• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Śliwka w roli głównej !

Śliwka w roli głównej ! 14 Wrz 2025 23:05 #883097

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 3605
Tak, zauważyłam że książkowy jest ciut słabszy. Ja myślę, że tak jak napisałeś - 2 doby wystarczą. Twój przepis jest b.dobry - nie trzeba kombinować z ilością zalewy.
Nie ma szans żebym - wg książkowego - 2,5kg śliwek zalała litrem płynu
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2025 23:12 przez Klarkia25.


Zielone okna z estimeble.pl

Śliwka w roli głównej ! 04 Paź 2025 18:15 #883832

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 3605
No niestety :sick: śliwki skończyły jako sos do maceracji mięsa przed pieczeniem. Ocet zabił cały smak nie tylko śliwek więc zawartość słoja wylądowała w garze żeby go trochę odparować i zagęścić, po pół godzinie gotowania zblendowałam i do buteleczek, z tej ilości wyszło ok 1,5l gęstego sosu. Gdyby nie ta ilość octu to byłby super świetny sos. Ale to wg naszego smaku, a wiadomo jak to ze smakami bywa :)

liwkiwoccie.jpg
Pozdrawiam, Milena
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2025 18:38 przez Klarkia25.
Za tę wiadomość podziękował(a): lusinda

Śliwka w roli głównej ! 04 Paź 2025 23:54 #883853

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3669
  • Otrzymane dziękuję: 8054
No cóż, szkoda. Próbowałem swoje , kwaśne ale nie zdominowane. Każdy ma swój smak. Zamiast gotować i odparowywać można było dorzucić z kilogram nowych śliwek.
PS. U znajomych nawet nie sięgam po marynowane grzybki. Zalewa to chyba czysty ocet 6%. :supr:
Ostatnio zmieniany: 04 Paź 2025 23:57 przez KaLo.
Za tę wiadomość podziękował(a): Babcia Ala

Śliwka w roli głównej ! 05 Paź 2025 00:21 #883854

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 3605
KaLo nic się nie zmarnuje, na pewno będzie znakomity do maceracji mięsa, a to umiem dobrze zrobić :rotfl1:
KaLo wrote:
PS. U znajomych nawet nie sięgam po marynowane grzybki. Zalewa to chyba czysty ocet 6%. :supr:
No to u mnie chyba też coś koło tego wyszło, chyba..., bo miałam zalewę z 0,8l wody i 0,6l octu 10%
A może ja coś pokręciłam??? ale chyba nie.. bo robiłam to wszystko starannie ważąc
Pozdrawiam, Milena

Śliwka w roli głównej ! 05 Paź 2025 20:55 #883876

  • KaLo
  • KaLo's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3669
  • Otrzymane dziękuję: 8054
Klarkia25 wrote:
miałam zalewę z 0,8l wody i 0,6l octu 10%
A może ja coś pokręciłam???
Nie pokręciłaś, 1,6 kg śliwek i 1,4 l zalewy to 60:3000 daje 2%. Jest jeszcze kwestia twardości śliwek. Im mniej dojrzałe , twarde tym słabiej ciągną ocet. Niektóre śliwki z mojego nastawu rozciapciały się i są kwaśne jak...Też nic się nie zmarnuje. Zmiksowane , doprawione sosem sojowym, korzeniem imbiru i czosnkiem, zaciągnięte skrobią ziemniaczaną do gęstości kisielu będą dodatkiem do dań azjatyckich.
Ostatnio zmieniany: 05 Paź 2025 20:56 przez KaLo.

Śliwka w roli głównej ! 22 Paź 2025 17:15 #884445

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 3605
KaLo sos sprawdził się świetnie do maceracji karkówki wieprzowej, oczywiście musiałam dodać soli, ale tylko soli. Robiłam wolnopieczoną w całości, wyszła super smaczna, szczerze piszę. W zasadzie nie jadamy wędlin, więc takie mięsko całkowicie je zastępuje.

Kiedyś spróbuję z wołowiną :flower1:
Pozdrawiam, Milena

Śliwka w roli głównej ! 22 Paź 2025 18:25 #884448

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1845
  • Otrzymane dziękuję: 9869
Poratujcie mnie proszę :think:
Kupiłem na rynku śliwki węgierki i zapomniałem sprawdzić jakie są w środku. No i niestety są niesmaczne, takie suche paćkowate i mało słodkie. Miałem je suszyc ale bardziej nadają się chyba na dżem. Najchętniej zrobił bym czekośliwkę. Ma ktoś sprawdzony przepis?
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 22 Paź 2025 18:26 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25

Śliwka w roli głównej ! 24 Paź 2025 13:49 #884506

  • Klarkia25
  • Klarkia25's Avatar
  • Online
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1152
  • Otrzymane dziękuję: 3605
Adam chyba się spóźniła z odpowiedzią... :( Ja kiedyś zrobiłam i korzystałam z przepisu aniagotuje.pl/przepis/powidla-sliwkowe-z-czekolada . Najważniejszy jest masywny garnek z grubym dnem i bardzo wolne gotowanie. W tym przepisie Anie miesza śliwki, ja nie mieszałam w trakcie gotowania i nie dodałam cukru. Jak już mocno odparowały to tak jak w przepisie - odstawiłam garnek, dodałam czekoladę, zblendowałam i dopiero wtedy dodałam cukru i przyprawy do smaku. Wstawiłam do ponownego zagotowania cały czas blendując, bo się bałam przypalenia
Pozdrawiam, Milena
Za tę wiadomość podziękował(a): zwykły chłop

Śliwka w roli głównej ! 24 Paź 2025 15:36 #884516

  • zwykły chłop
  • zwykły chłop's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1845
  • Otrzymane dziękuję: 9869
Nie spóźniłaś się :P , jestem w trakcie bo leń mnie dopadł. Wczoraj część ładniejszych dałem do suszenia a reszta poszła w gar, a że było już późno to pyrkały tylko dwie godziny. Dziś będę kończył. Dzięki zs wskazówkę. :drink1:

20251024_153719.jpg
pozdrawiam Adam

SZACUNEK - to tylko odrobina wyrozumiałości i pamięci o drugiej osobie. To tak niewiele a tak wiele zmienia.
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2025 15:38 przez zwykły chłop.
Za tę wiadomość podziękował(a): Klarkia25


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.360 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum