TEMAT: Parapety Seby

Parapety Seby 21 Cze 2015 17:28 #381817

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
A mnie po wypowiedzi Agi przypomniało się pewne zdarzenie sprzed wielu, wielu lat: otóż, gdy dzień przed moją rentą poszłam wcześnie rano na pocztę by złapać listonosza z przekazem z ZUS-u, schyliwszy się ku okienku na poczcie spytałam obsługującej tam pani: ''Przepraszam, czy jest może jeszcze donosiciel z Palisadowej? Solennie wykonuje swoją pracę''. Oczywiście kobieta z okienka o mało nie parsknęła śmiechem. Powstrzymywała się przed tym ile sił. Po chwili poprosiła koleżankę by ta ją na moment zastąpiła i wybiegła śmiejąc się pod nosem. Po dziś dzień gdy sobie przypominam to zdarzenie, sama śmieję się do rozpuku. :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1: Nie ma to jak dobry ''donosiciel''! :rotfl1: :rotfl1:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 21 Cze 2015 17:30 przez Forumowa Żabula.

Zielone okna z estimeble.pl

Parapety Seby 24 Cze 2015 23:53 #382962

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
A Ty Sebek co tak cicho siedzisz? Ja rozumiem, że nie chcesz mnie wpędzić w kompleksy swoimi roślinami ale ciekawa jestem jak Ci z tym fiołkiem poszło? Nie wiem czy zauważyłeś, że on wieczorem ( w świetle sztucznym) całkowicie zmienia kolor na fioletowy a w słoneczku jest niebieściutki…
"… Tylko ubóstwo moralne może wytłumaczyć istnienie w domu miejskim okna, za którym nic nie rośnie ani nie żyje…" Karol Ciapek
Zapraszam forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...barakudowa-zielenina

Parapety Seby 28 Cze 2015 09:15 #383684

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
  • Otrzymane dziękuję: 109
Hoya walliniana-w tym roku wcześniej zakwitła ale też ma trochę mniejsze kwiatki.
DSC02886.jpg

DSC02888.jpg

DSC02889.jpg

DSC02895.jpg

DSC02894.jpg

I troszkęstrzałeczek Hoya multiflora

DSC02898.jpg

DSC02899.jpg

Jestem wściekły przez brak słońca i ten ziąb przez ostatnie dni

wiele już dużych koszyczków opadło :mad2: :mad2: :mad2:
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Parapety Seby 28 Cze 2015 10:24 #383702

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
U mnie nawet Multiflora strzeliła focha i pyrgnęła mi pączkami w twarz. Niewiele myśląc złapałam skalpel i ciachnęłam jej łeb bo miała długą, łysa szyję. Niech ma za swoje! Głowa już odrosła, pączki nowe szykuje i ciekawe czy da tym razem popatrzeć na smocze pyski..?
Oświeć mnie Sebek, czy kwiaty Walliniany pachną?
"… Tylko ubóstwo moralne może wytłumaczyć istnienie w domu miejskim okna, za którym nic nie rośnie ani nie żyje…" Karol Ciapek

Parapety Seby 28 Cze 2015 11:17 #383717

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Tu jest właśnie minus tej hoi Aga,nie pachnie.

Wybaczam jej jednak bo uwielbiam jej kwiaty. Liście też są baaardzo dekoracyjne,

jest jedną z moich ulubionych której nigdy się nie pozbędę.

Parapety Seby 28 Cze 2015 18:21 #383847

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Też mam wallinianę i jest świetna. A Sunraise z nią nieźle konkuruje o względy ludziowe. :happy: Ciekawe czy któraś z nich mi tego roku zakwitnie, to by było pierwsze ich kwitnienie.

Parapety Seby 28 Cze 2015 19:14 #383862

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie, proszę Was, błagam, nie zasiewajcie we mnie kolejnych chciejstw…
Dzisiaj dostałam 7 nowych odmian a kolejne wcześniejsze 3 poszły do podłoża…
Na całe szczęście w dniu dzisiejszym pozbyłam się wszystkich Hipeastrów i jednej donicy z Monsterą Obliquą oraz jednego fiołka, więc jak sami widzicie miejsce szykuję...

Parapety Seby 28 Cze 2015 21:22 #383904

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
U mnie sunrise też ma pąki ale obawiam się że już długo kwiatków nie zobaczę bo wyjeżdżam na wczasy

i marne szanse ażeby ktoś tak dobrze dopilnował mi moich skarbów :dry:

Martwię się o moje młodziaki archboldianę variegatę i illagiorum bo dopiero się ukorzeniają.Mam nadzieję

że dadzą radę.Aga wallinianę musisz mieć jest naprawdę fajna ;) Krysiu u mnie zakwitła walliniana w drugim roku uprawy

ale ma fajną miejscówkę to nic dziwnego że się odwdzięczyła :happy:

Parapety Seby 28 Cze 2015 23:28 #383997

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
No to jeśli twierdzisz, że muszę ją mieć to zdaje się, że czas się za nią rozejrzeć... :search:
Przeraża mnie to, na serio, bo obiecałam sobie że tylko 10 odmian a w ciągu paru tygodni (3-4) zrobiło się już 35 odmian…
Mam nadzieję, że chociaż poradzę sobie z nimi w miarę możliwości warunków atmosferycznych w naszym kraju…
Zdaje się, ze muszę sobie jakiś zeszyt założyć i zbierać wiadomości odnośnie każdej z nich.
Z fiołkami łatwiej było bo wszystkie tak samo traktowałam.
Jak listek padł to prosiłam kogoś o kolejny a dorosły fiołek padł mi tylko jeden i to całkiem niedawno udało mi się go zalać.
No tak ale nie miała baba problemu to sobie Hoje do domu sprowadziła i to w ilości hurtowej… :club2: :club2: :club2:

Parapety Seby 29 Cze 2015 09:12 #384078

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Doskonale cie rozumiem ja przestałem już liczyć bo one wciągają jak papierosy.

Mam chyba ponad 150 ale cały czas rozglądam się za innymi"piękniejszymi" :search:

Po urlopie przyjadą do mnie greenii i gildingii a i może inflata która zimą

ubiegłego roku mi padła :oops: Co do naszych warunków to nie jest tak żle ja traktuję

wszystkie jednakowo-zraszam 3 razy dziennie,podlewam raczej co 2 dni po kieliszku i

daję papu "krówkowe"raz w miesiącu i to wszystko.Dla tych zapachów mogę nawet

zrezygnować ze światła dziennego w moim mieszkaniu :happy3: Jeśli tylko temperaturkę zimą masz

w granicy 20 stopni to będzie ok ;)

Parapety Seby 29 Cze 2015 14:01 #384134

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Temperaturę zimą mam nie niższą niż 20-22'C a parapet bezpieczny bo nie ma pod nim kaloryfera tylko ogrzewanie podłogowe.
Wszystkie zraszasz 3 razy dziennie? Ja właśnie zastanawiam się czy wszystkie hoje to lubią. Mam 2 spryskiwacze i jeden można tak ustawić, że niemal zamgławia tylko rośliny a drugi faktycznie zrasza, który lepszy dla Hoi?

Parapety Seby 29 Cze 2015 14:40 #384142

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Aguś, jeśli chodzi o spryskiwacze, to lepszy byłby ten co zamgławia, bo jedne hojki lubią zwykłe spryskiwanie, a inne preferują jedynie mgiełkę taką jak para wodna. Tak jak Ci obiecałam: niech mi się Sunrise i Walliniana rozrosną, to masz u mnie ciachanki. Roślinek hojowych nie ustalaj sobie w jakiej ilości będziesz je mieć, bo.... - uwierz mi, znam to z doświadczenia! - polegniesz z dotrzymaniem słowa przed samą sobą. :happy: :happy:

Sebuś, a mnie wpisz na listę oczekujących na (chcących zakupić od Ciebie) inflatę, archboldianę variegatę i illagiorum. Masz za to z góry :kiss3: :kiss3:

Parapety Seby 29 Cze 2015 15:55 #384161

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Aga jak masz taką możliwość to pewnie że mgiełka lepsza i ogrzewanie podłogowe

miód dla hojek nie będą się grzały od tego suchego powietrza i nie powinnaś mieć problemów z wełnowcem.

Krysia to dopiero sadzonki,kiedy to ja będę dzielił :think: chyba ze dwa lata zejdzie.

Parapety Seby 29 Cze 2015 17:21 #384191

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
No ja wiem że długo się zejdzie bo to dzidzie jeszcze, ale ja tak na wszelki wypadek się zapisuję, żebym nie musiała się głowić u kogo to widziałam/słyszałam że ma hojkę inflatę, archboldianę variegatę i cudną illagiorum! :hearts: :flower2: :hearts: :happy: :happy:

Parapety Seby 29 Cze 2015 21:05 #384252

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Widzę, że tu jakaś kolejka się ustawia… Za te dwa lata to i ja pewnie w niej stanę…
Krysia, zamawiam sobie kolejkę, jakby co to ja za Tobą stałam… :happy4: :happy3:

Parapety Seby 02 Lip 2015 08:57 #384930

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
Nie myślałem że kwiaty będą takie duże,podoba mi się...HOYA BELLA

DSC02901.jpg

DSC02905.jpg

DSC02909.jpg

DSC02910.jpg

DSC02913.jpg

DSC02919.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Orszulkaa

Parapety Seby 02 Lip 2015 11:30 #384961

• Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3455
seboll01 wrote:
U mnie sunrise też ma pąki ale obawiam się że już długo kwiatków nie zobaczę bo wyjeżdżam na wczasy

i marne szanse ażeby ktoś tak dobrze dopilnował mi moich skarbów :dry:

A dlaczego nie wsadzisz je do zamkniętego pojemnika na ten czas?
Ja swoje młodziaki do ukorzenienia trzymam w taki 5-litrowych wiaderkach po sałatkach czy czymś tam przykryte od góry folią spożywczą i centymertem wody na dnie. Oczywiście wszystkie w pojemniczkach z keramzytem czy czymś podobnym i dziurkami w dnie. A folia ma kilka dziurek. Wilgotność i woda gwarantowane nawet przez 3 tygodnie i więcej. A Ty masz wtedy spokojną głowę na wczasach B)

Widzę,że hoya illagiorum podoba się wszystkim :)
Ja też mam ją zamówioną u koleżanki, jak jej urośnie.
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2015 11:33 przez Orszulkaa.

Parapety Seby 02 Lip 2015 23:42 #385114

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Sebek, ja właśnie ukorzeniam 3 kawałki Belli, dzisiaj dostałam też Sunrise a Publicalix, GG, Latifolia i coś tam jeszcze zaczynają się puszczać . :woohoo: Kawałki od Ciebie też już mają małe korzonki :woohoo: Czyli "ruszyła maszyna"… W przyszłym tygodniu mam dostać Calicynę. Masz ją może? Jak z nią postępować?
Gratuluje kwiatków na Belli, pachną?
Ostatnio zmieniany: 02 Lip 2015 23:44 przez Barakuda.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.430 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum