Zmotywowana próbowałam zrobić opis edytując ostatni post, napisałam się i wszystko zniknęło. Pewnie przekroczyłam czas przeznaczony na edycję, bo pojawiło się to:
Opis wykonania pufa (to zdaje się rodzaj męski) o średnicy ok 40 cm, wys. pow.15 cm.
Potrzebowałam:
- 2 motki sznurka bawełnianego grubości 5 mm dł.100 m
- druty na żyłce (80 cm) min nr 8, lepiej grubsze 9,10
- okrągłą poduchą, trochę większą (moja miała średnicę 50 cm) wypełniona skrawkami gąbki lub innym niezbyt miękkim wypełniaczem
- przyda się grube szydełko do przeciągania sznurka przy zszywaniu.
Wykonanie jest stosunkowo proste i szybkie, ale nie wiem, czy równie prosto uda mi się to opisać.
Wykonujemy całą robótkę na prawo, czyli ściegiem francuskim... chyba
wg tego schematu:
Nabieramy na druty 40 oczek i powtarzamy 8 następujących rzędów:
1 rząd – przerabiamy 36 oczek, 4 zostawiamy nieprzerobione
Pierwsze nieprzerobione oczko na początku, od 2-go rzędu, owijamy sznurkiem i zdejmujemy bez przerobienia jak na zdjęciu, aby ładnie wyglądało łączenie oczek przerobionych i nieprzerobionych.
2 rząd – przerabiamy 32 oczka, 4 zostawiamy nieprzerobione,
3 rząd - przerabiamy 24 oczka, zostawiamy na drucie 8+4 =12 oczek,
4 rząd - przerabiamy 16 oczek (po obu stronach druta po 12 oczek nieprzerobionych,
5 rząd – przerabiamy 24 oczka, zostawiamy 4 nieprzerobione,
6 rząd – przerabiamy 32 oczka, zostawiamy 4 nieprzerobione,
7 rząd – przerabiamy od 5 oczka, czyli 36 oczek,
8 rząd – przerabiamy 40 oczek
9 rząd – jak 1 rząd itd.
22 po 8 rzędów po zszyciu wystarczyło, zresztą musiało, bo wykorzystałam sznurek do końca. Bok zszywałam bezpośrednio na poduszce, po ściągnięciu oczek brzegowych jak najmocniej. Tu przydało się szydełko, aby przeciągać ten grubaśny sznurek poprzez poszczególne oczka.
Nie wiem, na ile jasny jest mój opis, ale w razie czego służę pomocą.
Może się jeszcze przydać fotka części robótki po zdjęciu z drutów: