TEMAT: Podłoże popieczarkowe

Podłoże popieczarkowe 20 Sty 2015 21:22 #331435

  • agnesik12
  • agnesik12's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 287
  • Otrzymane dziękuję: 143
Witajcie,

Czy używacie ziemi popieczarkowej? Ja odkryłam w okolicy pieczarkarnię. Okazało się że ziemię sprzedają. Pani zapytała się czy chcę świeżą czy przekompostowaną? Co lepiej wybrać? :bad-idea:
Agnieszka


Podłoże popieczarkowe 20 Sty 2015 21:28 #331439

  • constancja
  • constancja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 958
  • Otrzymane dziękuję: 875
Jak nie wiesz co lepsze to zawsze bezpieczniej zdecydować się na przekompostowaną.

Podłoże popieczarkowe 21 Sty 2015 20:39 #331824

  • Roma
  • Roma's Avatar
Podłoże popieczarkowe może być używane jak kompost. Jest bardzo bogate w składniki mineralne i organiczne a także zawiera mikroelementy.
Nie zawiera szkodników, zarodników grzybów, czy nasion chwastów. Jest to mieszanina kompostowanego obornika końskiego, kurzego, słomy oraz torfu.
Trzeba jednak pamiętać, że przed dodaniem pod kwasoluby powinno być zakwaszone.

Można go także wykorzystywać do ściółkowania oraz jako dodatek przy produkcji rozsad warzyw i kwiatów.
Skład świeżego podłoża popieczarkowego w przybliżeniu to:

-0,6% azotu
-0,35% fosforu
-1,0% potasu
-4-6% wapnia
-20% materia organiczna

W zależności od składu podłoża, zawartość różnego rodzaju minerałów 1 tony podłoża popieczarkowego dorównuje 2-3 tonom obornika.
Ostatnio zmieniany: 22 Sty 2015 19:05 przez Roma.

Podłoże popieczarkowe 24 Kwi 2016 23:10 #460773

  • patrycja
  • patrycja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 501
  • Otrzymane dziękuję: 1012
Odświeżę kotleta...

Mieszkam w zagłębiu pieczarkowym. Kilkadziesiąt metrów ode mnie znajduje się łąka, na którą wywożone jest zużyte podłoże popieczarkowe z jednego z pobliskich zakładów. Zastanawiam się nad wykorzystywaniem go w warzywniku, ale coś mnie jeszcze przed tym powstrzymuje. Mianowicie, ostatnio rozmawiałam z zaufanym weterynarzem (tak, weterynarzem;)) i twierdzi on, że obecnie podłoże pieczarkowe tworzy się głównie na bazie kurzych odchodów z ferm. Podobno ilość obornika końskiego oscyluje w granicach kilku procent. Czy ktoś zorientowany w temacie może potwierdzić te informacje? Druga sprawa - wyczytałam, że zużyte podłoże przed wyjazdem z zakładu powinno być sterylizowane (coś mi się kojarzy, że wyparzane, ale mogę się mylić). Jak to się ma do tego, że pieczarki nadal na nim rosną i w sprzyjających warunkach pogodowych mogę je kosić na tej łące? No i ostatnie pytanie - co jeszcze do takiego podłoża mogą dodawać? Jakąś chemię?
Ostatnio zmieniany: 24 Kwi 2016 23:11 przez patrycja.

Podłoże popieczarkowe 25 Kwi 2016 17:44 #461010

  • pomodoro
  • pomodoro's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6583
  • Otrzymane dziękuję: 12830
Patrycja

Tu masz prawie wszystko na temat wykorzystania podłoża po pieczarkowego do nawożenia warzyw.

www.ios.edu.pl/pol/pliki/nr54/Ochrona_54_167.pdf

Jak widzisz dawki tego podłoża w celach nawozowych pod warzywa są stosunkowo nieduże 15-20 kg na 10 m2. Proponuję nie przekraczać tej dawki.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2016 17:48 przez pomodoro.
Za tę wiadomość podziękował(a): patrycja

Moderatorzy: TeBe
Wygenerowano w 0.089 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum