Cześć. Jako totalny laik ogrodowy, przychodzę do Was z prośbą o poradę, jak urządzić ogródek przed domem. Kupiliśmy stary (ale wyremontowany) dom na wsi, a wraz z nim nieduży ogród przed domem. Ogród w obecnym stanie jest ładny, ale wymaga dużo pracy (np. teraz między roślinami jest goła ziemia, którą trzeba ciągle pielić) – chciałabym go „uprościć”, zainwestować bardziej w rośliny wieloletnie, wyściółkować je zrębką, wysiać między nimi trawę, zrobić opaskę i ścieżkę wokół domu, aby nie chodzić w błocie po każdym deszczu.
Niżej zdjęcia ogródka w obecnym stanie. Jest zadbany i ładny, ale dla mnie „za bogaty”, poza tym nie mam czasu na jego codzienne doglądanie, pielenie, nie wiem też, czego oczekiwać na wiosnę – pewnie będzie klepisko z samosiejkami (?).
Czytam forum od jakiegoś czasu, podglądam Wasze galerie, szukam inspiracji, problem w tym, że: nie mam żadnego doświadczenia z roślinami, zbyt wiele rzeczy mi się podoba, a przecież „mniej znaczy więcej”
Jeśli chodzi o warunki – wymiary do zagospodarowania ok. 3x10m, ogródek jest od strony południowej, miejsce osłonięte, słoneczne, ziemia dość sucha (ale mogę podlewać), podobno gliniasta (tak mówi sąsiadka), pH nie znam. Obecnie z roślin wieloletnich są: róże (różne), juki, piwonie, dalie, rododendrony, hibiskus, 2 clematisy przy ogrodzeniu, lawenda. Żywopłot z bukszpanu po jednej stronie, trzmielina po drugiej. Nie wszystko widać na zdjęciach.
Podobają mi się ogródki w swobodnym, naturalnym stylu, z krzewami (najchętniej kwitnącymi), trawą. Nie chcę ogródka „od linijki”, nowoczesnego itp. Może – jako bardziej doświadczeni – macie pomysł, jak zagospodarować ogród, by się nadał dla laika i cieszył oko kwiatami jak najdłużej?
Wszyscy wkoło mówią mi, że przy obecnym ogrodzie i pracy na etacie nie dam rady i się „zamorduję”. Znajoma poradziła, aby iść w krzewy kwitnące (lista poniżej), wyściółkować je zrębką, wysiać trawę i ewentualnie postawić różne donice z jednorocznymi kwiatami. Nie sadzić zbyt wiele roślin, by nie było efektu przeładownia (jak teraz).
Na mojej liście są: azalie, piwonie, dalie, kalina koralowa, bez lilak, żurawki, hortensje, forsycje. Podobają mi się ozdobne trawy, ozdobne czosnki. Lubię kwiaty w kolorach różu, kremu, bieli, fioletu, niebieskie, żółte.
Będę bardzo wdzięczna za poradę