• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Domowa apteka

Imbir 13 Wrz 2014 23:39 #298737

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Hmmmm, Michałku...znam podobny przepis, tylko zalewa się wódką, niekoniecznie gorącą, albo spirytusem w wersji hard core :devil1: Generalnie intencja ta sama: leczy i wzmacnia :rotfl1:


Zielone okna z estimeble.pl

Imbir 14 Wrz 2014 21:09 #298909

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Imbir na przeziębienia jest faktycznie rewelacyjny ( profilaktycznie korzystajmy z aronii, bzu czarnego i mniszka ), ja także zaliczam go do "pikantnych" przypraw, no, ale w końcu ma działanie rozgrzewające :)
Z dodatkiem imbiru możemy przygotować również ciasteczka imbirowe.

Ciasteczka imbirowe

150 g ciepłego masła i szklankę cukru ucieramy na puszystą masę.

1 jajko, 1 łyżeczkę miodu, 3 łyżeczki syropu ze skórki pomarańczowej i 1/4 łyżeczki soli lekko ubić w kubku lub miseczce.

2 i 1/4 szklanki mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia, 1 czubatą łyżeczką imbiru i 1 bardzo płaską łyżeczką cynamonu.

Do utartego masła z cukrem dodajemy stopniowo masę miodową i mąkę z przyprawami. Wyrabiamy ciasto, formujemy wałek i wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Następnie rulon ciasta kroimy na plasterki, układamy na blaszce wymoszczonej papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min. w 180 stopniach.

Małe, a cieszą :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 27 Mar 2015 14:36 #352993

  • Roma
  • Roma's Avatar
Zbliża się czas zdobywania soku z brzozy,tym którzy spożywają ten eliksir podaję przepis na przygotowanie sobie zapasów(w postaci wina) a tym którzy jeszcze nie spróbowali,gorąco polecam
www.sok-z-brzozy.baza-wiedzy.com/

Musujące wino brzozowe

5 l soku z brzozy
2 cytryny
2 pomarańcze
1,5 kg cukru
300-500 g rodzynek(niesiarkowanych)

1.cytrusy wymyć szczoteczką pod bieżącą gorącą wodą.Obrać cienko skórkę i drobno posiekać z owoców wycisnąć sok.

2.Do gąsiorka wlać sok z brzozy i cytrusów,wrzucić skórkę i dodać cukier na koniec dodać rodzynki.
Zatkać naczynie korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić na ok 3 miesiące.Do tego czasu nastaw powinien przestać pracować i stać się klarowny.
3.Kiedy tak się stanie,wino należy zlać,przefiltrować i przelać do butelek.Do każdej butelki można dodać 2-3 świerze rodzynki aby napój lekko musował.
Butelki w chłodnym miejscu mogą przeleżeć przez kilka miesięcy.

Sok z Żyworódki 15 Lip 2017 18:42 #555347

  • Stachu
  • Stachu's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 184
  • Otrzymane dziękuję: 147
Witam już jakiś czas temu zapowiedziałem podobny temat czyli jak zrobić sok z sukulenta zwanego Żyworódka? Żyworódka to sukulent z rodziny gruboszowatych łatwy w hodowli i szybko rośnie. To sukulent i jak wszystkie tego typu rośliny gromadzi wodę w mięsistych liściach z uwagi na suche środowisko w jakim naturalnie rośnie. To właśnie ta woda zgromadzona w tkance będzie sokiem. Sok z tej rośliny jest bardzo zdrowy i pomaga na wiele chorób jest bardzo uniwersalną rośliną (można przyłożyć liść do rany można zrobić maść lub właśnie sok). Nie wiem jak będzie smakował a czeka go okres "dojrzewania" więc nie próbowałem samych liści bo ostateczny smak będzie raczej inny. Tak więc zaczynając gdy mamy piękne zdrowe żyworódki o pięknych mięsistych liściach można je przyciąć (co przyśpieszy wzrost rośliny). po przycięciu liście wyglądają tak:
20132840_1949585058588749_1439128428_o.jpg


Zdj zrobiłem po pierwszym etapie czyli usunięciu małych z liści (puki są przyczepione pobierają energię z liścia a po oderwaniu liścia od rośliny liść "karmi" młode przeznaczając na to sok więc dlatego trzeba je oderwać można je posadzić lub podarować lub wyrzucić chodź to by było marnotrawstwo). W kolejnym etapie dokładnie umyłem liście usunąłem przy tym niedorozwinięte młode (bo mogły by się rozwijać) oraz gniazda na młode (tak na wszelki wypadek). Dlaczego w trakcie mycia? Rozwinięte młode odchodzą łatwo bo to sposób tych roślin na rozmnażanie się ale to co się nie rozwinęło nie chce się tak łatwo poddać a moim zdaniem podczas mycia łatwiej to usunąć.
20107846_1949585081922080_766307389_o.jpg


Powyżej zdj po umyciu liści. Pozostawiam je teraz na jakiś czas by je osuszyć (po kąpieli).
20133602_1949585095255412_51885527_o.jpg


Osuszone liście (ostatnie kropelki delikatnie chustą jednorazową usunąłem) ostatni raz oglądam i usuwam wszystkie sczerniałe miejsca (nie jest to gnicie wręcz przeciwnie tu liść został uszkodzony i usechł martwa tkanka chroni zdrową część przed parowaniem wody) i układam na papierze śniadaniowym .
20107309_1949585115255410_443174733_o.jpg


Po sprawdzeniu i ułożeniu wszystkich liści owijam je w ten papier i chowam do lodówki na kilka dni (ja myślę że 3 dni wystarczą)

Ciąg dalszy nastąpi.

Pozdrawiam
Ewolucja Tworzy różne niezwykłe organizmy

Hoduję rośliny owadożerne, sukulenty, kilka innych roślin takie jak dracena i placyterium
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, agabeata

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 21 Maj 2018 09:56 #607537

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Dzisiaj zrobiłam syrop z kwiatów czarnego bzu
50 baldachów kwiatów bzów oskubałam do słoja i zalałam je syropem cukrowym:2l zimnej wody + 2 kg cukru zagotowałam i przestudzonym zalałam kwiaty w słoju. Teraz będzie stał przez kilka dni w chłodnym miejscu, a później trzeba zlać i przecedzić.

20180521_094934.jpg


20180521_094947.jpg

Kwiaty zerwałam będąc na wsi .Dorodne krzaczysko rosło na skraju lasu.
Zapach przy produkcji soku cudny.Za kilka dni soczek będzie można konsumować ,ewentualnie zapasteryzuję i zimą na kaszel super.
Tak sobie myślę ,że może troszkę uszczknę na naleweczkę :devil1:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 21 Maj 2018 21:34 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 21 Maj 2018 21:43 #607674

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Pasteryzujesz go później?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 21 Maj 2018 21:55 #607683

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Jeśli przeznaczam do picia na bieżąco to przechowuję butelkę z syropem w lodówce ,ale ten przeznaczony na zimę pasteryzuję.
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 23 Maj 2018 06:26 #607978

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Robię syrop z bzu z podobnego przepisu jak Pestka. Na takie same proporcje bzu i syropu dodaje jeszcze sok z 2 cytryn.
A bez zbieram w W-wie, a właściwie na jej peryferiach na Białołęce.
Pozdrawiam
Bea

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 23 Maj 2018 07:07 #607979

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Pesteczko a jak go pasteryzujesz ? Ile dni ma stać przed zlaniem,tak dokładnie , bo jeszcze nie robiłam takiego syropu i pojęcia o tym nie mam.

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 25 Maj 2018 17:08 #608563

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
A robił ktoś coś z rdestowca japońskiego czy sachalińskiego ?, ponoć panaceum na wszystko, jednemu w internecie nawet siwe włosy przerobiło na czarne (czy jakie tam miał wcześniej).
Czytałem ostatnio o nim, znalazłem dzikie pole sachalińskiego (ekspansywność wcale nie jest legendarna,chyba od poprzedniego roku przybyło z połowę,a przynajmniej 1/3) i okazuje się, że we wiosce mojej rośnie też japoński.

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 25 Maj 2018 21:40 #608619

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Bardzo ciekawe i mądre rzeczy o rdestowcu pisze dr Różański, podobno jest to panaceum na wiele chorób związanych z miażdżycą i o podłożu autoimmunologicznym. Coś podobnego do rdestowca sachalińskiego rośnie u nas przy drodze, ale pewności, że to rdestowiec nie mam, więc herbatek nie robiłam :)

Jeśli chcesz wypróbować działanie rdestowca, najlepiej poczytać, jakie preparaty zaleca robić dr Różański,

Syrop z mniszka lekarskiego i inne przepisy na domowe syropki 26 Maj 2018 16:53 #608747

  • zdravko
  • zdravko's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 424
  • Otrzymane dziękuję: 396
No właśnie to czytałem ;).

One się strasznie różnią,tez miałem wątpliwości czy to to,sachaliński ma ogromne liście,ze 20-30 cm i jest chyba większy,możesz spróbować ogonka liścia,powinien być kwaśnawy,tylko nie taki z czubka łodygi,bo tamte są gorzkie,korzeń jest najważniejszy,w środku ma jakby gąbkę i ona jest mocno kwaśna i ściągająca jak czerwone wino,dosłownie.


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.401 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum