Na temat tego drzewka niezbyt wiele informacji można znaleźć w necie, właściwie powielana jest wciąż jedna - Prawidłowa nazwa: Laburnocytisus adamii C.K.Schneid.
Jest to chimera peryklinalna (czyli chimera, u której tkanki jednego gatunku okrywają całkowicie tkanki drugiego gatunku) powstała w miejscu zaszczepienia Cytisus purpureus na Laburnum anagyroides.
Na krzewach obok jasnofioletowych kwiatów w długich gronach występują także typowe dla Laburnum kwiaty żółte jak i różowe kwiaty Cytisus.
Mój egzemplarz, kupiony w 2009 roku na allegro, podwoił swoją wysokość i po raz pierwszy, w tym sezonie, zakwitł obficie. Mimo, że nie jest podobny do kolegów ze zdjęć www.google.pl/search?q=laburnocytisus&rl...u2UfL1L4yK4gS5-4HADA i tak wzbudził zachwyt.
Po tygodniu kwiaty zmieniły barwę na ciemniejszą, o odcieniu różowofioletowym
Oglądając fotki krzewów i drzew tu na forum trafiłam na ten temat- i mam pytanie- czy to co ja kupiłam jako złotokap różowy to jest roślina omawiana w tym temacie? Bardzo podobna- ale kwiaty pozostały do końca jasne- tak jak na fotce...
Ostatnio zmieniany: 10 Gru 2015 09:04 przez berta.
Z tego co wyczytałam w necie to opisana roślina w tytule jest podobna do złotokapu.Z opisów wynika,że zakupiona przez Ciebie roślina to właśnie Laburnocytisus Adama
potocznie zwany złotokapem różowym.