TEMAT: Mój Dom na Roztoczu

Mój Dom na Roztoczu 16 Lut 2026 20:50 #889979

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 16147
Zima od nowa: piękna, biała i bajkowa.
Ferie trwają w najlepsze i dzieciaki cieszą się z takiej pogody. Nasze małe stoki narciarskie są oblegane i fajnie, można poużywać na śniegu. :happy3:

Dom pusty i trochę mi z tym źle. Przyzwyczaiłam się już do śpiewów wnusi, śmiechu i zabawy, do ciągłego ruchu.

Dziś jakoś mi nic nie szło, ale w końcu wysiałam zaległe roślinki: selery, pory, cebulę i koleusy.

Selery Denar i Albin.

2f388cd6-6e18-447b-bd36-784df57a8e29.jpg

Por Bartek.

15175ec2-e64c-43a7-b55f-7cf3ac31e800.jpg

Cebula Globo i Exhibition

5a76adc4-9504-47e6-8fe1-c2f2eac31a2a.jpg

I duuużo koleusów. :wink4:

c29512a5-27e0-4fb2-9bee-ba1ac4155e34.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 16 Lut 2026 21:18 przez lusinda.

Zielone okna z estimeble.pl

Mój Dom na Roztoczu 17 Lut 2026 08:40 #889989

• IwonaJak
  • IwonaJak's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 279
Zima przepiękna :)
u mnie w wlkp znowu zaczęło mrozić i już wczoraj wieczorem było -5 i prószył śnieg.

też kupiłam koleusy i czekam aż przyjdzie przesyłka z nimi :)
pozdrawiam :flower2:
Za tę wiadomość podziękował(a): CHI, ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Sonka

Mój Dom na Roztoczu 17 Lut 2026 20:46 #890021

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Jak dojdą Twoje koleusy Iwonko, to pokaż jakie zdobyłaś. :hug:
U mnie chyba kilka przezimuje w tym roku, z czego bardzo się cieszę. :wink4: I to te piękne z pofalowanymi liśćmi, nazywane rokoko.
Iwonko jak będziesz wysiewać koleusy to nie przysypuj ich ziemią, tylko delikatnie przyciśnij nasionka do podłoża i zwilż ziemię spryskiwaczem.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 17 Lut 2026 22:41 #890024

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Siedzę od dłuższego czasu i przeglądam nasiona pomidorów które posiadam, aby zdecydować co wysieję...no i nie wygląda to dobrze...bo jest tego bardzo dużo i wszystko chciałabym wysiać w tym sezonie. :rotfl1:

I tak jest co roku, niby mam zmniejszać ilości, to potem wychodzi inaczej...

Uprawy to zawsze taka wielka niewiadoma, ale lubię nowe wyzwania. Czekam już na pomidory i ten smak zrywanego pomidora z krzaka, dojrzałego w słońcu. :yummi:
Znalazłam w śród swoich nasionek pomidorów kilka odmian nadających się do donic i jutro je wysieję, no i jeszcze Koperkowego i Jolkę.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 18 Lut 2026 12:19 #890037

• przemek1136
  • przemek1136's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12156
Zapytam tak tylko z ciekawości. Ile nasion koleusów wysiałaś z tych 5 opakowań? Bo w samym opakowaniu z Franchi Sementi jest ok. 2500 nasion-wzejdą prawie w 100 %. :oops:
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Mój Dom na Roztoczu 18 Lut 2026 13:17 #890042

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Razem wysiałam ok 180-200 nasion. Z Franchi wysiewam kolejny sezon, wschody są faktycznie w 100%. Nasiona są z datą do 2029r, więc będzie na jakiś czas. Mam też zebrane swoje nasiona, więc na próbę wysieję i zobaczę co wyjdzie.
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka

Mój Dom na Roztoczu 18 Lut 2026 13:22 #890043

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5206
lusinda wrote:
Znalazłam w śród swoich nasionek pomidorów kilka odmian nadających się do donic i jutro je wysieję, no i jeszcze Koperkowego i Jolkę.
Ewuniu pochwal się jakie wysiałaś :garden1:
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda

Mój Dom na Roztoczu 18 Lut 2026 14:44 #890048

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Nasionka już się moczą w wodzie z Polopiryną S - 1 tabletka na 1 litr wody.

Wysieję pomidorki:

1. Aztek
2. Fredi
3. Babaja-micro
4. Strelka tun Dwarf
5. Zołotyje Jabłoczki
6. Cherry Banan
7. Koperkowy
8. Jolka
9. Promyk
10. Sibiriak
11. Dwarf Rose

Z tych odmian miałam wcześniej Azteka, Jolkę i Koperkowego. No i niby Sibiriaka, ale coś było pomylone, więc próbuję jeszcze raz. Reszta to nowości u mnie. Wymyśliłam, że w pobliżu inspektu, który ma powstać ustawię takie wiejskie metalowe wiadra, kocioł, wannę i tam będą te pomidory...Czy to wyjdzie, to nie wiem, ale rozsadę wolę mieć. :devil1:

fc4f0171-02c2-4f47-a1f3-ca8a57901e08.jpg

W końcu wysadziłam też szafirki i tulipany. Na szczęście leżały w chłodzie, wszystkie żyją i puściły już kiełki.

95677345-b281-4a27-96c4-b098d64363a0.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 18 Lut 2026 14:45 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Jan4, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Klarkia25, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 18 Lut 2026 23:52 #890058

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
Oooo to doniczkowców będziesz mieć na bogato :)
Ewa Cherry Banan to ten sam co Черри-Банано? samokończący?
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, renmanka, Bobka, lusinda

Mój Dom na Roztoczu 19 Lut 2026 13:16 #890079

Muszę Ci napisać, że masz niesamowicie ciekawe podejście do życia. Takie spokojne, optymistyczne i bardzo „na tak”. To naprawdę czuć przez ekran. Jest w Twoich wpisach taka naturalna gościnność i otwartość - jakby człowiek już siedział u Ciebie przy stole z kawą i plotkował na ogrodowe tematy.

Tym bardziej mi miło, że też jestem z lubelskiego województwa - zawsze fajnie trafić na „swoich” w ogrodowym świecie.

Czytałam, że zrezygnowałaś z kurnika. Rozumiem temat, bo to jednak zobowiązanie. Ale wiesz… dziś są już takie automatyczne drzwiczki, które same o świcie wypuszczają kury, a wieczorem zamykają. Do tego podajniki karmy, poidła z regulacją - da się to naprawdę zautomatyzować w dużym stopniu. Może jeszcze kiedyś temat wróci? ????

Uśmiechnęłam się też przy Twoich planach pomidorowych. Ja w tym sezonie planuję około 110 sztuk, więc chyba należymy do tej samej kategorii „to już nie hobby, to styl życia”.

I mam jeszcze jedno praktyczne pytanie: czy Twój basen koty zostawiają w spokoju? Nie próbują pazurkami testować wytrzymałości folii? Bo u mnie lokalna kocia inspekcja techniczna potrafi sprawdzać wszystko, co nowe w ogrodzie. Dwa baseny, całe szczęście małe już tak straciliśmy.

Bardzo przyjemnie czyta się Twój wątek - trzymam kciuki za sezon (bez gradobicia) i za wszystkie ogrodowe plany.
Patrycja, okolice Lublina, uprawiam wysokie pomidory w tunelu foliowym (3x6m), te niższe odmiany w podwyższonych skrzyniach oraz kilka w donicach.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, renmanka, Babcia Ala, Bobka, lusinda, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 19 Lut 2026 19:57 #890092

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Witaj Milenko
Zadałaś ciężkie pytanie...W tym sezonie wysiewam wszystkie starsze nasiona. Akurat tego gagatka mam dwa ziarenka, na opakowaniu była tylko nazwa jaką napisałam. Tak naprawdę nie wiem co z niego wyrośnie :rotfl1: , ale będę zdawać relację z hodowli i jeśli to Черри-Банано to wyczytałam, że ciekawy z niego pomidorek. :wink4:

A jeśli chodzi o ilości pomidorów, to będzie tego towaru dużo, a te do donic to tylko taki maleńki dodatek... :devil1:

A to moje bidulki uratowane z rozdeptanego pojemnika w czasie drogi powrotnej do domu :happy4:, oczywiście wszystko pomieszane i nie mam pojęcia jak im na imię. :tongue2: Nie miałam serca ich wyrzucić.

540c2f3c-489d-42ba-b34d-e7c41f6d53d3.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Za tę wiadomość podziękował(a): badzia, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Klarkia25

Mój Dom na Roztoczu 19 Lut 2026 21:03 #890094

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Patrycjo bardzo mi miło gościć Cię u siebie.

Należę już do tych odrobinkę starszych osób, ale dziś, czytając Twój wpis, zaczerwieniłam się jak dziewczynka.
Bardzo dziękuję za tyle miłych słów. :hug:

Kurnik sobie odpuściłam, bo jest to kolejne zajęcie mocno absorbujące. Latem prawie się nie ruszamy z domu od kilku lat bo warzywa... Ale jesienią fajnie jest wyrwać się to tu, to tam; bez presji, że zwierzęta, że trzeba wracać.

Z pomidorami będę miała maleńki problem w tym sezonie. Wiem, że w moją pomidorową działeczkę wchodzi idealnie 120 sztuk krzaków zachowując ok. 1m odstępu między krzakami. Siadłam teraz i policzyłam ile odmian chciałabym wysiać i mam ich ponad 70.
A wiem, że ok 8 odmian na mojej liście jest takich nr 1 i chciałabym mieć ich po 5 sztuk. Inne odmiany też chciałabym posadzić chociaż po dwie sztuki, więc rachunek jest prosty, mogę wysadzić 48 odmian.

Pytasz o basen, nigdy koty się nim nie interesowały, nie miałam z tym problemu.

Mam nadzieję, że będziesz często u mnie gościć. Kawę mój Mężuś robi wspaniałą, kupujemy lokalnie paloną w Biłgoraju, do tego jakieś dobre ciasteczko i będziemy godzinami rozmawiać o ogrodach na moim tarasie.

15de0f98-ba6e-41e5-9a88-e1104609af13.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 19 Lut 2026 21:47 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Marzenka, Łatka, ewakatarzyna, renmanka, Bobka, Klarkia25, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 20 Lut 2026 09:19 #890106

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Ewo (tak oficjalnie ;) ) i ja zawitałam w Twoje progi :hearts:
Jakoś dziwnie nigdy nie ma czasu na gościny, co ciekawe to to, że odzwierciedla się to nawet tutaj na forum :think:

Pięknie tu u Ciebie :flower2:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda, Klarkia25, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 20 Lut 2026 13:01 #890117

• Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Platinum Boarder
lusinda wrote:
A jeśli chodzi o ilości pomidorów, to będzie tego towaru dużo, a te do donic to tylko taki maleńki dodatek... :devil1:
Zawsze lepiej więcej, miejsce masz. Nawet jak któryś będzie nieudany to i tak pomidorów będziesz mieć dużo ... jak co roku :) A te siewki po przejściach, teraz bezimienne, to na pewno takie, które chciałaś i lubisz, na pewno się odwdzięczą :flower2:

Ewuniu a co to za inspekt planujesz? Tylko na rozsady? I wymyśliłaś coś przeciwgradowego? tfu tfu..
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna, Bobka, lusinda, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 20 Lut 2026 21:14 #890140

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Marleno cieszę się, że jednak znalazłaś chwileczkę i do mnie zajrzałaś. :hug:

I dziękuję...też uważam, że Roztocze jest piękne...

Marlenko mam wielką prośbę, zmaluj coś w moim wątku. :happy4:

d04ca922-50dc-4c70-a5fb-35e64a1141ef.jpg

ffb9bc5b-23c0-4259-8023-b31ef9f3c1d8.jpg

140a22b2-34d5-4fd1-93c3-ac255f78a541.jpg
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 20 Lut 2026 21:30 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 20 Lut 2026 21:45 #890142

• lusinda
  • lusinda's Avatar
  • Platinum Boarder
Mileno lata temu zawsze miałam mało ogórków. Jedna ze znajomych obdarowując mnie dużą skrzynką ogórasków dała mi radę: siej dużo, to jeśli nawet dwa razy zbierzesz, to Ci wystarczy. Zawsze słucham i się uczę i wprowadziłam tę zasadę w życie. :wink4:
A, że mam sporo miejsca, to i wszystkiego mam dużo. :crazy: :devil1:

Inspekt ma być na wczesne rozsady kwiatów, sałat i tp. Mam już projekt, Staś obiecał, że pomoże. Teraz tylko muszę czekać na wiosnę, bo te metry śniegu muszą stopnieć.

A jeśli chodzi o ochronę roślin przed gradobiciem to mam dwie wersje - tańszą, bardziej prowizoryczną i drogą. Przy obydwu potrzebna jest mi pomoc, przy jej realizacji, więc nie wiem co z tego wyniknie...
Pozdrawiam
Ewa

" Życie, to jedna
Wielka przygoda."
Ostatnio zmieniany: 20 Lut 2026 21:46 przez lusinda.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, Bobka, Klarkia25, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 21 Lut 2026 06:15 #890148

• Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 30023
Ewuniu patrzę na sójki ,u mnie na wsi ptrafiły wchodzić pod same drzwi domku
a przecież drzwi są oszklone ,takie były głodne .
A wysypane zboże znikało w mig .
Znając już trochę ich zachowania ,byłam bardzo zdziwiona ,że zaraz tylko
po wejściu na działkę i wysypaniu do karmników nasion ,wleciały.
To nie spotykane ,bo one są przecież bardzo ostrożne.
Tej zimy nas tam prawie nie ma ,za zimno dla mnie :woohoo:
Prawdziwy przyjaciel okazuje miłość przez cały czas i jest bratem, na którym można polegać w chwilach udręki.
2026 rok .

Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, ewakatarzyna, lusinda, IwonaJak

Mój Dom na Roztoczu 21 Lut 2026 13:01 #890155

• Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18550
Ewuś ależ inspiracje :woohoo:

Jak widzę takie widoki, to od razu w głowie układam projekt obrazu.
Wybieram technikę malowania i już w myślach tworzę...

Nie chcę obiecywać, bo jak obiecam, to mur :oops: a w malarstwie tak nie jest, musi jednak przyjść TA wena :happy4:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Ostatnio zmieniany: 21 Lut 2026 13:01 przez Mamma.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda, IwonaJak

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.904 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum