TEMAT: Ogórecznik lekarski - Borago officinalis

Ogórecznik lekarski - Borago officinalis 21 Paź 2015 08:58 #409238

  • pierre.black
  • pierre.black's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 163
  • Otrzymane dziękuję: 275
Ogórecznik lekarski - Borago officinalis

Rodzina: Ogórecznikowate (dawniej Szorstkolistne) - Boraginaceae


2-15.jpg



Morfologia rośliny: Roślina jednoroczna lub dwuletnia dorastająca do 60 cm wysokości. Łodyga wzniesiona, rozgałęziona; liście jajowate, dolne duże, górne mniejsze; kwiaty duże, niebieskie, zebrane w kwiatostany zwane skrętkami / sierpikami. Kwitnie od maja do sierpnia. Owocem jest 4-dzielna rozłupnia. Cała roślina jest silnie owłosiona.


Surowiec: Ziele (górne, ulistnione części pędów), pozyskiwane w okresie kwitnienia, oraz owoce / nasiona zbierane w sierpniu i wrześniu.


Związki biologicznie czynne: Flawonoidy (głównie. kwercetyna, kemferol), glukozydy, śluzy, kwasy organiczne (głównie askorbowy, jabłkowy, cytrynowy), cholina, garbniki, karoten, sole mineralne (z przewagą krzemionki).


Działanie lecznicze: Moczopędne, odtruwające, napotne, bakteriobójcze, przeciwzapalne, powlekające, uszczelniające, pobudzające, przyspieszające gojenie (ziarninowanie), wykrztuśne, uodparniające.

Zastosowanie lecznicze: Odwar z ziela w stanach zapalnych nerek, pęcherza moczowego, przewodów moczowych, oskrzeli, jamy ustnej, gardła i dziąseł, w chorobach gorączkowych spowodowanych przeziębieniem, grypą, anginą, w zaburzeniach przemiany materii, otyłości, dnie, przepuszczalności naczyń krwionośnych, chorobach reumatycznych i skórnych.

Sproszkowane nasiona aktywizują biologicznie organizm.

Okłady z papki z ziela w dolegliwościach reumatyczno-artretycznych, stanach zapalnych stawów, ścięgien i mięśni, w nerwobólach.

Przymoczki nasączone odwarem z ziela w stanach zapalnych skóry, oparzeniach, odleżynach, wrzodach, obrzękach spowodowanych stłuczeniami oraz jako środek przyspieszający regenerację naskórka i błon śluzowych, uszczelniający naczynia krwionośne.

Kąpiele z dodatkiem odwaru z ziela działają pobudzająco i regenerująco na skórę, czyniąc ją elastyczniejszą, zapobiegają pękaniu włosowatych naczyń krwionośnych i wylewom podskórnym.


Zastosowanie kulinarne:
Świeże, młode listki należy dodawać do sałatek, zup, dań mięsnych, jajecznicy, twarożku, a suszone, sproszkowane ziele - do potraw pieczonych, duszonych i zapiekanych.


Zastosowanie pszczelarskie:
Gatunek bardzo chętnie oblatywany przez pszczoły miodne i inne owady zapylające. Jeden kwiat wydziela około 6 mg cukrów, których koncentracja w nektarze wynosi od 30 do 60%. Wydajność miodowa 1 ha zwartego łany tej rośliny wynosi od 150 do 200 kg.


1-14.jpg


2-15.jpg


3-15.jpg


4-8.jpg


P7101059.jpg
Pierre
Ostatnio zmieniany: 21 Paź 2015 09:02 przez pierre.black.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, piku


Zielone okna z estimeble.pl

Ogórecznik lekarski - Borago officinalis 21 Paź 2015 09:14 #409242

  • olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Posty: 4286
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Wysiałam kilka lat temu i od tamtej pory pojawia się w różnych miejscach jak chwast. Ale zwykle pozwalam mu rosnąć więc pewnie dlatego nadal widuję go u siebie :lol: Jeść liści już nie próbuję :pinch: strasznie włochate i kolczaste ;) czasami tylko dekoruję kwiatami i te zjadam :)

P6135659.jpg
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Ogórecznik lekarski - Borago officinalis 21 Paź 2015 09:29 #409246

  • pierre.black
  • pierre.black's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 163
  • Otrzymane dziękuję: 275
Owocem ogórecznika jest 4-dzielna rozłupnia, skierowana jak kwiatu do dołu. Po dojrzeniu łatwo się rozpada na pojedyncze rozłupki i wysiewa. Żywotność nasion jest dość długa, więc w ziemi też mogą przetrwać jakiś czas.

Z ogórecznikiem jest podobna historia jak z kosmosem.... wystarczy raz go wysiać w ogrodzie i pozwolić mu u nas zostać. dzięki temu można się nim cieszyć i cieszyć :)

Najbardziej dekoracyjne i zjadliwe są kwiaty, należy użyć tylko niebieskich ich części. Z uwagi na włoski odrzucamy szypułkę i działki kielicha (zielona część przy kwiecie).
Pierre
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, olibabka, beatazg


Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.303 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum