Zapalenia gardła i krtani
Są to stosunkowo częste infekcje, objawiające się początkowo suchością i drapaniem w
ustach i krtani, po nich, w stosunkowo krótkim okresie czasu dochodzi do trudności z przełykaniem.
Najpóźniej w tym momencie powinny nastąpić przeciwdziałania, wykorzystujące rośliny
lecznicze.
Uwaga: jeśli zapalenie gardła przekształci się w anginę z gorączką i obrzękiem migdałków,
należy skonsultować się z lekarzem!
Napar z rumianku i napar ze ślazu
Co ważne oba napary stosujemy przemiennie,przynosi to szybkie efekty.
Przygotowanie i stosowanie: po 2 łyżeczki od herbaty suszu rumiankowego i suszu ze ślazu
zalewamy (osobno) po 1/4 litra wrzącej wody, odstawiamy na 10 minut pod przykryciem by
napary naciągnęły, następnie odcedzamy i chłodzimy do letniej temperatury. Oba napary przelewamy
do osobnych termosów. Płuczemy nimi przemiennie gardło, raz na godzinę, aż do zaniknięcia
dolegliwości.
Napar z siemienia lnianego
Napar z siemienia lnianego zawiera wyjątkowo wiele śluzu, dlatego nadaje się na
płukankę, w celu wytworzenie ochronnej warstwy na śluzówkach.
Przygotowanie i stosowanie: 1 łyżeczkę od herbaty całych nasion zalać 1/4 litra zimnej
wody, po czym odstawić na 60 minut do maceracji i odcedzić. Przed zastosowaniem płukanki
lekko podgrzać. Płukać gardło pięć razy dziennie, aż do zaniknięcia dolegliwości
Mieszanka brzoza – melisa – rumianek
Kwiat lipy ................................. 10,0
Kwiat rumianku......................... 10,0
Liść melisy................................ 10,0
Owoc dzikiej róży...................... 20,0
Przygotowanie i stosowanie: od 2 do 3 łyżeczek od herbaty mieszanki zalać 1/4 litra wrzącej
wody, po czym odstawić na 15 minut, pod przykryciem, by napar naciągnął. Po odcedzeniu
osłodzić 2 łyżeczkami od herbaty miodu. Pić 3 filiżanki dziennie, małymi łyczkami
Sok cytrynowy
Sok cytrynowy, z uwagi na dużą zawartość witaminy C jest od dawna sprawdzonym specyfikiem
medycyny domowej, stosowanym zarówno do picia, jak i do płukania gardła.
Przygotowanie i stosowanie: sok świeżo wyciśnięty z jednej cytryny rozcieńczyć 1
szklanką gorącej wody i bardzo gorącą jeszcze miksturą płukać gardło: 3 razy dziennie po jednej
minucie
Dodatkowo, wymieszać sok wyciśnięty z jednej cytryny z 2 łyżeczkami od herbaty miodu i
pić raz dziennie, bez rozcieńczania.
Sok jeżynowy
Wymieszany w proporcji pół na pół z mlekiem, uchodzi za
idealny środek przeciwko bólom gardła, pomagający również przy chrypce będącej następstwem
długich przemów.
Przygotowanie i stosowanie: sok z jeżyn wymieszać z taką samą ilością mleka i zażywać
co 20 minut po 1 łyżce stołowej aż do zaniknięcia dolegliwości.
Okład ziemniaczany
Taki okład jest starą, sprawdzoną metodą domowego leczenia chrypy i zapalenia
krtani.
Przygotowanie i stosowanie: od 3 do 5 ugotowanych do miękkości, jeszcze bardzo gorących
ziemniaków rozgnieść na papkę, a powstałą masę zawinąć w cienką chustę. Powstałym
okładem owinąć szyję, owijając, jako drugą warstwę wełniany szal. Okład zmieniać, gdy wystygnie.