Błonczatka (Hymenocallis), Spider lily
Wiele lat temu dostałam odnóżkę ciekawej rośliny. Liście miała podobne do liści amarylisa, lecz kwiaty są nieziemskiej urody, intensywnie pachnące cytryną, przypominające egzotyczne storczyki.
Jest ich kilkanaście sztuk zebranych na szczycie łodygi w baldachy, każdy z nich ma z błonkowaty trąbkowy przykoronek oraz 6 - 8 wąskich bardzo długich płatków opadających na boki niczym pajęcze nogi.
Kwitnie niezawodnie co roku, zimą może stać w najciemniejszym kącie, a jej liście tworzą zieloną kępę i nie marnieją nawet bez długotrwałego podlewania.
Zimowana w domu zakwita w lipcu, wyniesiona na zimę do piwnicy i zasuszona zakwitła dopiero pod koniec listopada.
Po cierpliwych poszukiwaniach, jaki kwiat dostałam, trafiłam na nazwę Hymenocallis, czyli błonczatkę.
Okazuje się, że w świecie jest mnóstwo gatunków błonczatki, rosnącej w skrajnie odmiennych warunkach, jedna rzecz jest wspólna – piękne kwiaty i niestety wrażliwość już na lekkie przymrozki. Co nie dziwi, gdyż rodzimymi stronami tych roślin są południowe stany USA, Ameryka Środkowa i Południowa, południe Azji – Indie, Wietnam.
Hymenocallis w jednych klasyfikacjach botanicznych zaliczana jest do grupy roślin liliowatych w innych do amarylkowatych.
Wśród błonczatek wyodrębniono wiele gatunków gatunków, a lista się nieustannie powiększa:
Nazwa łacińska - Synonim, nazwa zwyczajowa
Hymenocallis Salisb. - spiderlily
Hymen
ocallis caribaea (L.) Herb. - Caribbean spiderlily
Hymenocallis concinna Baker
Hymenocallis choctawensis Traub - Choctaw spiderlily
Hymenocallis coronaria (Leconte) Kunth - shoals spiderlily
Hymenocallis crassifolia Herb. - coastal Carolina spiderlily
Hymenocallis duvalensis Traub - Dixie spiderlily
Hymenocallis expansa (Herb.) Herb. - West Indian spiderlily
Hymenocallis franklinensis G. Lom. Sm., L.C. Anderson & Flory - Franklin spiderlily
Hymenocallis gholsonii G. Lom. Sm. & Garland - Gholson's spider-lily
Hymenocallis godfreyi G. Lom. Sm. & Darst - Godfrey's spiderlily
Hymenocallis henryae Traub - Henry's spiderlily
Hymenocallis latifolia (Mill.) M. Roem. - perfumed spiderlily
Hymenocallis liriosme (Raf.) Shinners - spring spiderlily
Hymenocallis littoralis (Jacq.) Salisb. - beach spiderlily
Hymenocallis occidentalis (Leconte) Kunth var. occidentalis - Northern spiderlily
Hymenocallis palmeri S. Watson - alligatorlily
Hymenocallis puntagordensis Traub - Punta Gorda spiderlily
Hymenocallis pygmaea Traub - dwarf spiderlily
Hymenocallis rotata (Ker Gawl.) Herb. - streambank spiderlily
Hymenocallis speciosa (L. f.) Salisb. - green-tinge spiderlily
Hymenocallis tridentata Small - Florida spiderlily
Hymenocallis tubiflora - Spider lily
Do jakiego gatunku należy mój kwiat? Jeszcze nie mam pojęcia, zwłaszcza, że różnice między niektórymi polegają na pochodzeniu geograficznym lub kształtem pylników.
Na pewno jest to
Spider lily