TEMAT: Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 22 Cze 2015 00:36 #382102

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Kolendra wietnamska, persikaria - Persicaria odorata
Jest to roślina z rodziny rdestowatych. Jej charakterystyczną cechą jest ciemna plamka na liściach. Lubi miejsca lekko zacienione, wilgotne. Na suchych stanowiskach może szybko zmarnieć. Jest niestety nieodporna na przymrozki, więc przed jesiennymi chłodami warto zrobić kilka sadzonek i posadzić w doniczce, aby mieć świeże listki pod ręką i sadzonki na kolejny sezon.
kolendra-wietnamska.jpg


Posiada delikatny zapach i posmak kolendry, a jednocześnie jest bardzo pikantna. Pasuje do surówek oraz potraw z gotowanymi warzywami.

Aktualnie eksperymentuję, z czym najlepiej smakuje :)


Zielone okna z estimeble.pl

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 22 Cze 2015 01:39 #382104

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Lipia cytrynowa - werbena cytrynowa - Lippia citriodora 'Freshman'
Inne nazwy: lipia trójlistna, Aloysia citrodora, Aloysia triphylla

Krzewinka o drewniejących łodyżkach i liściach o intensywnym lekko pikantnym cytrynowym aromacie. Jest nieodporna na mrozy, ale w domu, w ciepłym pomieszczeniu również zimą marnieje, traci liście, usycha. Jednak jej zalety powodują, ze będę próbowała przezimować ją kolejny raz :)

lipia-cytrynowa.jpg


Można dodawać ją do surówek, deserów owocowych, herbat. Świetna jest również do przyprawiania dań w stylu tajskim.
Jest to również roślina o działaniu leczniczym, przeciwbakteryjnym, łagodzącym niestrawność, przeziębienia.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 06 Cze 2016 00:04 #478050

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Grzybowe ziele - Rungia Klossii
pochodzi z Papui Nowej Gwinei, czyli jest rośliną ciepło i wilgociolubną. U mnie rośnie na balkonie od strony wschodniej.

Liście tej rośliny zawierają żelazo, wit. C, są lekko chrupiące o posmaku grzybowym. Smak ten wzmacnia się podczas gotowania.
Roślina nadaje się do sałatek, do sosów, gulaszu.

grzybowe-ziele.jpg

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 06 Cze 2016 07:43 #478068

  • mirzan
  • mirzan's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1107
  • Otrzymane dziękuję: 2490
Grzybowy aromat mają nasiona kozieradki błękitnej.Jest rośliną jednoroczną,o właściwościach leczniczych.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, zielonajagoda, Adasiowa

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 19 Sie 2016 21:40 #497492

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10444
Tulbaghia violacea, - Tulbargia fioletowa - trawa czosnkowa
to roślina z rodziny amarylkowatych, czyli jest daleką kuzynką doniczkowego amarylisa czy hipeastrum  Niektórzy piszą, że tulbargia zaliczana jest do czosnkowatych, co też jest prawdą, gdyż czosnkowate są podrodziną amarylkowatych.
Wywodzi się ta roślina z Afryki Południowej i dlatego nie wierzę zapewnienia, że tulbargia przezimuje w ogrodzie pod lekkim okryciem. Jesienią wędruje na parapet do pokoju, najlepiej zimuje w nieogrzewanym pokoju przy delikatnym, minimalnym podlewaniu.
Roślina ta rozrasta się, wytwarzając kolejne cebule, z których wyrastają pęki wąskich trawiastych liści o szaro-kremowych kolorze i o czosnkowym aromacie.

tulbargia-liscie.jpg


Pod koniec lata tulbargia zakwita drobnymi dzwonkowatymi kwiatami wyrastającymi na szubku długiej łodygi.

tulbargia-kwiaty.jpg


Skoro tulbargia jest tak bardzo dekoracyjna, dlaczego w ogrodzie ziołowym?
Zulusi wykorzystują jej liście i kwiaty jako dodatek do rozmaitych pikantnych potraw, z kolei cebulę uważają za leczniczy afrodyzjak. Czosnkowy zapach odstrasza też komary, kleszcze, węże.
Trawa czosnkowa stosowana też jest do leczenia przeziębień, ma ona działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.
Ze względu na smakowity czosnkowy aromat znakomicie pasuje do rozmaitych surówek :)
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2016 21:42 przez Hiacynta.

Ciekawe zioła w roli przypraw kuchennych 19 Sie 2016 22:51 #497502

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 9768
  • Otrzymane dziękuję: 14472
Zioło to nie jest rzadko spotykane, ale też nie zdobył jeszcze dużej popularności, a szkoda...
Kłosowiec fenkułowy Agastache foeniculum
Roślina wieloletnia z rodziny jasnotowatych, pochodzi z Ameryki Północnej.O bardzo mocnym, przepięknym aromacie anyżu.


IMG_00702.jpg


Ziele kłosowca ma liczne zastosowania lecznicze, uelastycznia naczynia krwionośne, pośrednio wpływając regulująco na pracę serca. Preparaty stosuje się również dla wzmocnienia odpornościowo-biologicznego organizmu. Jest stosowany przy inhalacjach, kąpielach leczniczych dla dzieci i ludzi starszych, a także napary stosuje sie w leczeniu grzybicy skóry. Bardzo dobrze sprawdza się w kuchni jako dodatek do mięs i sałatek. Także w deserach z powodu swojego przyjemnego zapachu ma zastosowanie.

IMG_0088.jpg

Kłosowiec fenkułowy jest roślina miododajna. Warto ja choćby dlatego sadzić, jednak wymaga odpowiednich gleb. Nie wszędzie bowiem będzie czuł się dobrze. Potrzebuje żyznych, średnio wilgotnych gleb i optymalnego nasłonecznienia.Jest bylina krótkowieczną, ale bardzo łatwo wysiewa się sam.Zakwita w pierwszym roku po wysianiu.
IMG_0019-12.jpg
Ostatnio zmieniany: 19 Sie 2016 22:52 przez Emalia112.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.281 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum