TEMAT: Tam i z powrotem =U perełki za płotem .

Tam i z powrotem =U perełki za płotem . 17 Kwi 2026 22:17 #892482

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
Czas sadzić ,bo hosty wychyliły nosy i lilie też ,to można dosadzić, przesadzić ,zasiać ..... :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: :flower2: . Ogrodniczy został nawiedzony i to grupowo ,ale .....było słychać narzekanie na ceny i to przez kupujących ,jak i moje panie ....Były piękne koleusy i kwitnące dalie i co z tego ,jak strach posadzić w ogrodzie. Pani nie gwarantowała ,że będą potem. 12 zeta za doniczkę i tu akurat jeszcze można za akceptować cenę. Zastanawiałam się ,ale chyba przeważyła myśl biegania z towarzystwem w tę i we wtę przeważyła i darowałam sobie.Kusiły oj kusiły. Za to drzewa i krzewy wcale nie drogo i tu chyba kupujących najwięcej. No powiedzmy wydałam trochę kasy na krzewy i różę-jedną w balocie. Jakoś tak nie mogłam się powstrzymać i jest kolejna kolczatka. W skrzyni zostało ich niewiele. Były truskawki, ale drogie jak prawie wszystko doniczkowe. Być może kupimy w Siedlcach w ogrodniczym, bo tam zawsze wielopaki są tańsze . Jakoś tak kupiłam jeszcze trzy rozsady pomidorków, pod folię. Jutro zamierzam cały czas spędzić na rabatach ,o ile nie będzie padało ,nie będzie wiało ,z arktycznym chłodem. Dziś poczułam dokładnie ucisk na płucach w tej szkółce ,na tym wygwizdowie z tyłu wiaty. Ewidentnie chyba trzeba będzie zrobić rtg. Wieczorkiem zaaplikowałam sobie herbatkę z lipy z kieliszeczkiem syropu z sosny. Jaskółek jeszcze nie ma ,więc będzie zimno .One zawsze zjawiają się w ciepły dzień i świergolą jakby krzyczały ,to my -twoja wiosna. Z wydarzeń z życia zwierząt. Bejlut został zaszczepiony i =znokałtował= trzech dorosłych chłopów. Dawno tak się nie uśmiałam. Doktorek był bardzo zmęczony od tej roboty. Koty zostały odrobaczone i o ile był taki czas że był jeden Kacper , to teraz jest pięć i każdy ma swojego ulubieńca .Przyjdzie czas że zbankrutuję wykarmić to towarzystwo. Czasem kupuję im smaczki i one dziwnym trafem dobrze wiedzą kiedy je mam i starają się je wyżebrać. Na koniec stały punkt programu -ziemniaczki zostały posadzone. Kurzyło się niesamowicie ,czyli jest sucho .
Ostatnio zmieniany: 17 Kwi 2026 22:21 przez Perełka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Zielone okna z estimeble.pl

Tam i z powrotem =U perełki za płotem . 26 Kwi 2026 16:36 #892861

• Perełka
  • Perełka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Tak wiele, w tak krótkim czasie
  • Otrzymane dziękuję: 5195
W sobotę rzuciłam wszystko na pastwę losu i cały dzień plewienie ,rano podlewanie sadzonek i wszystkiego dookoła ,bo twardo i ręce bolą. Nie wiało tak tragicznie jak dziś. W niedzielę rano padał śnieg, a wiało niemiłosiernie i wieje, że niemiło nos za drzwi wystawić. Wiatr przewraca i sprząta, majta tulipanami i piwoniami .Zaplanowałam posadzić dalie, trochę wcześniej niż w tamtym roku ,ale chyba znów skończy się pierwszego maja. Jednym słowem jestem w ......rozpaczy czasowej ogrodowej ,warzywniczej i jakiej kto chce. Do .....z taką wiosną. Jaskółki które przyleciały 21 siedziały na drzwiach zamiast latać i radośnie szczebiotać. Do tego dziś nadają przymrozek. Optymistycznie ,nie ma co ,ale inni mają gorzej i tyle powinno wystarczyć za całe motto na tę niedzielę .
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Chiarodiluna

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.785 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum