TEMAT: Ogród irysowy Ewy F.

Ogród irysowy Ewy F. 17 Kwi 2015 21:53 #359182

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Zapytam nieco naiwnie, Ewa, w olszynce chwasty nie mają zwyczaju rosnąć? - tak tam czyściutko :) .
Ściółkujecie zrąbkami?
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród irysowy Ewy F. 18 Kwi 2015 21:05 #359440

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Miło.ze zajrzałeś AC...Może w tym roku kwiatów magnolii nie zmrozi. Zawsze to loteria ,ale i tak ją lubię.
Elsi !Zagospodarowuję olszynkę po kawałku takze i z tego względu ,że co najmniej sezon odchwaszczam chemicznie , Przeciez tam jest dobra ziemia ,moc pokrzywy była , coś podobnego do jeżyny ,ale chwast nie owocujacy,podagrycznik itp

To co w tej chwili widać to zeszłoroczne liście,których nie usuwam . W tej chwili było juz pierwsze koszenie łąki i zaczynam rozkładac trawę. Jeszcze sie ociagam ,bo host jeszcze wszystkich nie widac. Czasami chwasty też trochę wyrywam, a na ścieżkach pryskam .Szkoda mi kasy na zrębki.
Moja olszynka, mam nadzieję ,że zyska na urodzie , bo 2 taczki prymulek wysadzam .Dzisiaj jedna taczka została wysadzona nad strumieniem wśród drzew i od razu się zrobiło weselej ,mimo ze grad mnie pukał w plecy

Ogród irysowy Ewy F. 18 Kwi 2015 21:14 #359442

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
Z gradem i ja miałam bliskie spotkanie :rotfl1:
Dwie taczki pierwiosnków, fiu, fiu

Ogród irysowy Ewy F. 18 Kwi 2015 21:33 #359453

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Wiesz Beatko,musiałam je zabrać z ogrodu mamy , bo siostra nie chce pracować przy kwiatach i robi trawnik. Jak miały by dostać się pod glebogryzarkę ,to nie mogłam tego znieść ,wykopałam i 2 razy obróciłam samochodem z zapchanym bagażnikiem. Nie zdążyłam wszystkich posadzić.

Ogród irysowy Ewy F. 18 Kwi 2015 21:43 #359467

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
Bez chemii odchwaszczenie chyba byłoby niemożliwe , to duży obszar.
Iza-Tamaryszek kładzie kartony na ziemię, dopiero na to skoszoną trawę czy też inną ściółkę.
Jest to jakieś wyjście, biorę przykład i już nikogo w pracy nie dziwi , że wszelkie pudła zabieram ;) .
Podagrycznik... brr. co go w końcu zmogło? mam go na skarpie i zamierzam się go pozbyć.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 14:05 #359621

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Elu !roundup i najlepiej połączony jeszcze z innym chwastobójczym. Niszczy wszystko , a potem powtórki tylko punktowo .
Nawet perz usuwałam latami bez użycia chwastobójczych i na grządkach nie mam, ale nie w olszynce ,gdzie dobra ziemia , ciagle wilgotno i zacisznie. I było to naturalne środowisko tych roślin ,nigdy nie użytkowane przez człowieka. Pola też kartonuje. Znam tę metodę, w ten sposób robię podwyższone rabaty na nowalijki. Olszynka natomiast coraz bardziej zapchana i trzeba uważać , aby roślin za mocno nie przykryć nawet ściółką z trawy.
Vita ! a te stada eonium z Sintry to dla Ciebie fotografowalam . Chyba się nie pomyliłam ?

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 21:31 #359851

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0823s.jpg

_DSC0825s.jpg

_DSC0827s.jpg

_DSC0830s.jpg

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 21:34 #359856

• Poll
  • Poll's Avatar
Ewciu, aleś doprymulowała. :woohoo: Ile czasu to wszystko wysadzałaś? Podejrzewam,że poszło Ci migiem, bo Tabci nie było. :rotfl1:

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 21:54 #359880

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
A niech mnie! Chwała siostrze, że zrezygnowała z uprawy kwiatów. Rewelacyjnie to wygląda. Tej ścieżki nie pamiętam, tak zorientowanej, pamiętam prostopadłą do rzeczki. A Astilboidesy jak?
Zaraz poszukam relacji z Sintry, dzięki :hug:

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 22:25 #359903

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Szanowne koleżanki ! zastanawiałam się ,czy na takim renomowanym forum zwykle prymule pokazywać , ale efekt końcowy jest calkiem niezły Polu ! Krzyś sfotografował tylko to .co mi na dzisiaj zostało . Wczoraj po wysypaniu pierwszej tury była pełna taczka i pojechała prosto nad strumień, Dzisiaj to co na zdjęciu widac wysadziłam. Ale mam nowa miarkę na drobnicę -taczka i efekt jest zadawalajacy. Nie powiem ,że wypoczęłam w ten weekend.Zajęło mi to 2 dni ,bo musiałam wykopać , M przetransportował, a przed posadzeniem jeszcze obczyszczałam z perzu, Oczywiscie takiego rycia podloża jak Tabcia nie uskuteczniałam
Vita ! Ścieżka prostopadła do rzeczki zostala utworzona , aby właśnie zagospodarować tę część nad strumieniem.Jeden Astilboides wykazuje zaskakujacy wigor, bo około 20 cm podskoczył ,ale drugiedo cos nie widzę z daleko . Nie podchodziłam tam , bo Tabcia napchala tam różnych róznosci i boję sie podeptać

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 22:29 #359906

• Poll
  • Poll's Avatar
Ewandko miła :lol: ... Żadnej innej prymuli tak nie kocham, nie nasadzam bez opamiętania i nie zbieram kazdej sieweczki skrupulatnie, co do korzonka, jak najzwyklejszych , żółtych kluczyków.Renomowane...ales dosoliła! :lol:

...Krzysiowi :kiss3:
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2015 22:30 przez Poll.

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 22:40 #359910

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Tylko Poluś moje niestety to nie dzikuski kulczyki , ale też nie wypasione ,współczesne ogrodowe. Jak mama je kupowała ponad 40 lat temu to były drobniesze kwiaty i głównie żółte sie wysiewały . I dobrze ! Bo pewnie w 2 taczki prymul bym nie zaiwestowała :) A co ? Wyraz renoma się nie podoba ?

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 22:41 #359911

• Poll
  • Poll's Avatar
Zabrzmiało ironicznie. :P

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 22:50 #359918

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakiekolwiek one są (pierwiosnki) to efekt jest bardzo dobry, mam nadzieję, że miejsce im spasuje i rozsieją się.
Trochę pracy w to włożyłaś, na dodatek pogoda nie była wymarzona ;) .
U mnie w dzikim trawniku wysiały się p. lekarskie wymieszane z niskimi, kolory od żółci do czerwieni,
ale pokrojem zbliżone do lekarskiego - ładnie pachną.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Ogród irysowy Ewy F. 19 Kwi 2015 23:16 #359935

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
Niemozliwe Poluś ,bo ja tylko bywam na renomowanym forum :)
Elu ! Jeszcze by im się miało nie podobać ? ;) Wymarzłam się , przeziebiłam,Krzysiowi nie chcę sie do tego przyznać i udaję całkiem zdrową. I jeszcze je przed glebogryzarką uratowałam !Chyba nie będą tak niewdzieczne.

Ogród irysowy Ewy F. 22 Kwi 2015 14:56 #360659

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0889m.jpg

_DSC0891m.jpg

Moje Astilboidesy tak się gramolą .

_DSC0892c.jpg

I artystycznie, ale w rzeczywistości też obecnie te irysy są dwukolorowe , a póżniej zielenieją .
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2015 14:59 przez ewa f.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi

Ogród irysowy Ewy F. 22 Kwi 2015 15:45 #360661

• e-genia
  • e-genia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3524
ewa f wrote:
Szanowne koleżanki ! zastanawiałam się ,czy na takim renomowanym forum zwykle prymule pokazywać , ale efekt końcowy jest calkiem niezły

Ewuniu ja je uielbiam na starej działce miałam ich mnóstwo , dobrze tam rosły , tym ogrodzie mam tylko troszkę nie chyba za dużo jest słońca a one wola półcień.

Ogród irysowy Ewy F. 25 Kwi 2015 21:51 #361516

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
_DSC0974b.jpg

Kończy się u mnie czas magnolii, ale uwielbiam ją. Nawet M mocno się nie krzywi,że na jesieni liście .
Geniu ! Olszynka przez te pierwiosnki zrobiła się weselsza, pomimo że liści jeszcze nie ma.
Ostatnio zmieniany: 25 Kwi 2015 21:57 przez ewa f.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.573 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum