• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 06 Wrz 2014 12:09 #297232

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Pasztet wegetariański z ciecierzycy !!!!!!!!!!! Mniam.

2014-08-09-11951.jpg


Przepis:

Ciecierzyce namaczam na noc - ok 2 szklanek (ja daje na oko)
nastepnego dnia gotuje, wody nie wylewam - po ostygnieciu zostaje troche takiej zawiesiny
Wlewam do malaksera - takiego od koktajli
dodaje czosnek 5-6 ząbków, curry na oko, kolendre tez na oko, nie za mało, tak by sie ja wyczuwało w smaku, sól i pieprz i wszytsko razem mksuje.

Powstałą breje wylewm do miski dodaje bułki tartej, probuję czy jest dobra w smaku jak tak to wlewam do foremek keksówek.
Oczywiscie smaruję oliwą i wysypuję bułką tartą, pieke jakąs godz najpier w temp 180 stopni nastepnie zmiejszam do 160.

Ciasto jest takie jak na falafele :) wiec mamy 2 w 1 :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/


Zielone okna z estimeble.pl

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 06 Wrz 2014 12:10 #297233

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Proponuje pokroic, czesc zostawiec do kanapek a reszte pomrozic i wyjmowac po kawałku :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 09 Wrz 2014 10:24 #297819

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Dietetyczna pata z tuńczyka z koperkiem !!!!!!


Przepis:
2 puszki tuńczyka w kawałkach ja dałam w sosie własnym (jak kto lubi)
1 peczek koperku posiekanego
3 ząbki czosnku
keczup

oto efekty:)


2014-09-09-12171.jpg


A to pasta na moim domowych chlebie :) palce lizac :happy4:

2014-09-09-12181.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 26 Paź 2014 19:00 #308495

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1825
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Pasta z tuńczyka na krakersy(na kanapkę też chyba można)

2 puszki tuńczyka w oleju lub własnym sosie(może być jedna taka druga taka)
1 cebula-drobno pokroić i sparzyć jeśli bardzo ostra
1-2 ogórki kiszone-drobno pokroić
Sporo zielonej pietruszki
Pieprz,sól(kupuję słone krakersy wtedy soli nie dodaję )
Majonezu tyle żeby uzyskać konsystencję pasty
Smacznego!
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Adasiowa

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 06 Lis 2014 22:24 #311072

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Super,
jako przystawka na pewno na każdym przyjęciu się sprawdzi :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 07 Lis 2014 12:05 #311161

  • Anowi
  • Anowi's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1825
  • Otrzymane dziękuję: 1586
Masz rację Esti,robiłam wczoraj .Tak to wygląda gotowe bo pastę na krakersy każdy sam sobie nakłada
Pozdrawiam IWONA
Mały ale mój...

Coś do chleba 15 Wrz 2015 15:10 #402033

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
To może jeszcze zapodam pastę, którą robię jak jestem w sytuacjach awaryjnych. W lodówce u mnie zawsze jest dyżurna puszka ze szprotami lub sardynkami w oleju.

1 puszka sardynek w oleju
2-3 jajka ugotowane na twardo
1 cebula mała
przyprawy wg uznania

Rozgniatam jajka i sardynki widelcem, potem dodaję cebulkę pokrojoną w drobną kostkę (dobrze jest cebulę wcześniej posolić lekko i zostawić tak na trochę, aż zmięknie - będzie delikatniejsza). Następnie dodaję pieprz i odrobinę papryki ostrej.
I gotowe, można zajadać.
Jak ktoś chce to lub lubi to można dodać łyżkę majonezu do tej pasty - ale to już wedle gustu.
Dobrego dnia. Pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): zanetatacz

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 07 Paź 2015 21:57 #406454

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Smalec wegetariański :D

Dla tych co nie jedzą mięsa i dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni oraz lubią nowe smaki polecam smalec wegetariański.
Niestety nie zrobiłam zdjęcia, lecz podaje przepis :) jest smaczny, zdrowy, zawiera dużo białka i mało tłuszczu.

Białą fasole jaś gotujemy do miękkości.
Wodę z fasoli odlewamy do kubka, która została po ugotowaniu
Całość blendujemy dodając wodę z fasoli. Kiedy już mamy gładką masę dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem oraz spora ilością majeranku.
Całość przekładamy do pojemniczka i schładzamy w lodówce. Podajemy z ogórkiem kiszonym.

Smacznego ;)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 08 Paź 2015 07:03 #406492

  • aneta72
  • aneta72's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 451
  • Otrzymane dziękuję: 111
Witam bardzo serdecznie -stopniowo przeczytałam wszystkie przepisy.Jutro wypróbuję pierwszy z serkami topionymi :bravo: :dance: fajnie że jesteście.POZDRAWIAM

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 19 Lut 2017 15:04 #524177

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Zapraszam do spróbowania dwóch past do pieczywa: lekkich, sycących i bardzo zdrowych, ale przede wszystkim smacznych :)
Od razu zaznaczam, że są typowo wegetariańskie.

HUMMUS - czyli pasta z ciecierzycy i sezamu

1 szklanka suchej ciecierzycy
5-6 łyżek stołowych pasty tahini
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki oliwy lub oleju
1-2 łyżki lodowatej wody
sól, pieprz
natka pietruszki

W dzień poprzedzający robienie humusu musimy namoczyć cieciorkę; rano najpierw dokładnie płuczemy ziarna, a potem zalewamy zimną wodą z dodatkiem 1 łyżeczki sody oczyszczonej - zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nasionkom zmieniamy wodę, płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ponownie 1 łyżeczkę sody i gotujemy do miękkości ( około 1-1,5 godziny ) zbierając pianę !!! Nie solimy!!! Po ugotowaniu bardzo starannie odsączamy na sitku.

Pastę tahini robi się bajecznie prosto: łuskane ziarenka sezamu prażymy na suchej, teflonowej patelni na złoty kolor. Po wystudzeniu mielimy ( u mnie - w młynku do kawy ), kilkakrotnie przerywając pracę miksera - zbieramy powstającą pastę ze ścianek i miksujemy ponownie aż do momentu uzyskania "maślanej", lśniącej konsystencji - w ten sposób unikamy dodania oleju do tahini; ziarna sezamu są wystarczająco bogate w tłuszcz, wystarczy dostatecznie je utrzeć.

Miksujemy blenderem ugotowaną ciecierzycę, dodajemy tahini, sok z cytryny, olej oraz stopniowo lodowatą wodę - powstanie puszysta, pachnąca, odpowiednio gęsta masa, którą doprawiamy wg uznania: solą, pieprzem, ostrą papryką, czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą. Osobiście dodaję tylko sól i posiekaną natkę pietruszki.

PASTA Z PAPRYKI I ORZECHÓW

Może być zarówno smarowidłem do pieczywa, jak i "pesto" do makaronu :)

2 czerwone, duże słodkie papryki
1 mała cukinia ( naprawdę malutka )
1 ząbek czosnku lub pół cebuli
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki łuskanego słonecznika
1 łyżka oleju
szczypta chili
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
sól do smaku

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na godzinkę.

Papryki musimy upiec w piekarniku, aby obrać je ze skórki ( pieczemy 40-50 minut w 200 stopniach , aż skórka zrobi się niemal czarna; wtedy wyjmujemy z piekarnika, wkładamy do foliowego worka i studzimy; skórka odchodzi wówczas z łatwością ).
Cukinię ścieramy na tarce, na grubych oczkach i razem z posiekaną cebulą odparowujemy na suchej patelni. Zawartość patelni musi być naprawdę "sucha".

Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę; jeśli wyda się nam zbyt płynna, dodajemy odrobinę tartej bułki. Możemy oczywiście zaostrzyć smak pasty, dodając świeżą ostrą papryczkę lub sporo czarnego pieprzu.

Na zdjęciu od lewej: pasta z papryki oraz humus.

Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Forumowa Żabula, Łatka, BlueAnna

Coś do chleba 24 Wrz 2017 17:58 #566047

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
D Dziś zrobiłam domowe masło ze śmietanki 30% wyszło mi 282 g


DSC_1551-2.jpg

śmietanka u mnie 30% b2szt po 300g

przybory kuchenne:

coś do ubicia śmietany – robot kuchenny, mikser, zakręcany słoik lub butelka
ok. 2 szkl. (0,5 l) zimnej wody (do wypłukiwania pozostałości maślanki)
duża miska
sito
Masło przełożyłam na folię spożywczą i uformowałam. Włożyłam do lodówki do schłodzenia.
Smacznego! :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2018 01:19 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): pszczelarz5, Betula

Coś do chleba 24 Wrz 2017 20:20 #566086

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13292
Esti wrote:
śmietanka u mnie 30% b2szt po 300g
...
coś do ubicia śmietany

Śmietana czy śmietanka? Robiłam już masło ze śmietany zebranej z mleka kupionego od rolnika. Ale nie zawsze mam możliwość kupienia. Robienie ze śmietany produkowanej przez mleczarnie uprościłoby mi sprawę. Ale czego użyć - śmietany czy śmietanki? Czy wyjdzie z obu?
I jeszcze jedno. Teraz prawie wszystkie śmietany i śmietanki mają w składzie karagen. Nie wpływa to na smak i właściwości masła?
Pozdrawiam
Bea

Coś do chleba 24 Wrz 2017 20:59 #566105

  • zielonajagoda
  • zielonajagoda's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3102
  • Otrzymane dziękuję: 6025
Ja robię ze śmietany 30% z kartonika np.Łaciata :)
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Coś do chleba 24 Wrz 2017 22:33 #566154

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Kupiłam w biedzie śmietanę kremowk e 30% bo nie było 36% smakuje jak dobre masło
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 19 Sty 2018 01:14 #584122

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Smalec z fasoli do kanapek - pasta fasolowa

1 kg fasoli, 3 - 4 cebule, odrobina oleju, 3 - 4 ząbki czosnku, pieprz, sól, majenanek

Torebkę białej fasoli namoczyć, ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na oleju.
Czosnek posiekać.

Wszystko razem dokładnie zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać przyprawy, dokładnie zmieszać.

Smalec z fasoli można dodawać do kanapek z serem lub wędliną zamiast majonezu, można też tą pastą smarować chleb.
Ostatnio zmieniany: 19 Sty 2018 01:36 przez Hiacynta.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 19 Sty 2018 11:42 #584170

  • Michał
  • Michał's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4161
  • Otrzymane dziękuję: 2428
Widziałem w sieci wszyscy zachwalają ten smalec z fasoli, a jak to faktycznie smakuje. Do czego można ten smak porównać.
Czy jest on tak mocno fasolowy? Ostatnio szukam alternatywy dla masła (którego już nie używam około roku), dlatego dopytuję
jak to smakuje.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 19 Sty 2018 12:17 #584181

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Przysmakiem mojej rodzinki jest pasta-pasztecik w/g przepisu:

-wątróbka z jednej gęsi
-cały z niej tłuszczyk
-4-5 dużych cebul
-liść,ziele,pieprz,sól

Tłuszczyk kroimy w kostkę,do stopionego dodajemy pokrojoną cebulę,przyprawy i smażymy do zarumienienia się cebuli.Na koniec wrzucamy wątróbkę.Studzimy,przekręcamy przez maszynkę i gotowe.
Maria

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 19 Sty 2018 12:24 #584182

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Zmiksowana fasola smakuje, jak fasola. A fasola z dodatkiem czosnku ma dodatkową nutę czosnkową :) Cebulki smażonej można dodać więcej, niż podałam w przepisie, bo jej smak jest niemal niewyczuwalny.

Taką pastę dodaję do kanapek, zamiast majonezu, można tą pastą smarować kanapki, zamiast masła, ale przestrzegałabym Cię przed wyeliminowaniem masła, bo jest spora grupa witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach, poza tym masło zawiera sporo wit. A, E i D.


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.298 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum