TEMAT: U peonii

Odp: U peonii 27 Lis 2012 21:23 #94081

• peonia
  • peonia's Avatar
Kasiu, krzewiaste kwitną pod koniec maja , a Itoh razem z piwoniami chińskimi , tak gdzieś około 5-10 czerwca,bo one mają tylko liście i kwiaty krzewiastych a tak to zachowują się jak bylinowe.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: U peonii 27 Lis 2012 21:24 #94083

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Beatko - słyszałam ,że nie powinno się sadzić piwonii zbyt głęboko,bo nie zakwitną.Tak twierdzi sąsiadka,która ma piwonie - właśnie nie kwitnące od dwóch sezonów - po przesadzeniu.A rosły jej na poprzednim stanowisku ponad 10 lat i pięknie kwitły.

Odp: U peonii 27 Lis 2012 21:31 #94089

• peonia
  • peonia's Avatar
Dowiedziałas się ze tym sadzeniem głębokim to mit od producenta piwonii, cos innego musiało wpłynąć na jej niekwitnące piwonie,moze za dużo dała nawozu albo... ? Moze porobiła za duże sadzonki albo z jednym oczkiem to znowu za małe , trzeba do pięciu oczek , większe właśnie mogą nie kwitnąć, rózne sa przyczyny , na glebie piasczystej moze brakować im pokarmu,tak więc niech je przesadzi jeszcze raz.
Ostatnio zmieniany: 27 Lis 2012 21:33 przez peonia.

Odp: U peonii 27 Lis 2012 21:45 #94103

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Dzięki za podpowiedz,tak jej doradzę.Ale w tym roku już za póżno na przesadzenie - jak uważasz?

Odp: U peonii 27 Lis 2012 23:43 #94178

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
Z różami jest różnie-w polskich sklepach wysyłkowych kosztują przeciętnie 13-20 zł za sadzonkę, angielskie zwykle 29-36 zł. Bywają też droższe, na allegro tańsze i dużo droższe. Można szukać też w szkółkach zagranicznych-niemieckie zaczynają się na ogół od 6 euro, przeciętnie około 10. Jeśli chcesz więcej szczegółów, podam na priva.
Oglądałam piwonie u wai (nie pamiętam dokładnie :oops:). Zachwycałam się do momentu zapoznania się z cenami :placze: Najtańsza, którą zresztą już mam, 30 zł. Ale się nie zarzekam-Twoją Bu-Te widziałam na razie tylko tam. Nadal opłakuję niemożność kupna czegokolwiek. Róże jesienne już dawno opłacone ;)

Odp: U peonii 28 Lis 2012 08:02 #94212

• peonia
  • peonia's Avatar
Małgosiu ,ja bym przesadziła jeszcze teraz , ale to każdego indywidualna sprawa. :evil:

Odp: U peonii 28 Lis 2012 08:54 #94228

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
No powiem szczerze, gdybym tylko miała miejsce i kasę....... to kupiłabym kilka róznych piwonii. Ale późną wiosną miałam zakupione, może mi tylko jedna przeżyła:( A były niby ładne sadzonki.

Odp: U peonii 28 Lis 2012 09:21 #94248

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
No ładnie, szkoda, że nie było tego wątku wcześniej :placze: . Dostałam w sierpniu sadzonki piwonii, które trochę podzieliłam, ale część ma na pewno więcej niż pięć oczek :unsure: . A tak liczyłam, że mi w przyszłym roku zakwitną :(

Odp: U peonii 28 Lis 2012 09:25 #94252

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Marto hehe właśnie o tym samym myślałam, jak czytałam te wskazówki. Może peonia podpowie co dalej?? Może wystarczy nawożenie?

Odp: U peonii 28 Lis 2012 09:28 #94253

• peonia
  • peonia's Avatar
No to , Ewo, róze tańsze od piwonii bylinowych oczywiście , u nas od 10-30żł , na zagranicznych listach od 10-35 euro.
Może dlatego ,ze wolno się namnażają ale potem masz je 20-30 lat ,nie wymarzają właściwie i nie chorują.
Waja, tak podejrzewam sadzi świeże sadzonki, trzyma je dwa lata w ziemi, karmi nawozem i takie wypasione sprzedaje na jesieni w wysokiej cenie.
Bu-Te chetnie bym się zamieniłaa na jakąś sadzonkę róży, ale mocno ją w tym roku okroiłam dla innych. ;)
Ostatnio zmieniany: 28 Lis 2012 14:02 przez peonia.

Odp: U peonii 28 Lis 2012 09:38 #94262

• peonia
  • peonia's Avatar
Cześć Marto i Ulciu,
Poczekajcie do następnego sezonu świeżo posadzone piwonie obsypuje się tylko kompostem , mają "jedzenie" na rok w bulwach,
i ąż się ukorzenią wtedy je się karmi.Jak nie zakwitną , to wtedy podzielicie karpy.

Odp: U peonii 28 Lis 2012 14:16 #94392

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Kompostem obsypałam, więc zostaje mi czekać :coffe: , mam nadzieję, że chociaż część zakwitnie :flower:

Odp: U peonii 28 Lis 2012 14:28 #94395

• peonia
  • peonia's Avatar
markita wrote:
Kompostem obsypałam, więc zostaje mi czekać :coffe: , mam nadzieję, że chociaż część zakwitnie :flower:

To , ze jednej :flower: nie , to nie oznacza ze i Tobie,trzeba sobie zafundować jakiś relaks :coffe:

Odp: U peonii 28 Lis 2012 14:34 #94397

• peonia
  • peonia's Avatar
Ja też mam jedną , która uparcie nie kwitnie trzeci rok , dam jej ostatni raz szansę, potem podzielę i przesadzę , kwitła tylko raz na początku i nie wiem co jej jest, może za mało ma nawożenia. :paper:

Odp: U peonii 28 Lis 2012 18:04 #94463

• jagoda5214
  • jagoda5214's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 504
Co do sadzenia piwonii zalecanej przez hodowców to zgadzam sie z Tobą .Kiedyś nie wiedziałam jak sadzi sie piwonie więc sadziłam głęboko, a rosły całkiem dobrze i kwitły obficie .Najbardziej będę wyczekiwać kwiatów koperkowych no i tych wszystkich moich nowości piwoniowych
Gorąco wszystkich pozdrawiam
Jadzia
Moja oaza wśród Familoków
moja-oaza-wsrod-familokow-cz-2
Za tę wiadomość podziękował(a): peonia

Odp: U peonii 28 Lis 2012 21:31 #94583

• ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 572
To Ty karm piwonię, a ja poszukam dla Ciebie róży :) Sadzonki przynajmniej rok powinny sobie rosnąć bez stresu, a nie wszystkie się ukorzeniają za pierwszym razem. Szczepić nie umiem :(

Odp: U peonii 29 Lis 2012 13:56 #94854

• peonia
  • peonia's Avatar
To dobrze się składa, moja podrośnie dwa sezony i twoja sadzonka się umocni, :fly:

Odp: U peonii 29 Lis 2012 17:27 #94921

• Roma
  • Roma's Avatar
Beato- po lekturze w Twoim wątku skuszę się chyba jeszcze na kilka odmian, na razie mam posadzone
Bunker Hill/ Red Chary/ Miss America/ Shirley Temple/ Duchesse De Nemours/ Felix Crousse iMr Jules Elie.
Żadna mi niestety w tym roku nie zakwitła :( Przesadziłam je pod koniec sierpnia w bardziej słoneczne miejsce i w lepszą ziemię.Zobaczymy jak będzie wiosną przyszłego roku.
u Pana Marka w tym roku zamówiłam ITOH "BARTZELLA"~PM
Ostatnio zmieniany: 29 Lis 2012 17:27 przez Roma.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.572 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum