TEMAT: PASZTETY DOMOWE

PASZTETY DOMOWE 21 Lis 2014 12:10 #315149

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 814
  • Otrzymane dziękuję: 534
Pasztety jak wiadomo, to wcale nie takie trudne dania do wykonania w domu. Za to o niebo lepsze od kupionych w sklepie i zdecydowanie zdrowsze. Pasztety można wykonać z mięs , podrobów oraz z warzyw . Pewnie macie swoje ulubione pasztety.Takie, które zawsze "wychodzą". Ja piekę je od święta, czyli raz, dwa razy w roku. Sama nie wiem dlaczego tak rzadko ;)

Jako pierwszy pasztet polecam PASZTET STRASBURSKI

Składniki:
1kg gęsich wątróbek
25dkg słoniny
10dkg pieczarek
2 cebule
1 szklanka mleka
3 łyżki bulionu
1 łyżeczka masła
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
sól,
pieprz
tłuszcz do formy.

Obrane z błon gęsie wątróbki, namoczyć na noc w mleku, po czym udusić na maśle.Pokroić wdrobną kostkę pieczarki,cebulę i połowę słoniny. Resztę słoniny pokroić w cienkie plastry, połowę położyć na dnie rądla, na nich gęsie wątróbki i pozostałą słoninę, a na wierzch pieczarki podduszone z cebulą. Podlać bulionem, dusić 45 minut pod przykryciem na małym ogniu. Następnie przepuścić wszystko dwukrotnie przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem. Dodać sól, pieprz, ziele i gałkę, dokładnie wymieszać.
Napełnić farszem natłuszczone małe żaroodporne naczynie (kokilki), wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 25 minut.

Pasztetstrasburski2.jpg


Pasztetstrasburski3.jpg


Jako drugi
PASZTET GRZYBOWY W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki:
Ciasto: 25dkg mąki, 25dkg sera białego twarogowego, 25dkg margaryny, sól.
Masa pasztetowa: 60-80 dkg pieczarek lub innych grzybów,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki masła,
2 jajka (ugotowane na twardo),
2 łyżki bułki tartej,
pieprz, sól
Ponadto: tłuszcz i tarta bułka do formy, jajo do posmarowania ciasta, łyżka ziarna sezamowego.

Ciasto: mąkę i schłodzoną margarynę posiekać nożem, ser zmielić w maszynce do mięsa, posolić, dodać do mąki i margaryny i szybko wyrobić na jednolitą masę. Uformować kulę i włożyć na 6 godzin do lodówki.
Masa : trzy średniej wielkości grzyby obgotować w niewielkiej ilości wody, schłodzić. Pozostałe grzyby zmielić w maszynce do mięsa i usmażyć na maśle drobno posiekanymi cebulami, aż do odparowania płynu. Dodać tartą bułkę, rozgniecione ząbki czosnku, dwa zmiksowane jaja, śmietanę, pieprz, sól. Masę dokładnie wyrobić.
Podłużną formę wysmarować masłem, obsypać tartą bułką. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wyłożyć dno i boki formy plackiem, wywijając nieco ponad jej brzegi. Warstwę ciasta pokrywającą dno nakłuć widelcem i ułożyć na niej połowę masy grzybowej, a także trzy obgotowane grzyby oraz połówki jaja ugotowanego na twardo i przykryć resztą farszu. Z pozostałego ciasta wykroić prostokąt nieco większy niż wierzch foremki, nakryć nim farsz i zawinąć dookoła ozdobny rant, tak aby farsz był szczelnie zamknięty ciastem. Wierzch posmarować jajkiem, a w kilku miejscach zrobić poprzeczne nacięcia, aby nadmiar pary mógł swobodnie uchodzić. Obsypać ziarnem sezamowym i włożyć do gorącego piekarnika na 40 minut. Wyjąć po zrumienieniu się ciasta.


pasztetpieczarki4.jpg



pasztetpieczarki7.jpg



Oba pasztety były pieczone na któreś tam święta, ale można się inspirować :whistle:
Ostatnio zmieniany: 21 Lis 2014 12:12 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): viola, Adasiowa


Zielone okna z estimeble.pl

PASZTETY DOMOWE 21 Lis 2014 18:52 #315191

  • Roma
  • Roma's Avatar
Pasztet z szynkowara
250 gr wątroby wieprzowej
250 gr surowego boczku
100 gr mięsa z łopatki(szynki)
1 cebula
1 jajko
1/2 małej bułki

sól,pieprz,majeranek,gałka muszkatołowa,2 ziarnka ziela angielskiego(zmielić),liść laurowy(zmielić)

Wątrobę sparzyć,pokroić na kawałki i podsmażyć
Boczek pokroić i też podsmażyć
cebulę zeszklić na patelni
Mięso ugotować

wszystko kolejno zmielić 3 x
Dodać namoczoną bułkę,jajko,przyprawy.Wszystko starannie wymieszać.
Masę załadowaną do woreczka(specjalne do szynkowarów)umieścić w synkowarze.
Parzyć w temp,85-90 stopni przez 90 minut
Po tym czasie szynkowar wyjąć,schłodzić,odblokować sprężynę i na kilka godzin wstawić do lodówki.
Po tym czasie jest gotowy do konsumpcji
Smacznego :)

1-DSCF0010_2014-02-22.JPG


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.326 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum