Iwonko , bardzo dziękuję że chcesz się ze mną podzielić strojnicą baldaszkówką , ale chyba wystarczą mi te , które mam
Mróweczko, monardę można posiać wiosną prosto do gruntu i nawet zakwitnie pod koniec lata, nie trzeba męczyć się z robieniem rozsady w domu
Piku ,bardzo mi miło że mój ogród inspiruje
Grzesiu, cieszę się że ta rabata przypadła Ci do gustu. Jestem bardzo zadowolony z tego miejsca, uwielbiam werbenę patagońską i w końcu mam jej tak dużo jak chciałem , a zaczynałem od jednej siewki 2 lata temu. Zastanawiałem się z czym połączyć werbenę i doszedłem do wniosku, że kwitnące trawy będą wyglądały z nią najlepiej. Jako element rozjaśniający dosadziłem kilka bylin kwitnących na biało i hortensje 'Rastede'
Aniu , hortensji bukietowych mam ponad 60 odmian, i niestety mimo ciągłego powiększania rabat nie mogę się z nimi pomieścić i kilka z nich wciąż rośnie w doniczkach
Aniu, Fajne porównanie , strojnica jako dzik
Edytko, hortensje to moja nieuleczalna choroba, mam ich całkiem sporo i co roku przybywaja kolejne, choć bardzo trudno kupić odmiany , których jeszcze nie posiadam
Na zdjęciu od lewej rosną Magical Candle, Pinky whinky, i Mega Mindy
jeśli chodzi o moje ulubione odmiany, to najbardziej zachwyca mnie ubiegłoroczna nowość Dentelle De Gorron, Z małej sadzonki posadzonej w zeszłym roku wyrosła na piękny , gęsty krzew, kwitnie wcześnie i rozkwita w kolorze kremowo zielonym , potem jaśnieje a na koniec delikatnie przebarwia się na różowo, kwiatostany sa mocno wydłużone z przewagą kwiatów płonnych.
Piękną odmianą jest Last Post, Krzew jest wyprostowany, osiąga niewielkie rozmiary ok. 1m i 20-30cm, Kwiatostany dość luźne ,kwitnie obficie na sztywnych pędach, przebarwia się na różowo
Bardzo lubię odmiany o luźnych kwiatostanach i wydłużonych płatkach tj. Great Star, Magical Starlight i Levana
H. paniculata 'Magical Starlight'
H. paniculata 'Great Star'
H paniculata 'Levana'
Z odmian "lekko ażurowych" godne polecenia są Mega Mindy
Magical Fire
Everest
Z odmian o pełnych kwiatach, według mnie najlepsza jest Magical Candle, osiąga niewielkie rozmiary, jej sztywne pędy bez problemu dźwigają duże kwiatostany. Polecam też odmianę Phantom i oczywiście niezawodną Limelight
Mam nadzieję Edytko że chociaż trochę pomogłem