• Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 29 Sty 2014 22:13 #219947

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Ostatnio wzięło mnie na kuchnie domową :yummi: . Po co kupowac produkty, które do końca mi nie smakują?Tak wiec prostym sposobem zrobiłam paste do kanapek jajeczną.
U mnie w domu nigdy się jej nie robilo z majonezem, dlatego zachęcam tych, którzy nigdynie próbowali do podzielenia sie swoją opinią czy Wam smakuje. Dla mnie to smak z dzieciństwa.

Oto przepis tak dla 4-5 osob na kilka dni :P

pęczek szczypiorku
2-3 łyżeczek musztardy (ja daję sarpską)
3 serki topione naturalne typu: gouda, ementaler, tylżycki wazne by nie były tzw. smakowe
6 jajek ugotowanych na twardo

Jajka gotujemy na twardo obieramy i dusimy widelcem, następnie do miski dokładamy nasze serki topione dodajemy musztarde, szczypiorek i mieszamy. Jesli smak nie jest dla was wyrazny dodac mozna jeszcze trochę musztardy.
Wymieszaną pastę odstawiamy do lodówki, ja swoją przykrywam folią do przegryzienia, po kilku godzinach wyciągamy i smarujemy kanapki, ja juz nie używam masła.

Smacznego :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Zielona Ania, piku


Zielone okna z estimeble.pl

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 29 Sty 2014 22:17 #219951

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
A tak wyglada na domowych buleczkach, dzis pieczonych :) Mniam :
tmp_2014-01-29-676-334268004.jpg
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 01 Lut 2014 19:21 #220861

  • Gosija
  • Gosija's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 112
  • Otrzymane dziękuję: 103
To nie jest typowa pasta do kanapek, ale smaczny serek topiony z natką, koperkiem i listkami czosnku.

Oprócz serka topionego (gouda,ementaler, cheddar),dodaje 1 łyżkę margaryny (Flora),soli do smaku i mieszam. Potem tylko dorzucam posiekaną natkę pietruszki, koperek ( w zimie mrożone) i pokrojone drobno listki czosnku z domowej hodowli doniczkowej.

Czosneka.jpg


Ząbki czosnku sadzi się ciasno w doniczce, jeden przy drugim do połowy ich wysokości. Liście pojawią się po kilkunastu dniach. Szczypior ścina się gdy ma już kilkanaście centymetrów wysokości. W miarę szybko odrasta.
Listki można dodać też do twarogu, posypać kanapki i dodać do innych potraw. I najważniejsze - listki czosnku po spożyciu nie zostawiają nieprzyjemnego zapachu w oddechu, tak jak ząbki.
Pozdrawiam
Gosia

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 16:53 #221340

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
Gosiu, twoj przepis wyprobuje :) najpierw wysieje czosnek a potem dam znac jak wyszlo i czy domownikom smakuje :)
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 17:16 #221344

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3063
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Pamiętam do dziś zaskoczenie z połączenia w paście do kanapek szprotek w sosie pomidorowym z... białym serem.
Pycha!
Za tę wiadomość podziękował(a): Ingrid

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 20:27 #221409

  • Esti
  • Esti's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 273
  • Otrzymane dziękuję: 296
a jakie proporcje?
Więcej wykonanych przeze mnie mebli znajdziesz tutaj estimeble.pl/

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 20:46 #221416

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3063
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Puszka szprotek, a sera tyle, żeby dobrze się smarowało i nie było za białe.
Najważniejsze to dobrze wszystko wymieszać/utrzeć na jednolitą masę.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 21:05 #221425

  • Bobej
  • Bobej's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Pozdrawiam cieplutko. Błażej
  • Posty: 2153
  • Otrzymane dziękuję: 7235
Ciekawe przepiski godne wypróbowania :D a te szprotki tylko z serem czy jeszcze jakieś dodatki? :)
Pozdrawiam Błażej

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 21:10 #221430

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dietetyczna pasta z wędzonej makreli i jajek

Składniki:
1 wędzona makrela (ok. 30 dag)
5 jajek
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki musztardy
koperek
sól morska
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Makrele obrać ze skóry, ości i rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.

Do miski przełożyć wędzoną makrelę, jajka, jogurt naturalny, musztardę i koperek. Przyprawić solą morską i pieprzem ziołowym. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 21:12 #221431

  • Orszulkaa
  • Orszulkaa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3063
  • Otrzymane dziękuję: 3455
Bobej wrote:
Ciekawe przepiski godne wypróbowania :D a te szprotki tylko z serem czy jeszcze jakieś dodatki? :)

Tylko :yummi:

U nas w domu wędzoną makrelę mama robiła tylko z cebulą i tez była pyszna!
Ostatnio zmieniany: 03 Lut 2014 21:14 przez Orszulkaa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Lut 2014 22:07 #221452

  • Gabrieljacek
  • Gabrieljacek's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 81
  • Otrzymane dziękuję: 42
Różne odmiany pasty z serem białym:
Ser biały
makrela wędzona lub szprotki ale w oleju, lepsze podwędzane
do rozrzedzenia masy: śmietana, olej
troszkę czosnku jak ktoś lubi
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Ja ucieram w malakserze (gładsza masa), ręcznie widelcem też wychodzi.
Na koniec dodaję i lekko zamieszam drobniutko posiekaną cebulkę, na wiosnę ze szczypiorem
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, Ingrid

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 26 Mar 2014 13:36 #237486

  • umilka
  • umilka's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 200
  • Otrzymane dziękuję: 151
To ja jeszcze dla miłośników avokado- a jeżeli ktoś nie lubi, to mam nadzieję, że się przekona. :)

1 avokado- musi być miękkie, inaczej będzie gorzkie
2-3 jajka ugotowane na twardo
odrobinka majonezu, sól, pieprz do smaku
można dodać trochę przeciśniętego przez praskę czosnku lub drobno posiekany szczypiorek.

Jajka i avokado ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Pastą smarujemy kanapeczki (nie potrzeba już masła, bo avokado zawiera duuuuużo tłuszczu i to tego bardzo zdrowego). Na to koniecznie plasterek kiszonego ogórka.
Smacznego
pozdrawiam
Ula
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma, marzenaF

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 22 Kwi 2014 09:29 #245322

  • Roma
  • Roma's Avatar
Fromage ze świeżym ogórkiem
Składniki:
30 dkg twarogu
10 dkg masła
10 dkg zielonego ogórka
10 dkg włoskich orzechów
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania:
Zmiksować na krem twaróg z masłem, solą i pieprzem. Dodać drobniutko pokrojony ogórek i posiekane orzechy. Wymieszać.

Pasta z wątróbki
Składniki:
40 dag wątróbki drobiowej
2 łyżki klarowanego masła
15 dag cebuli
10 dag jabłka
2 ząbki czosnku
3 jajka
2 łyżki majonezu
1 łyżka śmietany 18%
curry
ostra papryka w proszku
cząber
majeranek
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Wątróbkę moczyć w zimnej wodzie przez około 60 minut, następnie wyjąć, osączyć z wody, oczyścić i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć wątróbkę i usmażyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i dodać do wątróbki. Razem wymieszać i chwilkę smażyć. Jabłko obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Jabłko i czosnek dodać do wątróbki, razem wymieszać i chwilkę jeszcze razem smażyć. Następnie ostudzić i zmiksować blenderem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Do masy dodać jajka, majonez, śmietanę, szczyptę curry, ostrej papryki w proszku, cząbru i majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie razem wymieszać i schłodzić w lodówce.
Ostatnio zmieniany: 22 Kwi 2014 09:33 przez Roma.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 12 Sie 2014 09:59 #291069

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6169
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Poszukuję przepisu na pastę z dyni Hokkaido, podzielcie się proszę :thanks:
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 12 Sie 2014 10:25 #291087

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mówisz i masz :)
Pasta z dyni hokkaido

Składniki:
3/4 szkl puree z dyni hokkaido –
1 cebula
łyżka oliwy
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka majonezu
1-2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy na oliwie aż będzie miękka (nie pozwalamy jej się przyrumienić).
Puree z dyni mieszamy z zeszkloną cebulą, posiekaną natką pietruszki, majonezem i musztardą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Przepis na Purre z dyni
Wykonanie:
1 sposób- puree ma najbardziej wyrazisty, skoncentrowany smak.

Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię układamy na blaszce wyłożonej matą silikonową do pieczenia i pieczemy w 180st aż dynia będzie miękka. W zależności od gatunku dyni zajmie to od 25 do 40min.
Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem lub blenderem na puree i przekładamy do słoików.
Sposób 2
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy/dusimy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać.
Gotowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.
Sposób 3
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy w ten sposób aż dynia będzie miękka.
Uparowaną dynię blendujemy i przekładamy do słoików.
Pasteryzowanie
W dużym garnku na dnie kładziemy ściereczkę.
Na ściereczce układamy dobrze zakręcone słoiki z puree, tak by nie dotykały do siebie.
Do garnka wlewamy zimną wodę do wysokości 3/4 słoików.
Garnek przykrywamy przykrywką i zaczynamy podgrzewać.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień tak by stale utrzymywać minimalne wrzenie i od tego momentu liczymy czas pasteryzacji 90min. Następnego dnia pasteryzujemy 30 min, a trzeciego dnia 15 min.
Po zakończeniu pasteryzacji słoiki wyjmujemy przez ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 16 Sie 2014 15:13 #292009

  • Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 894
  • Otrzymane dziękuję: 497
Ja mam pomysł na uproszczoną wersję pasty z awokado. Rano, przed pracą kupuję biedronkowe awokado, a w pracy rozcinam owoc na pół, wybieram miąższ ze skóry łyżeczką i rozsmarowuję na pieczywie.
Warunek konieczny: owoc musi być dojrzały, uginać się pod palcem jak miękka plastelina.
Solę i pieprzę i wcinam na śniadanie. Jest to pyszne żarcie, a biedronkowe awokado preferuję, bo często mają właśnie porządnie dojrzałe i w dodatku w niskiej cenie, a B. mam tuż koło miejsca pracy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 21 Sie 2014 21:34 #293262

  • Krzysztofkhn
  • Krzysztofkhn's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 107
  • Otrzymane dziękuję: 46
No to będzie porządna pasta z makreli, a jakieś tam diabotyczne cosik.
2 makrele obrać, jedną ostrą cebulę pokroić, plus paczkę białego sera 250g, plus paczkę masła, średni słoik gęstych / pasta / pomidorów, sól, pieprz, papryka ostra i słodka.
To wszystko do malaksera i na pełen gaz go na 1 minutę.
Mazidło musi się uczciwie przegryźć w chłodzie. 12 godzin wystarczy.
Można pożerać.
Pozdrawiam Serdecznie

Krzysztof Khn.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Pasty do kanapek - sprawdzone przepisy 03 Wrz 2014 21:59 #296768

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pasta z twarożkiem,papryką i jajkiem.
15 dkg twarożku naturalnego
4 jajka
3 kolorowe mini papryczki
3 łyżki jogurtu greckiego
! łyżka majonezu
szczypiorek
sól,pieprz

1.jajka gotujemy w osolonej wodzie na twardo i kroimy w drobną kostkę.
Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne,także kroimy w drobną kostkę.Szczypiorek myjemy i siekamy.

2.Do jajek,papryki i szczypiorku dodajemy twarożek,majonez i jogurt,dokładnie mieszamy.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.387 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum