TEMAT: Żurawki z siewu, czemu nie?

Żurawki z siewu, czemu nie? 08 Cze 2024 22:10 #859796

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10319
Właściwie nie pozwalam się żurawkom wysiewać, bo mam dużo odmianowych i po kilka sztuk z odmiany w różnych miejscach, więc bym się kompletnie pogubiła, co jest czym.
Jednej siewce się udało zachować, bo rosła sobie cichutko przy rodzicu 'Bronze Beauty' i w cieniu była do niej podobna z barwy. Osiągnęła dorosłość, a ja byłam przekonana, że to odrost z rodzica. Przesadziłam ją nieco dalej i nawet podpisałam Bronze B. Dopiero gdy się rozrosła, fragment odsadziłam na inne stanowisko, jaśniejsze. I tam pokazała inny kolor i jaka jest cudna oraz, że różni się od 'Bronze Beauty'.

VIsiewka.jpg

Gdy przeglądałam zdjęcia żurawek, nie mogłam rozpoznać, co to za odmiana rośnie, gdzie przecież wsadziłam B.B. Kształt liścia, ząbkowanie zupełnie jak u 'Chantilly', a kolor nie z tej ziemi. Musiałam przeistoczyć się w detektywa i w końcu doszłam, skąd się wzięła. Tak więc uchowało mi się dziecko z nieprawego łoża od 'Bronze Beauty' i 'Chantilly' - tylko nie wiem i już nie dojdę, kto był tatą, a kto mamą.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): bietkae, jagodka27, ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Żurawki z siewu, czemu nie? 09 Cze 2024 13:59 #859821

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 10319
A tu moja siewka z rodzicem - odmianą'Chantilly', która dała kształt liściomi i pokrój (rodzic w prawym górnym rogu). To jest część tej rośliny pozostawiona na ciemniejszym stanowisku. Wydaje mi się, że jednak większa ilość światła służy żurawkom. Tylko oby to nie było palące słońce.

VIsiewka.1.jpg

I drugi rodzic, od którego dostała trochę koloru,'Bronze Beauty'
VIBronzeBeauty2.jpg
Pozdrawiam. Jola
Ostatnio zmieniany: 09 Cze 2024 14:03 przez Fafka.
Za tę wiadomość podziękował(a): ewakatarzyna

Zielone okna z estimeble.pl

Wygenerowano w 0.241 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum