Witajcie
Choroba ustąpiła, śnieg stopniał, ociepliło się i Dawid wziął się za ogarnianie ogródka.
Wysadziłem hiacynty, narcyzy i tulipany, co by wiosną było choć troszkę kolorowo.
Wyrzuciłem wszystkie rośliny jednoroczne, bo po przymrozku i śniegu wyglądały tragicznie.
Przez to, że ich nie ma, jest strasznie pusto na rabatach! Dlatego muszę sadzić więcej drzewek, krzewów i bylin, żeby o tej porze nie było tak pusto w ogródku, a z jednorocznych trochę zrezygnować. Wyciąłem też byliny, które były niezbyt piękne.
Wykopałem canny i mieczyki. Podczas wykopywania jednorocznych dalii z nasion byłem lekko zaskoczony - wytworzyły bardzo ładne bulwki.
Może uda mi się je przetrzymać do wiosny - o ile po zasuszeniu nie skurczą się kilka razy, bo wtedy nic z nich nie zostanie
Czekam jeszcze na jedną paczkę - raczej ostatnią w tym sezonie.
Mają przyjść do mnie żurawki z oazowego konkursu na żurawkową kompozycję.
Zająłem 3 miejsce i miałem dostać jedną żurawkę, ale Ewa, która zajęła 2 miejsce oddała mi swoje dwie żurawki, ponieważ już je ma w swojej kolekcji. Chciałbym jej jeszcze raz bardzo za to podziękować, bo to bardzo, bardzo miły gest
Oto co otrzymam:
-
Żuraweczka 'Tapestry'
-
Żuraweczka 'Brass Lantern'
-
Żurawka 'Peach Crips'
Ogródek o tej porze nie prezentuję się zbyt efektownie.
Muszę kupić kilka iglaków, które zdobią ogród również zimą.
Nigdy nie lubiłem iglaków, ale jednak coś się zmienia w moich gustach
Czas na kilka dzisiejszych fotek..smutnych..jesiennych..
Modrzew europejski
Cyprysik tępołuskowy 'Contorta Height'
Żywotnik wschodni 'Aurea Nana'
Sosna zwyczajna
Yyyy..no ten..no..jak mu było..yyy..zapomniałem
Wrzosowisko
Hortensja bukietowa 'Limelight'
Miskant 'Dronning Ingrid' - jakby co, to nie widzicie tych chwastów z tyłu
Rozplenica japońska
Chryzantemy
I to by było na tyle..
vito, elektryczne nożyce do żywopłotu to maszyna - przynajmniej według mnie
Klasa już się rozgadała, choć jest kilka osób, których zbytnio nie trawię
Brzózka 'Purpurea' trafiła obok kaskady. Według mnie to chyba najlepsze miejsce dla niej, bo będzie mogła sobie ładnie rosnąć w górę, i będzie widać jej ciemne listki na tle zielonolistnego klona jawora - akurat rośnie tak, że ja z okien będę widział ją obok klonu, który ma już kilka metrów, a ludzie z drogi będą widzieć brzózkę na tle klonu
Ale na razie jej nie zobaczą, bo ma chyba dopiero 150cm