TEMAT: Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 05 Paź 2025 15:45 #883867

  • podjadek
  • podjadek's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1628
  • Otrzymane dziękuję: 6853
I po cukinii.


A potencjał był.

Piotr :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala, papryczka, lusinda


Zielone okna z estimeble.pl

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 05 Paź 2025 20:46 #883875

  • papryczka
  • papryczka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 721
  • Otrzymane dziękuję: 1492
U mnie też lekko ścięte ale udało się jeszcze zebrać końcówkę
Staszekzdjcia1135.jpg
i zebrać pozostawioną na nasiona . Bardzo mało nasion jak na tak duży egzemplarz. Tym razem będą dojrzałe bo praktycznie cały sezon spędziła na cukini.
Staszekzdjcia1139.jpg
Staszek
Za tę wiadomość podziękował(a): podjadek, Babcia Ala, lusinda

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 06 Paź 2025 20:02 #883920

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1260
  • Otrzymane dziękuję: 3890
U mnie ostatnie dyńki jeszcze w gruncie, późno sadzona bo sadzonka była z odrzutu

6.10.25dynie.jpg
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Babcia Ala

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 11 Paź 2025 13:14 #884056

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2235
  • Otrzymane dziękuję: 7583
Tydzień pokonkursowy przeleciał przez palce. Sezon nie był udany dla całej okolicy, bo nie przyjechały jakieś specjalnie większe dynie.


IMG_20251010_172308.jpg



IMG_20251010_172550.jpg
Pozdrawiam Błażej
Ostatnio zmieniany: 11 Paź 2025 13:14 przez Bobej.

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 13 Lis 2025 14:02 #885187

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20318
  • Otrzymane dziękuję: 65182
Błażej, wybacz spóźnienie, ale spieszę z gratulacjami i życzeniami kolejnych tak wspaniałych wyników :) Zresztą, Twoje osiągnięcia od dawna wzbudzają podziw, więc dodam jedynie swoje skromne brawa :)
Jak już wspominałam w paprykowym wątku - aktualnie nie uprawiam warzyw, ale z ogromną chęcią je przetwarzam. Oprócz tradycyjnego leczo, warzywnych gulaszy, marynat, keczupów, etc z wykorzystaniem dyniowatych, w tym roku zdecydowałam się popełnić dżem z cukinii z dodatkiem galaretki cytrynowej jako zagęstnika.
I faktycznie, dżem wyszedł, oględnie mówiąc, dość "ścisły" o dominującym smaku cytryny.

Keczup z cukinii

Sierpniowykeczup-2.jpg



sierpiekeczup-2.jpg



Dżem z cukinii


wrze23.jpg


Pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 19 Lis 2025 19:03 #885551

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 16256
  • Otrzymane dziękuję: 56055
Zimowy zapas dyni Hokkaido.


IMG_45991.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Krecik stary, podjadek, Bobej, Adasiowa, del, Rumianek, Klarkia25, IwonaJak

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 20 Lis 2025 10:45 #885577

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20318
  • Otrzymane dziękuję: 65182
Jakie dorodne - też mogłyby startować w konkursie dyniowym :)
Fajna odmiana, bardzo użytkowa, bo praktycznie nadaje się do większości poczynań kulinarnych.
Z tych dostępnych w sklepach i na ryneczku warto jeszcze przyjrzeć się piżmowym: butternut i piena lunga.
Pozdrawiam cieplutko.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): pomodoro, Marzenka, Bobej

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 20 Lis 2025 15:11 #885588

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2235
  • Otrzymane dziękuję: 7583
Adasiowa wrote:
Błażej, wybacz spóźnienie, ale spieszę z gratulacjami i życzeniami kolejnych tak wspaniałych wyników :) Zresztą, Twoje osiągnięcia od dawna wzbudzają podziw, więc dodam jedynie swoje skromne brawa :)

Dziękuje! :kiss3: Sezonu jednak nie uważam za jakiś wybitny ,,gigantowo" a raczej tak bardziej edukacyjnie. Zauważyłem że jak sezon idzie w miarę, to mi brakuje jakichś konkretnych decyzji, a gdy idzie kiepsko, to robie jakieś poważniejsze kroki, choćby pod względem inwestycyjnym, które de facto później idą na plus w kontekście całego warzywniaka, a nie tylko dyń gigantów. Jak narazie zrealizowałem połowe planu inwestycyjnego ale ten najcieńższy do udźwignięcia, więc kolejny powinien pójść już lżej i w przeciągu dwóch tygodni powinien zostać zrealizowany. Czy to przyniesie oczekiwany skutek, czas pokaże.


Póki co zwiozłem wszystkie dynie z pola przed zapiwiadanymi przymrozkami i zaczynam powoli planować nasadzenia na kolejny rok. :)
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Adasiowa

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 21 Lis 2025 00:46 #885638

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 16256
  • Otrzymane dziękuję: 56055
Adasiowa wrote:
Fajna odmiana, bardzo użytkowa, bo praktycznie nadaje się do większości poczynań kulinarnych.
.

Bardzo smaczne są : zupa- krem i dżem dyniowo- pomarańczowy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Bobej

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 21 Lis 2025 07:23 #885644

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2235
  • Otrzymane dziękuję: 7583
Zastanawiam się właśnie nad większym pieczeniem dyni, w kontekście późniejszego zamrożenia takich 500ml porcji do późniejszego wykorzystania.

Czy ktoś praktykował takie coś? Nie mam niestety możliwości przechowania przez zime, z braku odpowiedniego pomieszczenia.
Pozdrawiam Błażej
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, podjadek

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 21 Lis 2025 08:16 #885645

  • Rumianek
  • Rumianek's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • działkowiczka z Warszawy
  • Posty: 162
  • Otrzymane dziękuję: 618
ja zamrażam pieczoną dynię, z tym że wolę zrobić tzw puree, czyli upieczone kawałki dyni zmiksować i zamrozić taką pulpę w porcjach (używam jej do ciast i ciasteczek, do zup i zagęszczania sosów), bo upieczone kawałki w całości po rozmrożeniu robią się i tak b. miękkie, takie rozpaćkane. Do dań typu curry mrożę świeżą (nie pieczona) dynie pokrojona w kostkę.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bobej, Emilia

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 21 Lis 2025 09:19 #885648

  • seebbek
  • seebbek's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 69
  • Otrzymane dziękuję: 50
Szukam pastewnej odmiany lub nie koniecznie, ważne żeby była duża i miała dlugi okres przechowywania, mam jakaś nn ale gnije na potęgę.

Uprawa dyń, cukinii, kabaczków i patisonów cz. 4 21 Lis 2025 20:34 #885679

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1260
  • Otrzymane dziękuję: 3890
koma wrote:
Dynie zerwane,grządka wypielona.

Galeux D Eysines

20250920_171608.jpg

Marysiu próbowałaś już Galeux D Eysines? czy to jest ta sama dynia co 'Peanut pumpkin'?
edit
Znalazłam ją u Ciebie tu forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...z-3?start=108#676398 Cały czas korzystasz ze swoich nasion i czy dalej są takie 'mięsiste'? Wyglądają super, a jak się przechowują?
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2025 20:55 przez Klarkia25.


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.361 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum