TEMAT: Przepisy na przyjęcie w ogrodzie

Przepisy na przyjęcie w ogrodzie 19 Lis 2013 19:05 #205303

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
W czwartek żegnam się z przyjaciółmi na Błoniach. Wracam na zimę do mysłowickiego bloku :placze:
W menu jest bigos (już się robi), sałatka jarzynowa, jakieś śledzie i...................konceptu brak. Pomóżcie prostymi, smacznymi potrawami. Czekam do rana, bo niezbędne zakupy trza zrobić. Bardzo proszę!!!!
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy na przyjęcie w ogrodzie 19 Lis 2013 19:46 #205313

  • Roma
  • Roma's Avatar
klopsiki z pieczarkami i cebulą w pomidorowym sosie


Składniki:
1 kg. pieczarki
3/4 kg. cebula
1 słoik mały koncentrat pomidorowy
sól i pieprz
papryka ostra
3/4 kg. mięso mielone
2 szt. jajka
1 szt. bułka czerstwa
Kucharek - uniwersalna
olej do smażenia

mięso mielone włożyć do miski dodać namoczoną i odciśniętą bułkę,odrobinę cebuli pokrojonej w drobną kostkę wbić jajka doprawić do smaku kucharkiem,pieprzem a następnie wyrobić aby powstała jednolita masa i odstawić,pieczarki pokroić w plasterki dokładnie umyć,cebule obrać i pokroić każdą na cztery części a następnie na plasterki,w dużym naczyniu lub patelni rozgrzać olej wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić dodać umyte pieczarki wymieszać wlać 3/4 litra zimnej wody i zagotować,w międzyczasie z wyrobionej masy formować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju,po usmażeniu wkładać do gotujących się pieczarek z cebulą,tłuszcz który został nam od smażenia klopsików wlać do gotujących się pieczarek z cebulą aby poprawić smak sosu,dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku sól,pieprz oraz paprykę ostrą wymieszać i zagotować.

Jaja pod serową kołderką
Składniki:
6 jaj
majonez kilka łyżek
ser żółty z warzywami (albo ez warzyw)
koperek suszony
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, kroimy na pół i układamy na talerzu. Na każdą połówkę wykładamy po łyżeczce majonezu, ser ścieramy na drobnych oczkach i posypujemy jaja, wierzch dekorujemy suszonym koperkiem.

Pieczarki faszerowane
40 dkg pieczarek jednakowej wielkości - dałam 3 duuuże
3 dkg masła - czubata łyżka
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
zielona pietruszka
1 żółtko
masło na wierzch
Sposób przygotowania:
Z pieczarek odciąć nóżki. Obrać ze skorki.

Utrzeć pozostałe składniki.

Farszem nadziewać główki pieczarek, ułożyć na blasze, położyć wiórek masła i zapiec.
Parówki po francusku
Składniki:
parówki cieniutkie
ciasto francuskie (do kupienia w marketach )
Sposób przygotowania:
Ciasto pokroić w paski i owinąć parówki, posmarować świeżym żółtkiem położyć na papier do pieczenia ciasta do nagrzanego piekarnika 180 st. C. pieczemy 20 minut.
Ostatnio zmieniany: 19 Lis 2013 20:02 przez Roma.

Przepisy na przyjęcie w ogrodzie 19 Lis 2013 21:38 #205356

  • zosiac
  • zosiac's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 178
  • Otrzymane dziękuję: 83
Zupa meksykańska.
Por 2 szt.-pokroić w półksiężyce,smażyć na oleju,właściwie zeszklić.
Papryka 3 szt./mogą być różnokolorowe/pokroić w średnią kostkę.
Dodać do porów,smażyć razem 10-15min.mieszając.
1,5 litra wody i 2 kostki rosołowe wlać do pory i papryki,trochę podgotować.
Mięso-polędwica wołowa lub wieprzowa,albo piersi z kurczaka,2 pojedyncze pokroić w kostkę
podsmażyć.Właściwie chodzi o to żeby zamknąć smak.
Mięso,czerwona fasola z puszki/przepłukana wodą/,kukurydza z zalewą - to dodać do porów
i papryki i gotować ok.15min. na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy/1/2 puszki
przyprawy:papryka,chili.Przyprawy ostrożnie żeby nie było zbyt ostre.Prawie się nie soli.
Gorąca zupa na talerz i dodać kilka kropli śmietany 30% i starty żółty ser.
Pozdrawiam.Zosia
Za tę wiadomość podziękował(a): koza

Przepisy na przyjęcie w ogrodzie 20 Lis 2013 00:44 #205393

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Ziemniaki duszone

Obrane ziemniaki kroimy w słupki, obsypujemy trochę solą. Obsmażamy w odrobinie oleju kilka razy mieszając. Solidnie obsypujemy przyprawami: mieloną gorczycą rozmarynem,ziarnami kopru, bazylią, chilli, itp.
Dusimy pod przykryciem, aż zmiękną i staną się jadalne, z wierzchu posypujemy solidną garścią startego żółtego sera.
Za tę wiadomość podziękował(a): koza


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.273 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum