• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Koper włoski (Forniculum capillaceum)

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 16 Sie 2022 21:51 #811832

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12404
Hmmm... :think: FikuMiku - moim zdaniem na tej fotce jest koper ogrodowy/Anethum graveolens . Tak właśnie wyglądają jego kępy w ogrodzie.

Koper włoski, inaczej fenkuł włoski/ Foeniculum vulgare różni się dolną, zgrubiałą częścią, bardziej gęstymi,pierzastymi listkami i przede wszystkim słodkim smakiem.
--> atlas.roslin.pl/plant/7002


:silly: A swoją drogą, ciekawe jak smakują ogórki ukiszone z włoskim koprem... ? Nigdy takowych nie jadłam :woohoo:
Pozdrawiam - Ania


Zielone okna z estimeble.pl

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 17 Sie 2022 07:16 #811847

  • FikuMiku
  • FikuMiku's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 68
  • Otrzymane dziękuję: 166
Ooo, dziękuję Amlos za odzew. Sąsiadka wykopała kępę i obdarowała mnie rok temu, mówiła że jej mąż siał ten koper i nie pamiętają dokładnie odmiany. Nie wytwarza bulw. Zimuje i się rozrasta. Bardzo go lubię i byłam przekonana, że to jakaś odmiana fenkuła. Napisz coś więcej o zachowaniu się ogrodowego. Czy też ma taki słodkawy anyżowy smak? Bo mój ma - jest słodki i pachnie anyżem, identycznie jak fenkuł. Wysokość ma tak koło 2,5 metra, do najwyższych baldachów muszę nieźle podskakiwać.

Moim zdaniem to jest jednak to, co znalazłam w necie opisane jako:
"Koper włoski Fenkuł 5g
Roślina wieloletnia. Do użytku – dojrzałe nasiona lub zielone, świeże liście. Świeże liście o lekkim zapachu anyżku są bardzo aromatycznym dodatkiem do surówek, ryb, sałatek i zup. Doskonały do mycia przetłuszczających się włosów. Napar z nasion ma działanie lekko wykrztuśne, rozgrzewające i moczopędne, a także przeciwzatarciowe dla dzieci. Termin siewu: IV-V Sadzenie na miejsce stałe: IV-V Kwitnienie: VII-IX Zbiór: gdy baldachy są jasnobrunatne Rekomendowany rozstaw: 100x50 cm"

Zgadza mi się z opisu, że jest wieloletni, do użytku są liście i nasiona oraz że liście mają zapach anyżku.
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2022 11:58 przez FikuMiku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 17 Sie 2022 10:41 #811867

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12404
Wow! Skoro ma smak i zapach anyżu to nie może być koprem ogrodowym! Takie cechy ma właśnie koper włoski/fenkuł. I do tego ta wysokość !!! :ohmy: Poszperałam w różnistych źródłach i wychodzi na to, że jednak zdarzają się przypadki, iż fenkuł wyrośnie wysoko i bez tych charakterystycznych zgrubień (pochw łodygowych). Co jest tego przyczyną jednoznacznie nie można podobno stwierdzić .
Byliną to on jest w rejonach śródziemnomorskich - tu w Europie Środkowej jednoroczny lub dwuletni. Gdy trafi na sprzyjające warunki łatwo sam się rozsiewa i pewnie dlatego ma się wrażenie, że to bylina.
/Od razu na myśl przychodzi mi rudbekia owłosiona, która raz posiana w ogrodzie zostaje w nim przez długie lata./

Chociaż sama nie przepadam za mdlącym smakiem i zapachem anyżu, to fajnie znowu czegoś nowego się dowiedzieć.
Jak mówi stare porzekadło - całe życie się człowiek uczy i umrze głupi :rotfl1:

Skoro dodajesz do kiszenia ogórków, napisz proszę FikuMiku, jak takie słodkawoanyżowe ogórasy smakują? Mają wielu amatorów? ;)
Pozdrawiam - Ania

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 17 Sie 2022 12:06 #811870

  • FikuMiku
  • FikuMiku's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 68
  • Otrzymane dziękuję: 166
I tu Cię zaskoczę, Amlos. Ten koper jest naprawdę wieloletni. Sieje się, i owszem, ale z siewki zajmuje mu ładnych kilka lat, żeby dojść do rozmiarów tego mojego. Rozrasta się na boki i można go rozmnażać przez podział kępy. Siewki też już mam, jeśli je zostawię w przyszłym roku będę mieć z nich mini kępy kopru, które za dwa-trzy lata dojdą do docelowej wysokości. Przynajmniej tak zaobserwowałam przez płot u sąsiadów - jak się zachowują ich kępy i ich siewki. Ja dostałam fragment dorosłej rośliny - pochodzącej właśnie z podziału kępy, sąsiadka wsadziła swoją część po swojej stronie płotu, ja drugą część po swojej (tę z mojego zdjęcia).

Do kiszenia ogórków nadaje się wyśmienicie - jest duży, szybko rośnie, w przetworach w ogóle nie czuć tego anyżu ani słodkawego posmaku. Jak normalne baldachy kopru, bardzo polecam. To taki koper dla leniwych lub dla tych, którym się zwykły koperek nie udaje - czyli dla mnie. Nawet do jego smaku na ziemniakach gotowanych można się przyzwyczaić. On nie jest słodki i mocno anyżowy, on ma słodkawy posmak i lekko anyżowy zapach.
Ostatnio zmieniany: 17 Sie 2022 13:38 przez FikuMiku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amlos

Koper włoski (Forniculum capillaceum) 17 Sie 2022 16:13 #811890

  • Amlos
  • Amlos's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 15951
  • Otrzymane dziękuję: 12404
Większość źródeł zaprzecza jego wieloletności i skłoniłam się do tych informacji. Jeśli przeżył u Ciebie od posadzenia kilka sezonów, to faktycznie trafiłaś na osobnika wieloletniego czyli bylinę.

Następujące stwierdzenie z 'Atlasu wirtualnego roślin' : " Fenkuł włoski, koper włoski, koper słodki (Foeniculum vulgare Mill.) – gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). Gatunek jest bardzo zmienny (dwa podgatunki z kilkoma odmianami), uważany za jedynego przedstawiciela rodzaju fenkuł (Foeniculum Mill.) "- tłumaczyłoby Twój egzemplarz.

Dzięki, FikiMiku, też za opisanie wrażeń smakowych przy chrupaniu kiszonych ogórków, które w małosolnej postaci, są moim przysmakiem :yummi: :happy:

:bye:
Pozdrawiam - Ania
Za tę wiadomość podziękował(a): trzyary


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Wygenerowano w 0.315 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum