Od jakiegoś czasu chodzi za mną filcowanie, u koleżanek i na forum widuję piękne rzeczy wykonane tą techniką, w sklepie zobaczyłam cudną kieckę z filcowaną aplikacją, w końcu więc dojrzałam do samodzielnej próby
Ponieważ filcujące ekspertki za bardzo swoich sekretów nie zdradzają, trzeba było przysiąść, poszukać i wypróbować
Zasadniczo filcowanie dzieli się na suche i mokre.
Do filcowania mokrego potrzebujemy wełnę czesankową, gorącą wodę z mydłem, folię bąbelkową, kawałek cienkiej folii do przykrycia pracy, matę bambusową lub historyczną już tarę do prania.
Na folii bąbelkowej rozkładamy kawałek cienkiej folii (ja używałam cienkiej folii streczowej) na to rozkładamy wełnę czesankową w dwu warstwach. Druga warstwa powinna być prostopadła do pierwszej.
Pracę delikatnie moczymy gorącą wodą z rozpuszczonym mydłem, nakrywamy drugim kawałkiem folii i dociskamy do podłoża, ugniatamy, masujemy, pocieramy, uderzamy ... Następnie pracę rolujemy i miętolimy dalej, rozkładamy na bambusowej macie, zwijamy w rulonik, a nastepnie rolujemy i rolujemy... aż do zmęczenia rąk
Te wszystkie czynności mają na celu spilśnienie (sfilcowanie) wełnianych włókien. Proces ten intensyfikuje płukanie na zmianę w gorącej i zimnej wodzie. Pod wpływem tych czynności włókna zbijają się, tworząc zwartą tkaninę.
Na koniec pracę trzeba wypłukać z mydła i wysuszyć, najlepiej na gorącym kaloryferze
Filcowanie na sucho lub igłowe zachodzi wtedy, gdy specjalnymi igłami przebijamy włókna. Specjalne zakończenie takiej igły powoduje pocierania, przekłuwanie, przeciąganie włókien przez inne włókna.
Do tego filcowania potrzebne są specjalne igły, wełna czesankowa, kostka z gąbki, na którą kładziemy pracę lub szczotka do filcowania.
Kolejna metoda filcowania, to
nunofilc, czyli filcowanie na tkaninie. Można wykorzystywać w tej metodzie filcowanie na sucho lub mokro.
Wełnę czesankową rozkładamy na tkaninie (luźno tkany jedwab jest podobno najlepszy, wełnie lub bawełnie) i albo wkłuwamy w nią wełnę igłami, albo wfilcowujemy na mokro.
Kolejna technika, którą można wykorzystać przy filcowaniu to
crazy wool. Technika ta polega na tworzeniu tkaniny z luźno położonych nici, włóczki, sznurków, kawałków koronki, które następnie zostają pozszywane maszyną do szycia.
Zamiast szycia można uzyć spajania przy pomocy filcowanej wełny.
Rozkłada się cieniutką warstwę czesanki, na to układa włóczkę, można przy okazji tworzyć z niej rozmaite wzory, na wierzch również kładzie się cieniutką warstewkę czesanki. Na końcu prowadzi się filcowanie na mokro.
Wszystkie te metody można łączyć ze sobą, zgodnie końcową wizją
Zdjęcia próbnych maleńkich prac - jutro