TEMAT: STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 12:27 #633183

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 485
Adasiowa Aniu spróbuj nasion zmielonych z lubczyku (dla mnie"bomba").
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza


Zielone okna z estimeble.pl

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 12:32 #633184

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Zbyszku, a wiesz, że faktycznie mielony lubczyk może być przyprawowym odkryciem w mojej wegetariańskiej kuchni .... potrawy zyskają inny wymiar smaku. Zresztą, bez lubczyku ( ale liści ) nie wyobrażam sobie np. zupy pomidorowej.
Mam trochę własnych nasionek, więc z chęcią spróbuję - dziękuję Ci za inspirację :)

A tak wyglądał lubczyk z rozsady uprawiany w perlicie

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2018 12:37 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbyszko46

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 12:39 #633185

  • Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 1158
Właśnie pakuję nasionka i widzę, że jest na straganiku Musztardowiec Ruby Streaks.
Mam spory nadmiar,pakować, czy jest pod dostatkiem?
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 15:52 #633202

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Bardzo poproszę o nawet więcej niż kilka dilerek :) Nasze zasoby są już na wykończeniu....
Z góry bardzo serdecznie dziękuję!
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Edyta-ka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 19:13 #633219

  • Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 1158
Spakowałam nasionka na STRAGANIK ROZMAITOŚCI WARZYWNE.
Podzieliłam się tym co mam dla siebie, czego miałam w nadwyżce.

MUSZTARDOWIEC RUBY STREAKS - 35 PORCJI
FASOLKA TYCZNA NN ZIELONA OD LUCYSIA - 4 PORCJE
OGÓREK GRUNTOWY WISCONSIN - 2 PORCJE
OGÓREK GRUNTOWY NN OD BABCI - 8 PORCJI
RZODKIEW JAPOŃSKA - 3 PORCJE
CZARNA RZODKIEW - 2 PORCJE
SAŁATA DUBYA DENSITY - 4 PORCJE
SAŁATA LOLLO ROSSA - 7 PORCJI
SAŁATA SIMPSON - 10 PORCJI
SAŁATA MASŁOWA - 7 PORCJI
RUKOLA - 3 PORCJE

Tylko musztardowca miałam większą ilość, resztę starałam się chociaż po 2-3 porcje popakować,
zawsze to coś :-)
Dzielę się tym co mam.

Po weekendzie wysyłam wraz z pomidorkami.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Jenny, Armasza, Zbyszko46, Betula, Renia, pszczolka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 19:49 #633222

  • Edyta-ka
  • Edyta-ka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 1158
A zapomniałam o koprze, jeszcze dorzucę jak trzeba.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:01 #633223

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Ja do przyprawiania dań, zwłaszcza zup, używam startego suszonego korzenia lubczyku. Jest intensywniejszy od liści. Nadaje potrawom taki smak jak maggi, której nie używam.
Korzeń kupuję w sklepach zielarskich, bo wśród przypraw go nie widziałam.
Zbyszku! Chętnie przetestuję też nasiona lubczyku. Tylko gdzie kupić takie nie zaprawiane?
Pozdrawiam
Bea
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zbyszko46, gurman

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:21 #633228

  • gurman
  • gurman's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 198
Nie wiedziałem stosowaniu suszonego korzenia lubczyku jak przyprawy. Muszę koniecznie spróbować.
Suszyłem tylko liście.
A czy wiadomo kiedy wykopany z ogródka będzie miał najintensywniejszy smak i zapach?
Temat został zablokowany.

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:25 #633230

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
maska2 wrote:
Spakowałam nasionka na STRAGANIK ROZMAITOŚCI WARZYWNE.

Dzielę się tym co mam.


I za to jestem Ci wdzięczna - ponieważ dzięki WZAJEMNEJ pomocy i życzliwości jesteśmy w stanie wymieniać nie tylko nasiona, ale i doświadczenia.
Oczywiście powyższe podziękowanie kieruję do wszystkich uczestników naszej AWN...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:29 #633231

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
gurman wrote:
Nie wiedziałem stosowaniu suszonego korzenia lubczyku jak przyprawy. Muszę koniecznie spróbować.
Suszyłem tylko liście.
A czy wiadomo kiedy wykopany z ogródka będzie miał najintensywniejszy smak i zapach?

Korzeń lubczyku pozyskujemy jesienią, kiedy roślina zacznie zasuszać część nadziemną - pamiętając, że robimy to w drugim roku uprawy.
W zasadzie jako surowiec zielarski wykazuje działanie wspomagające wydzielanie soków trawiennych oraz moczopędne.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2018 20:32 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Zbyszko46, Marlenka, Betula, UllaM, gurman

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:31 #633232

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 485
Betula BEATO ja mam posadzony w ogródku,w tym roku trochę nasion zebrałem na swoje potrzeby ale nie za dużo.
Poszukaj w obi (5g-1,99zł) nie sądzę żeby był zaprawiany.Może na forum ktoś ma nadwyżkę.
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz
Ostatnio zmieniany: 15 Gru 2018 20:34 przez Zbyszko46.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 20:42 #633234

  • Zbyszko46
  • Zbyszko46's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 290
  • Otrzymane dziękuję: 485
gurman Surowcem zielarskim jest korzeń który zbiera się jesienią w drugim i trzecim roku wegetacji. Istnieją dowody na to, że korzenie są silnie toksyczne do fazy kwitnienia.
Pozdrawiam,Zbyszek
Życie jest naprawdę proste, lecz upieramy się by je komplikować” Konfucjusz
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Kaja, Betula, gurman

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 15 Gru 2018 21:06 #633239

  • gurman
  • gurman's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 75
  • Otrzymane dziękuję: 198
Mam w ogródku około 10 roślin lubczyku. Zatem jutro "skubnę" jakiś korzonek dla zaspokojenia ciekawości. Mamy przecież jeszcze jesień - kalendarzową. :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Zbyszko46

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 16 Gru 2018 13:35 #633288

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Kochani, gdyby ktoś był zainteresowany nasionami fasolek, to na Warzywnym Straganiku mamy m.in. następujące odmiany i rodzaje:

Wszystkie sprawdzone, smaczne, plenne i godne najwyższej uwagi :)



Tyczna Goldelfe i Purpurowe Oczko



Yin Yang



Scarlet



Fasola z orzełkiem



Fasolka z hostią



Czarna japońska



"Hihgway" ( ??? )

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 16 Gru 2018 13:41 przez Adasiowa.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jenny, Betula, Ada, Szafirek

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 16 Gru 2018 13:56 #633290

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
A taką "Czarną Perłę" ( dosłownie ! ) dostałam od Józia Krecika i postaram się ją "rozmnożyć" w przyszłym sezonie, aby była dostępna dla wszystkich - jest przepiękna .... Kreciku, bardzo Ci dziękuję :)




Gdyby ktoś z Szacownego Grona był zainteresowany, to mamy także skromną reprezentację rzadziej spotykanych odmian - dzięki uprzejmości Błażeja Bobeja. Niemal wszystkie w ilości jednej dilerki ( wyjątek stanowią "czarne oczko" i adzuki ).

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marlenka, Ada, Szafirek

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 16 Gru 2018 14:51 #633300

  • Ada
  • Ada's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 491
  • Otrzymane dziękuję: 1587
Aniu w takim razie ja jeszcze domówię fasolki. :dance: Widzę też , że na formularzu są jeszcze ogórki Sikkim i Red Hung też bym chętnie przygarnęła jeśli masz wystarczająco dużo. Wyślę nowy formularz. Dzięki za informację. :)
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 16 Gru 2018 16:17 #633304

  • Mandorla
  • Mandorla's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • ogród w 6b, serce w 7a
  • Posty: 2649
  • Otrzymane dziękuję: 7780
Mam nadzieję, że Ada zamówiła wszystkie, bo oczywiście też by mnie kusiło, żeby poprosić jeszcze o kilka... :club2:
Nic nie napełnia serca takim smutkiem, jak symetria. Symetria bowiem to nuda; nuda zaś to dno smutku. - V. Hugo

Gdzie by to upchnąć?

TARG KWIATOWY
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

STRAGANIK "ROZMAITOŚCI WARZYWNE" 2018/2019 16 Gru 2018 16:46 #633306

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64799
Muszę Cię zmartwić Mandorlo :devil1:
Nasza Ada była tak miła, że zamówiła nieznaczną ilość, więc .....zapraszam do wieczornej przebieżki do Formularza...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Temat został zablokowany.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.755 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum