi pomidorami, więc jest on najczęściej robiony. Piekę tylko na zakwasie. Ten obecny ma już dwa lata (zakwas nie chleb :lol: ). Chleb dla nie nie może być w foremce. :D Dzisiaj wyjątkowo upiekłem jeden duży ok 2,5kg chleb. Przeważnie z tej ilości robię dwa.


chlebek.jpg



PS. wędlin też nie kupujemy :P
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Armasza, Betula, lonia, Jaedda, Nimfa

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2019 15:22 #636383

  • JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8283
  • Otrzymane dziękuję: 54533
Ja już 6 lat nie kupuję pieczywa. Tyle samo lat ma mój zakwas.
Wędlin i serów też nie kupujemy. :)
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, pszczelarz5, Jaedda, Nimfa

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2019 20:25 #636457

  • lonia
  • lonia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 35
  • Otrzymane dziękuję: 210
Witam Witek czy możesz podać swój przepis na chlebek na zakwasie?. Też piekę chleby na zakwasie ale cały czas poszukuję sprawdzonego przepisu.

Chleb domowy i bułeczki 12 Sty 2019 23:00 #636490

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1585
  • Otrzymane dziękuję: 12104
Ja również piekę od kilku lat własny chleb na zakwasie i wyłącznie z maki żytniej. W środku ma len, czarnuszkę i słonecznik. Proces wyrastania jest znacznie dłuższy od pszennego i mieszanego, bo trwa 10 godzin + pieczenie, ale warto, jest pyszny! Pozdrawiam wszystkich zdrowo się odżywiających.
Załączniki:
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Bala

Chleb domowy i bułeczki 13 Sty 2019 06:48 #636499

  • Bala
  • Bala's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 244
  • Otrzymane dziękuję: 1194
Chleb robię dwa dni. Zawsze w weekend, bo choć emerytura blisko to jeszcze pracuję. Wieczorem zakwas łączę z całą wodą i częścią mąki. Jeżeli chleb jest pszenno-żytni to żytnią mąkę daję z wieczora. Przykrywam ściereczką zostawiam do rana. Rano daję resztę mąki, sól dodatki i zagniatam. Robię to ręcznie ok 10 do 15 min. Doświadczenie wskazuje ile podsypać mąki. Mam kilka ratanowych koszyków i daję ciasto do jednego dużego. Potem dwa trzy razy co ok. 1 godzinę wyciągam ciasto i zagniatam ponownie a chodzi o odpowietrzenie. Robię to w specjalny sposób "składając" ciasto. Po pierwszym składaniu dzielę ciasto na bochenki. Ciasto więc wyciągam z koszyków ok trzy razy. Chleb wykładam na blachę z papierem podsypanym maką. Podwijam go często rękami jak próbuje się "rozleść". Oczyszczam z mąki spryskuję wodą posypuję makiem. Nacinam. Jeżeli nie spryskamy nie natniemy może nam popękać. Jeżeli piekę chleb pszenny to temperatura u mnie wynosi 185 stopni i piekę 1godz 10 min. Piekarnik musi być nagrzany aby temperatura zabiła drożdże bo inaczej urośnie za mocno i popęka. Mam funkcję termoobieg + dół. Chleb pszenno-żytni zaczynam piec w 220 stopniach, obniżam po 10 min na 200 na kolejne 10 min potem już 180 do końca ok 50 min. Jednokrotnie po ok 10 min spryskuję pieczony chleb wodą. Chodzi o to aby nie popękał za mocno. Ważna jest też para wodna podczas pieczenia. Ja mam piekarnik z funkcją pary ale moje córki wstawiają jakieś naczynie z wodą, lodem i sobie radzą.

Teraz proporcje. Każdy ma inne naczynia itd. Ważne są ogólne zasady a reszta to nasza fantazja.Można dodać wszystko do chleba. Ja np. też dodaję jednego lub dwa ziemniaki ugotowane przeciśnięte przez praskę. Chlebek jest dłużej świeży, choć i tak go mrożę. Zakwas zawsze dokarmiam na "oko". Wsypuję trzy, cztery łyżki stołowe mąki dolewam wody tak by była naleśnikowa konzystencja i jest ok. Po kiku godzinach zakwas jest gotowy. Moja zasady są takie (wszystkie proceny dot. masy ciasta chlebowego): zakwas 4%, woda 34%, mąka 62% (-wieczorem ok 28% rano 34%). Soli daję ok 14 gram na 1 kg ciasta. (sypię na "oko"). Każdy może sobie obliczyć potrzebne ilości.

Przykład: chcę mieć 1kg ciasta chlebowego ,wszystko w gramach
zakwas 40
mąka wieczorem 280
woda 340

rano
mąka 340
sól 14

Pieczenie jest tanie i u mnie wychodzi to ok. 40 groszy za te dwa bochenki. Mąkę mam po 1,40 zł za kg. U mnie w sklepie jeden bochenek kosztuje blisko 5 zł, więc jest nie tylko zdrowo ale i tanio. Używam całej gamy mąk ale do wypieków, głównie pszenna i żytnia 500-tka. Wybór żony :D
Czas już kończyć. Mam kilka zdjęć. :happy-old:
20180414_104328.jpg


20180719_125735.jpg


20181221_130844.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Jagoda254, Dorota15, Armasza, pszczelarz5, Betula, lonia, Nimfa, JaNina

Chleb domowy i bułeczki 13 Sty 2019 10:05 #636520

  • lonia
  • lonia's Avatar
  • Offline
  • Junior Boarder
  • Posty: 35
  • Otrzymane dziękuję: 210
Bardzo dziękuję za przepis i wytłumaczenie krok po kroku jak zrobić. Zakwas mam z mąki żytniej razowej więc napewno będzie chlebek pieczony.Mam wypiekacz do chleba i wcześniej piekłam w nim ale efekt niby był dobry ale nie powalił mnie.

Chleb domowy i bułeczki 13 Sty 2019 11:47 #636543

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
Zakwaszaj zawsze w wysokiej temperaturze (koło 40sC) i ważna jest ilość zakwasu do świeżej maki (dlatego najlepiej stopniować kilkukrotnie),chodzi o to, żeby bakterie mlekowe miały największe szanse na kolonizację-lubią ciepło.

Można się wspomóc probiotykami, np. sanprobi Ibs (plantarum),władować pare kapsułek do maki z wodą i zakwasić tym, ale potem trzeba użyć drożdży piekarskich ,bo tak zakwaszona maka będzie miała mało drożdży.
Za tę wiadomość podziękował(a): lonia


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.951 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum