TEMAT: Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) 01 Lip 2012 21:38 #51696

  • alana
  • alana's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 59
  • Otrzymane dziękuję: 80
Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

Roślina wieloletnia z rodziny rdestowatych, 30-100 cm wysokości. Liście zielone o okrągłych brzegach soczyste i kwaskowate w smaku. Kwiaty zielone lub czerwone pojawiające się między kwietniem a czerwcem.
Występuje na polanach, łąkach i przydrożach, jako chwast ruderalny.
Liście zbierane są do momentu kwitnienia rośliny. Szczaw zawiera witaminę C, beta-karoten, składniki mineralne: żelazo i wapń, a także błonnik pokarmowy, rutynę. Herbatka szczawiowa pomaga przy dolegliwościach wątroby i nerek. Pobudza apetyt i oczyszcza. Liście są doskonałą przyprawą do zup, sosów, sałatek, twarogu. Zewnętrznie stosowany jest w chorobach skóry - na czyraki i trudno gojące rany; napar stosowany jest przy owrzodzeniach jamy ustnej.
UWAGA: Szczaw zawiera kwas szczawiowy, tj. związek utrudniający wchłanianie wapnia, w połączeniu z którym tworzy szczawian wapnia (odpowiedzialne m.in. za kamicę nerkową, niedobór wapnia w organizmie). Szczawiu nie należy spożywać w zbyt dużych ilościach. Dla zniwelowania negatywnego wpływu kwasu, szczaw należy łączyć z nabiałem (mleko, śmietana).
Uprawa: miejsca słoneczne i lekko ocienione, gleba wilgotna o dużej zawartości azotu.
Pozdrawiam, Ala :)


Zielone okna z estimeble.pl



Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.289 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum