TEMAT: Kuchnia dla diabetyków

Kuchnia dla diabetyków 27 Maj 2015 09:03 #373570

  • Roma
  • Roma's Avatar
Na prośbę jednej z naszych koleżanek otwieram wątek z przepisami dla osób chorujących na cukrzycę.Bardzo serdecznie zapraszam wszystkich zainteresowanych tą tematyką do zamieszczania przepisów i współtworzenia tego wątku

Mamy obecnie sezon na szparagi więc od tego produktu rozpocznę pierwszy przepis.
Jak wiadomo szparagi to ponad 90% wody, 100 gram szparaga to tylko 20 kalorii. Zawierają również olejki eteryczne, które mają działanie moczopędne i stymulują czynność nerek. Szparagi zawierają także sole potasu, fosforu, i wiele witamin: A, B1, B2, C, E a także kwas foliowy.

Pesto ze szparagów z makaronem

Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
makaron typu tagliatelle
sok z ¼ cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:

Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź.
Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.

Kurczak ze szparagami i brokułami na parze

Składniki (dla dwóch osób):

2 piersi z kurczaka
makaron wstążki
2 łyżeczki pesto
1 średni brokuł
100 g jogurtu naturalnego
mała cebula
oliwa z oliwy
sól, pieprz
przyprawy

Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, polewamy oliwą i oprószamy przyprawami, wszytko dokładnie mieszamy i kładziemy w naczyniu na parę. Makaron wstążki gotujemy al dente, po odcedzeniu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z pesto oraz kurczakiem. Brokuły dzielimy na różyczki, szparag kroimy na trzy równe części i wszystko gotujemy również na parze (najlepiej jeśli posiadamy parowar z kilkoma pojemnikami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy szparagi oraz jogurt. Na talerz nakładamy makaron z kurczakiem, różyczki brokuła oraz szparagi w białym sosie. Dla ozdoby można dodać kiełki brokuł. Lekki i zdrowy obiad gotowy.


Zupa pomidorowa z soczewicą

Soczewica zawiera dużo białka, ma kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo. Charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu po jej zjedzeniu nie skacze poziom insuliny, na długo syci i sprawia, że nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski po jej zjedzeniu.

Składniki:

2 ząbki czosnku
1 cebula
3 czubate łyżki czerwonej soczewicy
puszka pomidorów (pokrojonych)
2 liście laurowe
0,5 litra bulionu
przyprawy: oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidory, soczewicę, liście laurowe oraz przyprawy, wymieszaj. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
Zupę możemy podać z kaszą kuskus, ryżem lub makaronem.


Deser truskawkowy

Składniki:

300 g truskawek
200 g jogurtu naturalnego
granulowane otręby lub ciasteczka owsiane

Spód naczynia wykładami plasterkami truskawek. Dodajemy pół jogurtu naturalnego, na jogurt sypiemy otręby lub pokruszone ciasteczka. Ponownie dodajemy pozostały jogurt oraz zmiksowane truskawki.

Letni bigosik

Składniki:
główka młodej kapusty,
1 marchewka,
1 cebula,
400 g. fasolki szparagowej,
kawałek chudej szynki,
przecier pomidorowy (ok. 90 g.),
sól,
pieprz,
majeranek.

Rozgrzać garnek z niewielką ilością oliwy z oliwek, cebulę pokroić i podsmażyć,dodać pokrojoną w kostkę szynkę, chwilę podsmażyć. Pozostałe składniki pokroić i wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, dodać przecier pomidorowy, wszystkie składniki dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Całość dusimy ok. 30 min. (do czasu aż zmięknie fasolka szparagowa).
Letni bigosik znakomicie smakuje z cukinią i piersią z kurczaka.
Ostatnio zmieniany: 27 Maj 2015 09:13 przez Roma.


Zielone okna z estimeble.pl

Kuchnia dla diabetyków 28 Maj 2015 21:49 #374135

  • koza
  • koza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 577
  • Otrzymane dziękuję: 163
Ach te ciasteczka!!! Ktoś jakiś przepis da? Mam jabłka, otręby, słonecznik....
koza - ulka pozdrawia
U Kozy
Pusta miska - nakarm pieska!

Kuchnia dla diabetyków 04 Cze 2015 10:02 #376031

  • Roma
  • Roma's Avatar
Mówisz i masz :)

ale ku przestrodze wstawiam równocześnie fragment tekstu dotyczący spożywania ciast przez diabetyków.
Czy diabetyk może pozwolić sobie na spożycie ciasta?

Zanim odpowiemy na to pytanie, kilka słów o podstawach odżywiania w cukrzycy. Dieta osób chorych na cukrzycę opiera się na zasadach zdrowego, prawidłowego żywienia, które dotyczą populacji ogólnej. Dlatego też każdy diabetyk powinien regularnie spożywać zbilansowane posiłki, nie eliminując żadnej z podstawowych grup składników odżywczych. Na wartość glikemii poposiłkowej największy wpływ wywierają węglowodany. Dlatego diabetyk musi zwracać uwagę na jakość spożywanych węglowodanów oraz kontrolować ich ilość w całej diecie i w poszczególnych posiłkach oraz dbać o odpowiedni dobór przekąsek pomiędzy głównymi posiłkami.

Podstawową zasadą diety w cukrzycy jest ograniczenie do minimum spożycia żywności zawierającej łatwo przyswajalne węglowodany proste, takie jak glukoza, fruktoza czy sacharoza (cukier stołowy).

Opisane powyżej ogólne zalecenia dietetyczne dla osób chorujących na cukrzycę, dostępne w literaturze, bardzo często nie uwzględniają istniejących różnic pomiędzy dwoma typami cukrzycy.

(tekst pochodzi ze strony cukrzyca.mp.pl/dietaiwysilek/show.html?id=112622)

Ciasto z jabłkami orzechowo-kukurydziane

Składniki:

pół szklanki zmielonych orzechów włoskich (50 g),
pół szklanki mąki kukurydzianej (5 łyżek),
4 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
300 g jabłek (2 średnie),
1 łyżeczka soku z cytryny,
szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie należy stopniowo dodawać żółtka i ubijać. Mąkę kukurydzianą, zmielone orzechy włoskie i proszek do pieczenia należy razem wymieszać. Na koniec połowę wsypać do ubitych jajek i delikatnie wymieszać.

Wcześniej obrane jabłka należy pokroić w dużą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Następnie należy obsypać je mąką kukurydzianą z orzechami włoskimi i proszkiem do pieczenia, powoli dodawać ciasto i mieszać. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 180°C.





Ciasto z owocami dla diabetyka

Składniki:
500 g jabłek,
500 g gruszek,
200 g orzechów włoskich (posiekane),
6,5 łyżki oleju rzepakowego,
6 czubatych łyżek mąki żytniej,
5 łyżek śmietany kremówki 18%,
5 łyżek mleka 2%,
3 jajka,
1,5 łyżki fruktozy,
szczypta soli i cynamonu.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy ubić z jajkami, 6 łyżkami oleju oraz 1 łyżką fruktozy. Następnie należy dodawać po łyżce mleka i śmietany oraz szczyptę soli i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Potem należy wsypać posiekane orzechy.

Tortownicę należy posmarować olejem (0,5 łyżki), po czym jej dno wyłożyć jabłkami i gruszkami pokrojonymi w ćwiartki, które posypujemy fruktozą i cynamonem. Następnie należy polać owoce wcześniej przygotowanym ciastem. Ciasto należy piec w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 200°C przez 40 minut.

Odpowiedni dobór składników ciasta sprawia, że również cukrzycy mogą delektować się „słodkościami”.
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2015 10:21 przez Roma.

Kuchnia dla diabetyków 04 Cze 2015 10:10 #376037

  • Roma
  • Roma's Avatar
Deser dla diabetyka

Składniki

2 jabłka
cynamon
stewia
twaróg chudy kostka
aromat waniliowy lub wanilia
skórka z cytryny
żelatyna
jogurt naturalny nisko słodzony (najlepiej O)
płatki górskie
płatki orkiszowe
błonnik granulowany z żurawiną

Przygotowanie

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać niewielką ilość wody (ok 1 cm) i wrzucić jabłka gotować na małym ogniu, mieszając i dolewając wody. Gdy jabłka zmiękną dosypać cynamonu i jeszcze chwilę poddusić aż będą miękkie ale nie zrobi sie z nich papka. Jeśli jabłka są kwaśne dosładzamy stewią.

Ser biały zmielić dodać skórkę z cytryny (wcześniej sparzyć!) aromat waniliowy. Łyżkę stewi ( lub pół - zależy jaki stopień słodkości nam pasuje). Dosypujemy po łyżce wszystkich wypisanych płatków. Dodajemy łyżkę lub dwie jogurtu by masa lepiej sie lepiła.

Rozpuszczamy żelatynę (tyle co na 0,5 litra) w 3/4 szklanki gorącej wody. Mieszamy jak najdokładniej.

Gdy jest już letnia dodajemy odrobinę do sera - mieszamy i wykładamy maskę do blaszki keksówki.
Resztę dodajemy do jabłek, mieszamy i wykładamy na masę serową.
Całość wkładamy do lodówki na noc. Lub na czas potrzebny by siadła nam się "galaretka z jabłek"

Cała blaszka ma ok. 450 kcal. A jedyny cukier pochodzi z jabłek.
W wersji extra odchudzonej galaretkę jabłkową zastępujemy galaretką zrobioną z herbaty.
Parzymy mocną owocową herbatę z kilku torebek. Słodzimy stewią i dodajemy żelatynę. Taka galaretka ma może 15 kcal.

Owsiane ciastka dla diabetyków.

Składniki na 12 ciasteczek :

• 6 łyżek płatków owsianych górskich
• 6 łyżek otrąb owsianych
• 2 łyżki nasion słonecznika
• 100 g chudego twarogu
• 1 jajko
• 3 łyżki miodu
• 1 łyżka otartej skórki z cytryny
• szczypta soli


Twaróg zmiksować z jajkiem na gładką masę dodać miód, skórkę z cytryny i całość przełożć do miski. Następnie na patelni uprażyć słonecznik, dodać go do masy wraz z otrębami i płatkami, wszystko wymieszać delikatnie łyżką, nie należy miksować (jeżeli ciastka nie są robione dla cukrzyków można dodać rodzynki i inne suszone owoce).
Formować niewielkie ciasteczka, które piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10-13 minut do zbrązowienia
Ostatnio zmieniany: 04 Cze 2015 10:26 przez Roma.

Kuchnia dla diabetyków 04 Cze 2015 10:32 #376045

  • Roma
  • Roma's Avatar
Domowy pasztet
Składniki:
na ok. 18 porcji:
ugotowana pierś kurczaka (500 g)
ugotowana chuda wołowina (500 g)
pieczone mięso od kości schabowych (300 g)
wątróbka drobiowa (100 g)
ugotowana marchewka (1 szt., duża)
ugotowana pietruszka (1 szt., duża)
świeża cebula (1 szt.)
czosnek (4 ząbki)
suszony majeranek (2 łyżeczki)
uprzednio namoczone suszone grzyby (2 szt. duże)
sól, pieprz do smaku
jogurt naturalny 0% tłuszczu (100 ml)
jajko (1 szt.)
wędzonka o obniżonej zawartości tłuszczu np. schwarzwaldzkiej (100 g)
Sposób przygotowania:
Wszystkie gatunki mięsa, warzywa pokroić na małe kawałki, dolać jogurt, jajko, wymieszać. Przecisnąć przez praskę czosnek, dodać 2 łyżeczki suszonego majeranku, pieprz, posiekane drobno grzyby, sól, wymieszać. Zmiksować całość na gładką masę. Pozostawić na ok. 30 minut. W tym czasie dużą formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, a następnie plasterkami wędzonki. Wyłożyć masę. Nagrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Do dużej blachy wlać wrzącą wodę, a w niej umieścić keksówkę z pasztetem, tak aby woda sięgała do 1/2–2/3 keksówki. Piec ok. 20 minut – do momentu, aż pasztet zacznie mocno pachnieć. Wówczas zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 2 godziny. W miarę potrzeby uzupełniać wodę. Upieczony pasztet odstawić w chłodne miejsce. Kroić go dopiero jak zupełnie się schłodzi (np. po nocy w lodówce).


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.187 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum