TEMAT: Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 25 Lut 2019 23:14 #644921

• romek10356
  • romek10356's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 236
Witaj jak bym był na twoim miejscu to bym zbudował kompostownik to wszystko inne przesiewał części organiczne nierozłożone od najgrubszych w górę w kompost resztę nieorganiczne do kubła.Tą przesianą ziemie albo zbadać albo wsadzić jakąś roślinkę na próbę ale mysle że tam nic nie powinno być.
Za tę wiadomość podziękował(a): Couek

Zielone okna z estimeble.pl

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 26 Lut 2019 00:03 #644925

• Couek
  • Couek's Avatar
  • Fresh Boarder
Kompostownik mam już zbudowany oczywiście. Stoi obok.

Co do tego co pozostało po poprzedniku, to nic nie trzeba przesiewać, ponieważ jest to już praktycznie czysta ziemia. Bardzo twarda, trochę świecąca i zbita.
Moim zdaniem to po prostu same minerały. Przez wiele lat na tą pryzmę spadała cały czas materia organiczna.

Rośliny już tam rosną: Lilaki, Czarne bzy oraz maliny i jeżyny.

Tak więc po Twojej odpowiedzi wnioskuję, że nie ma powodów do obaw. Też tak myślę. Proszę inne osoby o sugestie.

EDIT: korzenie krzewów przerastają pryzmę, ale na samej 'górce' nie było szczególnie roślin. Sam mech co najwyżej.
Ostatnio zmieniany: 26 Lut 2019 00:09 przez Couek.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 26 Lut 2019 01:03 #644928

• romek10356
  • romek10356's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 236
dlatego też właśnie bym to przesiał żeby spulchnić oczyścić z korzeni kamieni itp

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 14 Maj 2019 12:16 #657396

• Monia Piwonia
  • Monia Piwonia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 509
Czy może nie zauważyłam lub jeszcze nie ma wątku kompostowania tylko metodą Bokashi dla tych co niekoniecznie posiadają ogród z miejscem na kompostownik lub posiadają tylko balkon a szkoda im wyrzucać resztek domowych.
Ktoś coś wie na temat kompostowania metodą BOKASHI?

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 23 Lip 2019 12:29 #669029

• green_bee
  • green_bee's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 195
Marzenka wrote:
Ja co roku jak przesiewam korzystam z ręcznie robionej skrzynki, która ma dno z metalowej siatki o oczkach chyba 1,5 cm na 1,5 cm. Taką skrzyneczkę ustawiam na taczce, wsypuję całe wiadro 10 litrowe kompostu i "ręcyma" przesiewam. Do wiaderka obok odkładam paskudne larwy chrabąszcza, a do drugiego ewentualne śmieci.

Marzenko, to nie są larwy chrabąszcza, a łudząco podobne do nich larwy pięknego i nieszkodliwego owada o nazwie kruszczyca złotawka. Dodatkowo- larwy te mają duży udział w powstawaniu kompostu, bo - w przeciwieństwie do chrabąszcza majowego z którymi je pomyliłaś - żywią się zbutwiałym drewnem i odpadami roślinnymi.

Nie wyrzucaj ich proszę, przełóż na drugą pryzmę. I one będą szczęśliwe, i kompost :)

20190607_150542instagram.jpg
Karo
Ostatnio zmieniany: 23 Lip 2019 12:30 przez green_bee. Powód: edycja zdjęcia
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Szafirek

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 13 Paź 2019 17:09 #678410

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 13415
Dziś przesiałem przez sitko 5 taczek kompostu. Wykorzystam go do usypania kopczyków przy różach, powojnikach, winoroślach, ... . Jutro dalszy ciąg pracy przy przesiewaniu kompostu.
Ostatnio zmieniany: 13 Paź 2019 17:22 przez Jan4.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 14 Paź 2019 16:51 #678511

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Przesiałem przez sitko 3 taczki kompostu - larw pędraków - O. Pierwszy raz nie upolowałem żadnego ... . :woohoo:

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 14 Paź 2019 21:37 #678541

• czesio
  • czesio's Avatar
green_bee wrote:

Marzenko, to nie są larwy chrabąszcza, a łudząco podobne do nich larwy pięknego i nieszkodliwego owada o nazwie kruszczyca złotawka. Dodatkowo- larwy te mają duży udział w powstawaniu kompostu, bo - w przeciwieństwie do chrabąszcza majowego z którymi je pomyliłaś - żywią się zbutwiałym drewnem i odpadami roślinnymi.

Nie wyrzucaj ich proszę, przełóż na drugą pryzmę. I one będą szczęśliwe, i kompost :)

20190607_150542instagram.jpg
Ja też tak robię z nimi od wielu lat. Trafiły kiedyś na moją działkę razem z odpadami z wrocławskiego Herbapolu. Jak lecą tak głośno dźwięczą, że się można przestraszyć. Do tej pory nie wiedziałem że to kruszczyca złotawka. Wcześniej trafiły do mnie larwy rohatyńca nosorożca, ale po kilku latach zniknęły z mojego kompostownika.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 15 Paź 2019 12:07 #678584

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Przesiałem przez sitko 3 taczki kompostu, który wykorzystam m.in. do wykonania kopczyków przy różach, powojnikach, winorośli, brzoskwini, ... . Upolowałem tylko jedna larwę pędraka - dlaczego jest ich tak mało w tym roku?. :idea2:
Ostatnio zmieniany: 15 Paź 2019 12:08 przez Jan4.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 16 Paź 2019 09:11 #678689

• czesio
  • czesio's Avatar
Susza.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 16 Paź 2019 18:38 #678740

• Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Otrzymane dziękuję: 10454
Dokładnie - susza i upały. Brakiem pędraków raczej się nie martwię, ale w poprzednich latach moje marcinki we wrześniu obsiadały setki motyli. W tym roku nie udało mi się sfotografować ani jednego.
Za tę wiadomość podziękował(a): anaka

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 17 Paź 2019 16:20 #678855

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Kompostownik opróżniony. :dance:
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Paź 2019 17:40 #679678

• Sylwiaaa
  • Sylwiaaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Podsyłam jako inspirację, będę sobie robić taką rameczkę na taczkę:
www.gardenersworld.com/how-to/diy/how-to...TFDvFnK2IINgylptsVUE
Przechwytywanie-19.jpg

Nadchodzi jesień i zima i włącza mi się "wymyślanie" :P
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2019 17:41 przez Sylwiaaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, Kaja, bietkae, anaka

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 09 Paź 2020 16:39 #730671

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Zakończyłem przesiewanie przez sito kompostu - razem 12 taczek. Wykorzystam go do usypania kopczyków przy różach, powojnikach, winoroślach, ... . Upolowałem tylko trzy larwy pędraka.

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 19 Mar 2021 14:35 #753482

• Precess
  • Precess's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 249
Wybaczcie moją ignorancję, ale dlaczego nie należy wyrzucać mięsa na kompost? Wiem, internety piszą, że śmierdzi i przyciąga myszy, ale oprócz odpadów zielonych my wyrzucamy wszystkie odpady organiczne z kuchni i ani nie cuchnie jakoś bardzo, ani gryzoni nie widzę. Może pomaga w tym fakt, że kilka kotów patroluje okolicę kompostownika (nie roznoszą śmieci, bo ma pokrywę z siatki).

Zatem dlaczego? Czy inaczej zachodzi rozkład mięsa? Czy powstają jakieś szkodliwe substancje?

Mój kompost rozkłada się ok. 2 lat (rok zbierania, rok dojrzewania), przy czym w drugim roku coś na nim sadzę, np. dynię. Przy rozbieraniu sterty wszystko wygląda dobrze, nie ma jakiejś śliskiej zgnilizny. Żyją w niej dżdżownice i pędraki Kruszczycy.
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, Babcia Ala, Pysiu

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 19 Mar 2021 18:54 #753530

• Babcia Ala
  • Babcia Ala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Rocznik 1964
  • Otrzymane dziękuję: 32788
Wg "rozpiski" naszego odbiorcy odpadów segregowanych, to z resztkami mięsnymi i kośćmi, to nie wiem co mam zrobić, bo nigdzie ich wrzucić nie mogę, ale co mam z nimi zrobić, to nie piszą. Ja takie rzeczy wrzucam do kompostu, kości też. Szczury, gryzonie zawsze bywały, gryzonie owszem są szkodnikami i przenoszą różne choroby, ale są ogniwem w łańcuchu rozkładu materii organicznej i tego nie zmienimy, to program napisany przez matkę naturę. Myślę, że gryzonie bardziej chleb czy pieczywo lubią, a takich rzeczy nie wyrzucam, tylko suszę dla gawiedzi u sąsiadki. Dochodzimy do granicy absurdu, jak np.: ognisk palić nie wolno, za kilka lat w kotłach patyków i drewna też nie spalę, to co będziemy robić z tym drewnem po cięciu?, drobne przejdzie przez rębak, a co z grubymi kawałkami? Sąsiad ma las, drzewa usychają, to wycina suszki i ma 5m3 drewna na placu, za kila lat nie będzie mógł tym palić, a koncerny i tak zasyfiają atmosferę.
Alicja
Ogród przy chałupie 10 km od polsko-czeskiego Cieszyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, Pysiu, Bobka, janzlubina

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 27 Mar 2021 15:07 #754949

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Kluczem jest kompostowanie naszych śmieci - 26.03.2021.
"...Kompost jest świetnym, ekologicznym nawozem będącym źródłem azotu, fosforu i potasu. ..."

Kompost, kompostnik, kompostowanie, czyli jak zrobić najlepszy nawóz. 10 Lis 2021 16:04 #781486

• Jan4
  • Jan4's Avatar
  • Platinum Boarder
Odpady roślinne na działkach – jak je zagospodarować i wykorzystać? - 09.11.2021.
"...Przypominamy, iż w świetle obecnych przepisów zarówno palenie liści, gałęzi i innych resztek roślinnych na działkach, jest zabronione i grozi za to mandat. Zabrania tego także Regulamin ROD na podstawie § 68 pkt 5. Jak co roku, jesień, zima i wiosna to czas, kiedy wielu działkowców niestety spala odpady na działkach, co łączy się ze skargami i karami. Jak ekologicznie przetwarzać odpady zielone oraz jak pozbywać się ich z działki zgodnie z przepisami? Jak kompostować? ...]
Ostatnio zmieniany: 10 Lis 2021 16:04 przez Jan4.
Za tę wiadomość podziękował(a): Miragoral, bietkae, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.352 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum