TEMAT: Potrawy z roślin strączkowych

Potrawy z roślin strączkowych 13 Wrz 2012 00:52 #68799

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Groch, fasola, zielony groszek, soczewica, cieciorka, soja są nieocenionym źródłem aminokwasów (białka), węglowodanów, błonnika oraz witamin z grupy B i PP.

Moją ulubioną potrawą jest fasola wg przepisu wyczytanego w autobiografii Louisa Amstronga, tyle razy pisał, że na stres i niepowodzenia najlepszym lekarstwem była fasoka gotowana przez jego mamę, że postanowiłam spróbować tego przysmaku.

Potrzebna będzie:
czarna lub brązowa fasola, którą najlepiej dzień wcześniej namoczyć, wtedy szybciej się gotuje.

pietruszka, marchewka, seler, pora pokrojone w kostkę lub słupki w malakserze.
Przecier pomidorowy w dużych ilościach, ostre papryczki z umiarem.

Kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka gałązek posiekanego oregano.

Do podgotowanej fasoli (powinna być na takim etapie, że po 15 min. będzie miękka, ale nie będzie się rozsypywać) dorzucamy włoszczyznę, przyprawy, dusimy w niewielkiej ilości wody ok. 15 min. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier pomidorowy wg. uznania. Doprowadzamy do wrzenia.

Na koniec można wszystko posypać zieleniną.

Zaletą tego dania jest to, że następnego dnia po odgrzaniu jest jeszcze smaczniejsze :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Potrawy z roślin strączkowych 16 Wrz 2012 15:17 #69750

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Z czasów kartkowych pamiętam przepis na kotlety z grochu, pani redaktor z radia zachwalała, że smakują niczym prawdziwy schabowy :lol:

Teraz też czasem robię, bo są idealne, jako danie wegetariańskie

1 szklanka ugotowanego grochu lub cieciorki
3 łyżki mąki kukurydzianej.
2 jaja
trochę serka mielonego
sól, pieprz, majeranek, inne przyprawy wg gustu
olej do smażenia

Składniki wymieszać, formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju ok. 5 min.

Świetne są do jarzynowego bigosu :) lub leczo.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.283 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum