TEMAT: Barakudowa zielenina

Barakudowa zielenina 02 Lut 2016 20:28 #431073

• Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Wiesz co.... ja zaczynam polowanki na hojki: Rotundiflorę (dawna hoja sp. Square zwana Skwarką), Blashernaezii (potocznie zwaną ''Blaszką'') i Siarae (o nazwie potocznej Siarka lub Siara). A ty stopujesz z zakupami?
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany: 02 Lut 2016 20:29 przez Forumowa Żabula.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Barakudowa zielenina 02 Lut 2016 20:51 #431093

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 26
Ja czekam na jedną przesyłkę hoyową i w czwartek jedną hoykę ( parastica Loao B) odbieram a marzy mi się jeszcze Parastica Lao i Retuza. Znalazłam obie na Alle ale… Już muszę trochę zbastować bo zbankrutuję…
Dzisiaj przyszło do mnie Syngonium Bronze i tym właśnie zamykam swoją kolekcję na 5 roślinach: mam minaturkę, Białego Motyla, Velandii, jakieś takie rozcapierzone co nigdy nie pamiętam jak się nazywa, no i teraz doszło brązowe. Uff… Czuję satysfakcję bo zawsze chciałam mieć tą 5 i wreszcie mam.
Do kolekcji Krotonów brakuje mi jeszcze tylko jednego ( takiego o długich zielonych, żółto nakrapianych liściach) i też kolekcja będzie zamknięta na 4 szt.
Monstery mam wszystkie 3 które chciałam, więc temat zamknięty.
Marzą mi się jeszcze 2 Ficusy ale to przy okazji sobie jakoś przytulę...
Fiołków to aż nadmiar ale te co są już ze mną zostaną, tylko duble wiosną na wymianki przeznaczę.
Sukulentowo też jestem w pełni zaspokojona, chyba nawet dla 2 Crasul poszukam nowych domków, bo coś mi z nimi nie teges ( domów będą szukać C. Uszy Szreka i C. jakaś tam z szarymi liśćmi)
Storczyki jeszcze się zastanawiają czy już zacząć umierać czy jeszcze poczekać… Zobaczymy co z nimi będzie. Na razie jest ich 6 szt…
Syngonia i Philodendrony ( poza tym na którego czekam od Ciebie Krysiu) też już chyba w komplecie. No dobra- Brasilka muszę odnowić bo zginął gdzieś w gąszczu…
Hoye to zupełnie inny temat…

Pytanie tylko, czy jak skompletuje w/w rośliny to czy przestanę je znosić do domu..????
"… Tylko ubóstwo moralne może wytłumaczyć istnienie w domu miejskim okna, za którym nic nie rośnie ani nie żyje…" Karol Ciapek
Zapraszam forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/1...barakudowa-zielenina

Barakudowa zielenina 02 Lut 2016 21:44 #431111

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Barakuda wrote:
Pytanie tylko, czy jak skompletuje w/w rośliny to czy przestanę je znosić do domu..????

Odpowiem Ci na to pytanie zawczasu: Znoszenia nigdy dosyć!! - znane mi to z autopsji. :happy: :happy: :happy:

Barakudowa zielenina 02 Lut 2016 23:53 #431191

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Bo ja bym chciała tak już nic nie chcieć tylko patrzeć jak zdrowo rosną i kwitną te, które już mam.
Lubię cofnąć się wstecz i popatrzeć na zdjęcia, gdy niektóre z moich roślin były zaledwie sadzonkami a dzisiaj są już słusznych rozmiarów. Przypominam sobie wtedy też te rośliny, które miałam i których z różnych przyczyn już ze mną nie ma i ku mojemu zdziwieniu stwierdzam, że brakuje mi zaledwie 2, może 3...
"… Tylko ubóstwo moralne może wytłumaczyć istnienie w domu miejskim okna, za którym nic nie rośnie ani nie żyje…" Karol Ciapek

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 00:16 #431195

• seboll01
  • seboll01's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Parapety Seby
  • Otrzymane dziękuję: 109
No tak sobie do Ciebie zaglądam i muszę stwierdzić

że ja już jestem na roślinnym "detoksie"nic więcej nie upchnę.

Zakupów już nie robię jeśli już to się wymieniam.

Ostatnio gdzieś w październiku wymieniłem się z cudowną znajomą z sieci i

zyskałem 11 pięknych hoi na pewno będziemy podtrzymywać znajomość

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 01:01 #431197

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Seboll, ja przerobiłam już kilka grup roślin i kończę z eksperymentami co jest chyba dobrym objawem. Pierwszy raz planuję, wiem czego chcę bo wiem co się u mnie sprawdza ( i pod kątem warunków uprawy jak i pod kątem mojej opieki ale też i satysfakcji z hodowli).
Lubię kolekcjonować i zazwyczaj gdy spodoba mi się jakiś rodzaj roślin to po szybkim przeglądzie już wiem co chciałabym u siebie mieć i do tego dążę.
Z Hoyami wpadłam po uszy i tak się czasami zastanawiam, po co mi tyle ich ale sam wiesz jak to jest z Hoyami. Bardzo chciałabym już się zatrzymać, poprzestać, na tych, które chcą współpracować a z innymi dać sobie spokój ale z nimi to nie takie proste…

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 11:31 #431243

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Sebek, ty to chociaż umiesz przystopować z chciejstwami i zakupami. Ja niestety chyba nadal nie, bo przed chwilką dokupiłam Macrophyllę ''Pot of Gold''.
No nie mogłam, kuźwa, nie dało się inaczej!!! :jeez: :happy: :club2:

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 18:00 #431335

• Selinka
  • Selinka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 371
Kerstin2309 wrote:
Sebek, ty to chociaż umiesz przystopować z chciejstwami i zakupami. Ja niestety chyba nadal nie, bo przed chwilką dokupiłam Macrophyllę ''Pot of Gold''.
Ja Ci się wcale nie dziwię-też ją widziałam i śliniłam się na nią,bo jest to absolutne top ten spośród hojek ale program w głowie "ja hoi już nie kupuję" działa jakoś bez zarzutu. Grunt to sobie coś wmówić i uwierzyć w to.
Asia

"You yourself create your own reality in your thoughts and beliefs. Change your thoughts and your life will change."

Na zielono !

FILODENDRONY, FIKUSY, HOJE I FIOŁKI-SPRZEDAM, WYMIENIĘ

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 19:18 #431374

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Selinka wrote:
Kerstin2309 wrote:
Ja Ci się wcale nie dziwię-też ją widziałam i śliniłam się na nią,bo jest to absolutne top ten spośród hojek ale program w głowie "ja hoi już nie kupuję" działa jakoś bez zarzutu. Grunt to sobie coś wmówić i uwierzyć w to.
I ja ją widziałam ale ze względów finansowych musiałam spasować ale widzę, że na korzyść Krysi i dobrze, bo latem o kawałek się uśmiechnę

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 19:51 #431416

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Agaaaa, ty żeś miała czuja że się na nią złapię,co? :devil1: :devil1: :devil1:

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 20:17 #431444

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nic nie myślałam bo mi dech zaparło jak ją zobaczyłam i doznałam niedotlenienia mózgu...

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 20:24 #431454

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
A ja właśnie ''sprzątnęłam Ci'' sprzed nosa to, o czym tak bardzo marzysz!! Zgadnij co to!! Ale jestem wredna, co?!!! :tongue1: :tongue1: :devil1: :devil1: :tongue1: :tongue1:

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 21:34 #431510

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Bez komentarza!!! Czekaj no, przyjdzie Kryśka na Matyśka!!!

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 21:38 #431512

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Boszszszsz, jak dobrze że mnie hoje tak nie kręcą :crazy: :jeez:
Powariowałyście zupełnie :screem: :devil1:
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2016 21:39 przez Leszek.G.

Barakudowa zielenina 03 Lut 2016 22:12 #431535

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
Leszek, no i co się dziwisz? Ty wariujesz ogrodowo, a my hojowo. :teach: Nie wiesz że na tym forum wszyscy mają większego lub mniejszego fiasia na punkcie roślin?!? I bez względu na to czy one domowe czy ogrodowe są!! No nie mów że trafiłeś na to forum z innego powodu, bo w ten bajer to Ci już na pewno nie uwierzę!!! :happy3: :devil1: :happy:

Aga, nie ja przyjdę juterkiem do Ciebie. Oj, nie ja!! :happy3: :happy3: :happy4:

Barakudowa zielenina 04 Lut 2016 16:14 #431780

• Leszek.G
  • Leszek.G's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 709
Krychna, kręcą - ale nie aż tak. Nic za wszelką cenę jak mawiają - dużo rzeczy mi się podoba ale stawiam sobie granice cenowe i już :idea1:
A na to forum trafiłem właśnie z innego powodu ;)

Barakudowa zielenina 04 Lut 2016 19:15 #431844

• Barakuda
  • Barakuda's Avatar
  • Platinum Boarder
Ja to mam tak rzutami. Mam okresy, gdy robię przy nich wymagane minimum( zazwyczaj listopad-grudzień), potem przychodzi styczeń/luty i tak już tęskno mi do wiosny, że wpadam w szał kupowania, potem chodzę i głaszczę to co mam- zazwyczaj do czerwca, jest lato- można znowu kupować, potem letnio/ jesienne głaskanie i znowu zimowa posucha…
To nie wyssane z palca tylko wniosek z fiszek moich roślin…
Dzisiaj mam meeeega dobry dzień. Dzisiaj jestem bardzo szczęśliwą osobą bo za sprawą kilku osób stałam się posiadaczką tak wspaniałych roślin, że nawet o takich nie śmiałam marzyć . :supr3:
:thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :hearts: :hearts: :hearts: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks: :thanks:
Fotki będą obowiązkowo ale jutro, przy dziennym świetle. Napisze jedynie, że od wczoraj mam nowe odmiany Hoy w postaci:
1. Carnosa White
2. Maehongsorn
3. Fitchii (CMF-8 )
4. Valliniana
5. Lauterbachi
6. Macgillivrayii Mount Tozer
7. Kerrii
Dostałam jeszcze pięknego Philodendrona, Dracenę, Szeflerę
Ech, co ja Wam będę pisać- jestem pijana ze szczęścia.
Ostatnio zmieniany: 04 Lut 2016 19:18 przez Barakuda.

Barakudowa zielenina 04 Lut 2016 19:26 #431851

• Forumowa Żabula
  • Platinum Boarder
No to super!!!! Oby tylko kac nigdy nie nadszedł. :happy: :happy:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.280 sekundy