TEMAT: Różne przepisy na bigos

Różne przepisy na bigos 02 Sty 2015 17:18 #324809

  • Roma
  • Roma's Avatar
Szperając po wątkach znalazłam przepis Hani na bigos
Zapraszam do wstawiania swoich przepisów na to wspaniałe danie

hanya wrote:
Przepis na bigos jest prosty, ale dość to wszystko pracochłonne i czasochłonne. Napiszę w punktach, może wyjdzie bardziej przejrzyście :think:

Proporcje, jakie lubisz: np. 1,5 kapuchy 1 mięsa
1. Kapucha gotowana oddzielnie w wywarze z ugotowanej wcześniej kiełbasy (bardzo dobrej jakiejś, też ją póżniej dodajemy)
2. Pod koniec gotowania kapuchy dodajemy jabłka kwaśne, ładnie rozciągają smaki i zagęszczają sosik

3. Każde mięso przygotowywane oddzielnie w sposób dla niego najbardziej wskazany :
-gulasz z wołowiny czy wieprzowiny, robiony w klasyczny sposób, z przyprawami właściwymi danej potrawie, z marynowaniem dla zmiękczenia i aromatyzowania mięsa.
-gotowany schab w jarzynach, lepsze było od szynki gotowane z włoszczyzną (ugotowana włoszczyzna precz!, wywar odparowany dodajemy)
-smażona pierś kaczki (pieczona kaczka super jest)

4.Wszystkie gotowe mięsiwa i wędliny kroimy, dodajemy do ugotowanej/uduszonej kapusty.
Dodajemy też sosy z mięs. Dlatego nie wolno przesadzić z przyprawianiem! Sosy odparowuję i są bardzo esencjonalne, aromatyczne. Tutaj zachowaj czujność dziejową: łatwiej kijek pocienkować, niż go póżniej pogrubasić.

5. oddzielnie ugotowane suszone grzyby, (dodaję ok 10dkg na 5 l bigosu), pokrojone w paseczki i razem z wywarem do kapuchy zmieszanej już z mięsiwem

6.Cebule w kosteczkę obsmażone na maśle klarowanym/oleju/smalcu buch do garnka

7.Bigosik mruga na piecu i wtedy do niego idą śliwki suszone, w całości, ok 20 sztuk. Uwaga bo słodkie!!!! Zawsze można dodać więcej...Zamiast śliwek powidła mogą być 1-2 łyżki

8. No i miód (gryczany tylko, jak dla mnie), ewentualnie przecier pomidorowy
9.Z ostatecznym przyprawianiem czekam do następnego dnia, wszystko się kokosi, przegryza i dosmacza samo z siebie.
10. Szklanka czerwonego, wytrawnego wina (madery lepiej, ale wiadomo :oops: ) czy śliwowicy (mniej!)
11. Po dodaniu wszystkich składników pyrkamy +-40 min.

:hug:


Zielone okna z estimeble.pl

Różne przepisy na bigos 25 Sty 2024 15:18 #849754

  • Bobka
  • Bobka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6967
  • Otrzymane dziękuję: 25485
Potrawa przecież polska :bravo:
No więc ,pal go sześć samopoczucie ,które jest u mnie do bani ,a ludziska
czekają na nią,na ten przysmak nasz polski .
Więc dzisiaj pora i do dzieła .
Dostałam od kogoś cudne grzyby wysuszone ,parę rodzajów . :hug:
Były już pierogi z kapustą i z nimi, rewelacja .
Dzisiaj bigos.
Pierwszy etap ,bez przypraw ,dodaję je zawsze pod koniec pichcenia.
Mają one tę wadę że długo smażone ,czy gotowane gorzknieją, więc nie należy ich dodawać tak jak inne składniki na samym początku ,np gotowania .
Dlatego taki blady . :happy4:
3 rodzaje mięs ,bez boczku ,raczej chude ,trochę w tym zestawie też karczku, ponieważ
ciut tłuszczyku być powinno .
Zniknęło i nie widać ,więc jeszcze czwarty rodzaj :happy4:i oczywiście
grzybki :hug:


Ostatni w tym roku z ukwaszonej lub ukiszonej( przez nas ) jak kto nazwie
polskiej kapustki.
:) Reszta kapusty do słoików i do lodówki ,jako
najlepszy lek dla odporność ,oraz dla jelitka g ,żołądka,
bogata nie tylko w ogrom wit C.
Wszystko co byście chcieli żeby ludzie wam czynili ,sami też im czyńcie .
Motto na kolejny rok 2024
*************************************************************************
Zdjęcia objęte ochroną praw autorskich .
Na podstawie Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wszelkie pobieranie i udostępnianie tylko za zgodą autora .


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.294 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum