Dorbie, oszczędź swoje młode żurawki. Ja mam ich bardzo dużo, one jedynie pięknie przezimowały.
Brakuje mi 50 odmian do wszystkich, jakie sobie zamierzyłem. Spora część to już są kolekcjonerskie odmiany i może powoli uda mi się zdobyć choć krótkopędy do ukorzenienia od ludzi, którzy je posiadają.
Pola mnie molestuje, żebym napisał co chcę.. czego szukam.
Nie ukrywam, że troszkę głupio mi tak prosić, i wymagania stawiać.
Ale wiem, że jest masa dobrych ludzi, i takich dla których rośliny to nie tylko pieniądze.
Zawsze tak jest, że ktoś komuś pomaga a jak on stanie na nogi, to sam pomaga.
U mnie gdy się rozrosną rośliny i będę mógł komuś sprawić przyjemność sadzonkami to także będę się dzielił.
Najbardziej zależy mi w tym momencie na brunnerach, miodunkach i dąbrówkach. Cała rabata z nimi w roli głównej jest pusta.
Poza tym prymule,serduszki, kokorycze, chryzantemy, trytomy, juki, trawy.
Ogólnie kocham wszystkie byliny te mniej i bardziej popularne. Jesienią pomniejszyłem trawnik, teraz wiosną także, i w rezultacie zostały tylko ścieżki i same rabaty. Tylko wtedy myślałem, że wiosną będzie busz, a teraz sama ziemia.
Bardzo dziękuję za każdą podarowaną roślinkę, oraz Poli za taką akcję, nawet się nie spodziewałem. O tym wątku się dowiedziałem od innej osoby
Jako podziękowanie, bo inaczej chyba nie mogę się odwdzięczyć, jest baza żurawek, którą tworzę.
Opisane zostaną wszystkie odmiany, jakie są na rynku i te bardzo rzadko spotykane. Tutaj potrzeba czasu, bo odmian jest bardzo wiele. Na razie skończona jest partia żurawek na literę Ą - możecie zobaczyć jak będzie wyglądała cała baza za jakiś czas.