TEMAT: Podłoże popieczarkowe

Podłoże popieczarkowe 20 Sty 2015 21:22 #331435

• agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 150
Witajcie,

Czy używacie ziemi popieczarkowej? Ja odkryłam w okolicy pieczarkarnię. Okazało się że ziemię sprzedają. Pani zapytała się czy chcę świeżą czy przekompostowaną? Co lepiej wybrać? :bad-idea:
Agnieszka
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27

Zielone okna z estimeble.pl

Podłoże popieczarkowe 20 Sty 2015 21:28 #331439

• constancja
  • constancja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 897
Jak nie wiesz co lepsze to zawsze bezpieczniej zdecydować się na przekompostowaną.

Podłoże popieczarkowe 21 Sty 2015 20:39 #331824

• Roma
  • Roma's Avatar
Podłoże popieczarkowe może być używane jak kompost. Jest bardzo bogate w składniki mineralne i organiczne a także zawiera mikroelementy.
Nie zawiera szkodników, zarodników grzybów, czy nasion chwastów. Jest to mieszanina kompostowanego obornika końskiego, kurzego, słomy oraz torfu.
Trzeba jednak pamiętać, że przed dodaniem pod kwasoluby powinno być zakwaszone.

Można go także wykorzystywać do ściółkowania oraz jako dodatek przy produkcji rozsad warzyw i kwiatów.
Skład świeżego podłoża popieczarkowego w przybliżeniu to:

-0,6% azotu
-0,35% fosforu
-1,0% potasu
-4-6% wapnia
-20% materia organiczna

W zależności od składu podłoża, zawartość różnego rodzaju minerałów 1 tony podłoża popieczarkowego dorównuje 2-3 tonom obornika.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2015 19:05 przez Roma.

Podłoże popieczarkowe 24 Kwi 2016 23:10 #460773

• patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2062
Odświeżę kotleta...

Mieszkam w zagłębiu pieczarkowym. Kilkadziesiąt metrów ode mnie znajduje się łąka, na którą wywożone jest zużyte podłoże popieczarkowe z jednego z pobliskich zakładów. Zastanawiam się nad wykorzystywaniem go w warzywniku, ale coś mnie jeszcze przed tym powstrzymuje. Mianowicie, ostatnio rozmawiałam z zaufanym weterynarzem (tak, weterynarzem;)) i twierdzi on, że obecnie podłoże pieczarkowe tworzy się głównie na bazie kurzych odchodów z ferm. Podobno ilość obornika końskiego oscyluje w granicach kilku procent. Czy ktoś zorientowany w temacie może potwierdzić te informacje? Druga sprawa - wyczytałam, że zużyte podłoże przed wyjazdem z zakładu powinno być sterylizowane (coś mi się kojarzy, że wyparzane, ale mogę się mylić). Jak to się ma do tego, że pieczarki nadal na nim rosną i w sprzyjających warunkach pogodowych mogę je kosić na tej łące? No i ostatnie pytanie - co jeszcze do takiego podłoża mogą dodawać? Jakąś chemię?
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2016 23:11 przez patrycja.

Podłoże popieczarkowe 25 Kwi 2016 17:44 #461010

• pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 54153
Patrycja

Tu masz prawie wszystko na temat wykorzystania podłoża po pieczarkowego do nawożenia warzyw.

www.ios.edu.pl/pol/pliki/nr54/Ochrona_54_167.pdf

Jak widzisz dawki tego podłoża w celach nawozowych pod warzywa są stosunkowo nieduże 15-20 kg na 10 m2. Proponuję nie przekraczać tej dawki.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 17:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja, jagodka27

Podłoże popieczarkowe 05 Mar 2025 05:52 #872869

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1046
Najświeższe informacje o składzie podłoża popieczarkowego:

...podłoże popieczarkowe, jako biomasa, posiada szereg cech właściwych nawozom organicznym. Średnio 1000 kg podłoża popieczarkowego zawiera ok. 350 kg suchej substancji, 200 kg materii organicznej, jak również następujące składniki odżywcze: 45 kg CaO, 6 kg N, 4 kg P2O5, 9 kg K2O i 2,5 kg MgO. Wartość nawozowa jest wyższa od obornika bydlęcego 1,3-2 razy. Według badań naukowych podłoże popieczarkowe może być wykorzystywane do nawożenia organicznego w rolnictwie i szeroko rozumianym ogrodnictwie, zarówno w uprawach polowych, jak i pod osłonami.
jagodnik.pl/podloze-popieczarkowe-czy-mo...owac-w-ogrodnictwie/

Dla porównania zawartość w obornikach jest tu:
www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/...nniejszy,122098.html
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): jagodka27, Babcia Ala

Podłoże popieczarkowe 05 Mar 2025 09:24 #872882

Używam podłoża od zeszłego roku, a koleżanka od kilku lat. Jak na razie nie było z nim żadnego problemu, nie wyrosła ani jedna pieczarka.

DE27D4A3-4F86-40CE-9DB7-13FCB50D3D70.jpeg

4FB11E1E-C08B-41E0-93CC-C1CE2DE61B45.jpeg

8FDC6E09-7855-4583-986F-50EFC8EF2ACF.jpeg
Patrycja, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.

Podłoże popieczarkowe 05 Mar 2025 18:44 #872904

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1046
Alicja pozwoliłam sobie tu wkleić Twoje pytanie:
Babcia Ala wrote:
..Produkuję zbyt mało kompostu na własne potrzeby, kompostuję wszystko, ale to i tak zbyt mało. Co myślicie o podłożu po pieczarkowym, żeby go użyć nie w warzywniku tylko w części kwiatowej i pod drzewka i krzewy owocowe. Mam ciężką glinę i myślę czy to podłoże choć trochę jej nie rozluźni?..
Ja chyba bym się nie zastanawiała i użyła, ale pod pewnym warunkiem - z grubsza bym sprawdziła pH tego podłoża i miejsca gdzie chcesz użyć, bo zazwyczaj popieczarkowe zawiera dużo wapnia. W warzywniaku też bym dała, ale raczej nie pod planowane warzywa, które nie przepadają za 'obornikiem', no może niewielkie ilości, bo to podłoże to właściwie jest 'przekompostowany obornik'.
Ja mam dostęp do obornika końskiego, gdyby nie to źródełko to być może wzięłabym pod uwagę podłoże popieczarkowe w rozsądnych dawkach (?)
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 05 Mar 2025 18:44 przez Klarkia25.

Podłoże popieczarkowe 05 Mar 2025 19:39 #872906

• Maka
  • Maka's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 68
Dwa lata temu kupiłam kilka worków podłoża popieczarkowego i muszę przyznać, że najlepiej sprawdziło mi się jako dodatek do uprawy ziemniaków w workach, rosły znakomicie. MOje miało dość wysokie ph, więc trzeba sprawdzać.

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.436 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum