• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Miniaturowe róże doniczkowe z marketów

Miniaturowe róże doniczkowe z marketów 20 Mar 2025 20:53 #873808

• Fafka
  • Fafka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 11268
Mimbla wrote:
A róża Joli najbardziej przypomina mi Mandarin.

Mirko to mógł być on. Dziękuję za rozpoznanie.
Piszę w czasie przeszłym, bo chyba zszedł był z tego padołu do lepszego różanego świata. Zimowany w szklarni, zadołowany i zakopczykowany, po wyciągnięciu miał mizerny zielony pędzik z maciupeńkim listkiem. Jednak to wszystko zbrązowiało i chyba życia w nim brak. ;)
Spodobał mi się, tak że przy okazji jakiegoś zamówienia, chyba dokupię w porządnej wersji z dobrej szkółki. Malucha zawsze da się wcisnąć na rabatę.
Pozdrawiam. Jola
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

Miniaturowe róże doniczkowe z marketów 20 Mar 2025 21:00 #873809

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3621
Irenko, dobrze byłoby też wstawić je przed sadzeniem do jakiegoś naczynia z wodą, a później odsączyć z namiaru wody i dopiero posadzić. To zwiększy ich sznse na przyjęcie się. Jolu Mandarin jest wiesz gdzie, w naszej ubionej szkółce. A ja się łamię co do Honeymilk,jest taka piękna u Ciebie..A miałam nie zamawiać róż.⁰
Ostatnio zmieniany: 20 Mar 2025 21:02 przez Mimbla.
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa, ewakatarzyna, Babcia Ala

Miniaturowe róże doniczkowe z marketów 23 Mar 2025 09:26 #873909

• Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 12431
Ach, ponieważ moje miniaturki będą posadzone w miejscu, gdzie jeszcze będą stąpać fachowcy, to jednak postanowiłam je chronić przed wielkimi stopami - już je obcięłam i przesadziłam na razie do większych doniczek. Niech już się rozwijają. Miały ładne, zdrowe żywotne korzenie, więc jestem dobrej myśli, że zabieg się powiedzie. Najwyżej, na jakiś czas wkopię razem z doniczkami do ziemi.

IMG_20250323_085824.jpg

IMG_20250323_085803.jpg
Ogród - mój optymizm.

Znalazłam się tutaj, bo chciałam sama uprawiać warzywa.
Ale kwiaty zajmują nie mniej miejsca w mojej głowie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, ewakatarzyna, Babcia Ala, lusinda

Miniaturowe róże doniczkowe z marketów 23 Mar 2025 17:20 #873955

• Mimbla
  • Mimbla's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Dobrego dnia :)
  • Otrzymane dziękuję: 3621
Doniczkowe można posadzić w każdej chwili, chyba jedynie nie w skwar i w mróz. Moje już zainstalowane, pierwszą nockę 0* zniosły z godnością. Przycięłam tyle;

Ta właśnie pokazana miała mało liści na dole bo zaschły i opadły ale wygląda zdrowo a nawet mając mniej liści do wykarmienia powinna łatwiej się przyjąć.

Dostały pod nóżki kompost ale żadnych nawozów bo na początku się nie daje, jeśli przeżyją cały sezon a potem zimę dostaną coś wiosną. Tak startuje czerwona sadzona dwa lata wcześniej:

Nie była niczym zabezpieczana i nawet dwie noce z mrozem -16 zniosła bez uszczerbku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Łatka, Nimfa, Babcia Ala

Zielone okna z estimeble.pl

• Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Łatka, MARRY
Wygenerowano w 0.360 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum