TEMAT: Kolendra siewna (Coriandum sativum)

Kolendra siewna (Coriandum sativum) 06 Sty 2013 23:28 #108631

  • alana
  • alana's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 59
  • Otrzymane dziękuję: 80
Kolendra siewna (Coriandum sativum), kolender, pieprz polski

Pochodzi z Bliskiego Wschodu i wybrzeży Morza Śródziemnomorskiego. Należy do roślin jednorocznych. Dorasta do 70 cm wysokości. Pierwsze liście są prawie okrągłe, dalsze pierzastodzielne, ząbkowane, jasnozielone. Kwiaty baldachowe białe lub różowawe, znajdują się na szczycie pędów. Owocem jest okrągła rozłupka o średnicy ok. 5 mm, która przy naciśnięciu rozpada się na dwie połówki. Kolendra w okresie wegetacji charakteryzuje się niemiłym zapachem, ale dojrzałe owoce tracą go i zmieniają na przyjemny bergamutowy.

Wykorzystywana jest w lecznictwie, kuchni i perfumerii. Należy do roślin silnie nektaryzujących.

Surowiec stanowią przede wszystkim nasiona, liście sporadycznie. Kwitnie w lipcu. Owoce zawierają: olejek eteryczny (w nim m.in. linalol), białko, oleje, sole mineralne (wapń, fosfor), witaminy (C).

Kolendra to najstarsza roślina lecznicza i przyprawowa. Znana była w starożytnych Indiach, Egipcie, Palestynie, Grecji i Rzymie. Wspominano o niej już w hinduskich księgach pisanych sanskrytem, egipskich papirusach, Biblii i greckich księgach. W średniowieczu wchodziła w skład napojów miłosnych i kadzideł. Od XV w. powszechnie uprawiana już w całej Europie.

W medycynie kolendra jest lekiem pobudzającym trawienie - pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa wiatropędnie i mlekopędne. Wchodzi w skład wielu leków ziołowych.

Jako przyprawa posiada specyficzny korzenno-słodkawy zapach. Jest składnikiem curry, przypraw piernikowych. Bywa stosowana do konserwowania czerwonej kapusty, ogórków, peklowania mięs, produkcji likierów. Zielone młode lub ususzone listki są dobrym dodatkiem do mięs. W kilku krajach była dodawana do produkcji piwa w celu nadania mu aromatu.

W przemyśle wykorzystywana bywa przy wyrobie perfum i środków piorących.






Pozdrawiam, Ala :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta


Zielone okna z estimeble.pl

Kolendra siewna (Coriandum sativum) 26 Paź 2015 10:58 #410409

  • pierre.black
  • pierre.black's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 163
  • Otrzymane dziękuję: 275
Uwielbiam kolendrę (Coriandrum) jako przyprawę. Często wykorzystuję ją w kuchni. Stosuję jednak tylko dojrzałe owoce, zapach świeżego ziela trochę mi przeszkadza.... Nie mniej roślina ta gości w moim ziołowym ogródku ;-)


kol1.jpg


kol3.jpg


kol4.jpg


kol6.jpg


kol7-2.jpg


kol8.jpg
Pierre
Ostatnio zmieniany: 26 Paź 2015 11:02 przez pierre.black.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.249 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum