TEMAT: Owoce świata

Owoce świata 11 Sty 2016 22:23 #424181

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4234
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Zapraszam Wszystkich do udzielania się w nowym wątku -OWOCE Świata
Będę opisywał różne owoce egzotyczne bardziej i mniej popularne.
Zachęcam do dzielenia się własnymi opiniami na temat tych owoców i ich zastosowania w kuchni ;)


Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2016 22:24 przez Igor.


Owoce świata 11 Sty 2016 22:24 #424182

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4234
  • Otrzymane dziękuję: 2419
1. Mangostan właściwy inne spotykane nazwy to garcynia, smaczelina rzadziej: żółtopla, żółciecz

Owoc naturalnie występuje w Tajlandii, Malezji, Indonezji. Tam nazywają go Królową Owoców być może ze względu na te listki, przypominające koronę :)
Jest ciemnofioletowy, okrągły od 4-7cm średnicy,pokryty grubą i twardą (zwłaszcza, jak już długo leży) skórką.
W środku miąższ jest biały, w wyglądzie przypomina ząbki czosnku. Najwygodniej obiera się od góry, czyli zrywamy ogonek z listkami i powoli odrywamy resztę (za pomocą noża)
lub gdy owoc jest świeży naciskamy tego "kwiatuszka" na dole i owoc fajnie pęka i łatwo oddzielić skórkę od tego co najlepsze ;)
Uważajcie, bo gdy owoc jest świeży, barwi palce i paznokcie na fioletowo.

Soczyste,słodkie lekko kwaskowe, mało pestek w środku. Miąższ rozpływa się w ustach, nie trzeba go jakoś szczególnie gryźć :)
Dla mnie bardzo smaczny i warto spróbować.

Mangostana można spożywać samego, na surowo lub w przetworach takich jak galaretki, dżemy i kompoty.
Jest doskonały do deserów lodowych i sorbetów. Należy go przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nie dłużej niż kilka dni, ponieważ jest bardzo nietrwały.

Cenowo różnie to wychodzi. Zależnie od sezonu,a ten w Tajlandii rozpoczyna się w czerwcu.
Sprzedaje się go przeważnie na kilogramy od 35 do 90zł za kg.





Owoce świata 11 Sty 2016 23:29 #424213

  • Igor
  • Igor's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 4234
  • Otrzymane dziękuję: 2419
2. Kiwano nazywany ogórkiem afrykańskim

W naturze występuje w Afryce. Owoc jest owalny, długości 10-15 cm. Skórka kiwano ma barwę początkowo zieloną, a następnie jaskrawo-pomarańczową z jasnymi plamami.
Wnętrze wypełnia zielonożółty miąższ, zawierający ok. 500 nasion.
W celu spożycia przekrawamy na pół i łyżeczką wybieramy miąższ. W smaku bardzo fajny, trochę kwaskowy.
Ja dodałem do soku z pomarańczy świeżo wyciskanego i smakowało świetnie :)

Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo.
Smakuje trochę jak zmieszanie kiwi, melona i ogórka, a zapachem podobne do banana.
Kiwano można dodawać do sałatek owocowych, deserów, ryb i owoców morza. Doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek owocowych, deserów, a ponadto jest niskokaloryczny.
Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu (do 6 miesięcy), stanowiąc oryginalny element zdobniczy i zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.

Jest to łatwo dostępny owoc w marketach, cena oscyluje w granicach 10zł.





Ostatnio zmieniany: 11 Sty 2016 23:31 przez Igor.
Za tę wiadomość podziękował(a): dala, Adasiowa, Gosia352

Owoce świata 13 Sty 2016 11:53 #424617

  • Zielona Ania
  • Zielona Ania's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1288
  • Otrzymane dziękuję: 1288
Kiwano łatwo się uprawia w gruncie - sezonowo, jak ogórki, ale ma mniejsze od nich wymagania. Smak kwestią gustu, ale ciekawe owoce.
Zapraszam
Mania Zieleni
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Owoce świata 14 Sty 2016 21:24 #425124

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 13684
  • Otrzymane dziękuję: 24225
Chciałabym zaprezentować kiwano, które dostałam w gratisie podczas dyniowych zakupów na ryneczku; właściciel straganu dorzucił nie tylko surowe warzywko ( po lewej ), ale także kiszone ( po prawej ).
Kiszone smakowało niemal identycznie jak nasze poczciwe ogóreczki, natomiast świeże mam do dnia dzisiejszego - zmieniło jedynie kolor na piękny żółto-pomarańczowy ( jeżeli ktoś ma ochotę na nasionka, służę pomocą :) ).
Wg sprzedawcy, świeże kiwano wykorzystują restauratorzy w postaci carpaccio z aromatyzowanym olejem lub octem balsamicznym i papryczką chilli.



A tutaj: kiszone kiwano i cyklantera - cyklantera po prawej - wspaniała alternatywa dla surowego ogórka i papryki, ponieważ łączy w sobie oba te smaki :)



Sztuka kiwano kosztowała w Poznaniu jesienią ub. roku 3 zł.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Gosia352

Owoce świata 14 Sty 2016 22:25 #425181

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10106
Ania trzyma się tematu i pisze o owocach, a ja chciałam napisać koniecznie o warzywie , które nie jest owocem a bulwa.w ubiegłym roku posadziłam bataty, kupiłam w Biedr.. posadziłam i nawet wydało niezły plon.

100_2538.jpg


Ziemniaczki które wyrosły były znacznie mniejsze od matki, ale było ich pewnie z pięć,ale trzymając się tematu jak smakuje?. Robiłam i gotowane i pieczone. Jako jarzyna smakuje zupełnie jak dynia muszkatołowa tyle, że słodsze i bez zapachu. Pieczony , bardzo dobry robiłam z olejem chilli i serem. Ostatnio kupowałam znowu i robiłam sałatkę ziemniaczaną z cebulą i majonezem połowa ziemniaków tradycyjnych, połowa batatów, cebula, ogórek kiszony, majonez. Rewelacja.

100_2553.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Aleksandra, Adasiowa

Owoce świata 11 Lut 2016 20:33 #434300

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 739
  • Otrzymane dziękuję: 373
Ciekawe. Można spróbować posadzić. Czy trzeba wsadzić całą bulwę, czy można poczekać aż wypuszczą kiełki i je podzielić jak zwykłe ziemniaki ? Mam nadzieje , że w tym roku lato nie będzie tak suche jak poprzednie.
Moje kupione bataty piekłam w piekarniku posypane tymiankiem i natarte czosnkiem. Pycha.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Owoce świata 11 Lut 2016 21:02 #434317

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8375
  • Otrzymane dziękuję: 10106
Ja w ubiegły roku pierwszy raz posadziłam bataty. posadziłam w skrzynce na kwity nie pokrojoną. Rosło w takim tempie,
że zawliło mi całe okno. "pożarło" pelargonie, a podlewać musiałam trzy razy dziennie. Potem jak zaczęło produkować bulwy, to roślin wylazła ze skrzynki.W tym roku tydzień temu kupiłam bulwy i czekam na kiełki. Wtedy podzielę. Mówią, że mżna odłamywać pędy i ukorzeniać w wodzie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Malkar, Adasiowa

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 1.028 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum