TEMAT: Awokado

Awokado 01 Cze 2024 19:52 #859216

• wer.ma
  • wer.ma's Avatar
  • Fresh Boarder
Cześć,
chciałabym zapytać, czy da się jakoś odratować awokado ze zdjęcia.
Początkowo liście zaczęły żółknąć, więc odstawiłam na chwilę podlewanie, ale niestety nic się nie zmieniło, a dodatkowo coś zaczęło dziać się z pestką – czy to może pleśń? Jak się tego pozbyć i wrócić do zdrowego drzewka?
Załączniki:

Zielone okna z estimeble.pl

Awokado 01 Cze 2024 21:09 #859219

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
JaNina wrote:
Awokado bardzo łatwo kiełkuję. Problemy zaczynają się gdzieś rok od wysiewu. Nasiono duże ale jednak wysiew. W palmiarni w Gliwicach mówią, że największym problemem jest zasolenie podłoża. W Gliwicach oceniają, że problem z tą rośliną rozpoczyna się już wtedy, gdy wyczerpuje składniki pokarmowe zawarte w nasieniu.
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem

Awokado 01 Cze 2024 22:29 #859231

• wer.ma
  • wer.ma's Avatar
  • Fresh Boarder
JaNina wrote:
JaNina wrote:
Awokado bardzo łatwo kiełkuję. Problemy zaczynają się gdzieś rok od wysiewu. Nasiono duże ale jednak wysiew. W palmiarni w Gliwicach mówią, że największym problemem jest zasolenie podłoża. W Gliwicach oceniają, że problem z tą rośliną rozpoczyna się już wtedy, gdy wyczerpuje składniki pokarmowe zawarte w nasieniu.

A czy mogłabym prosić o rozjaśnienie, bo nie bardzo rozumiem, jak mogłabym zwiększyć składniki pokarmowe? Czy poprzez nawożenie? Jakiego nawozu użyć?

Awokado 01 Cze 2024 22:37 #859233

• JaNina
  • JaNina's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 54382
Napisałam tylko to, co słyszałam w Gliwicach. Ja to rozumiem tak: przy każdym nawożeniu zwiększamy zasolenie gleby. To w skrócie. Może dokarmiani przez opryski coś pomoże :think:
Janina
Jestem Ślązaczką i jestem z tego bardzo dumna

Między kuchnią a ogrodem
Za tę wiadomość podziękował(a): wer.ma

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Tola, Carmen
Wygenerowano w 0.293 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum