TEMAT: Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek.

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 30 Maj 2019 20:21 #660104

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Dzisiaj upiekłam ciasto z czerwonej fasoli. Powinna być jeszcze polewa, ale u mnie tradycyjnie bez. Częstujcie się.
IMG_20190530_201131.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, UllaM


Zielone okna z estimeble.pl

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 30 Maj 2019 21:03 #660121

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Wygląda smakowicie, poproszę o przepis :)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 30 Maj 2019 22:06 #660142

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Yyyy, ale on ma jaja :(
Fasola czerwona (u mnie Adzuki)ugotowana i dokładnie przepłukana ciepłą wodą - 240g
2 łyżki ksylitolu
1,5 łyżki oleju kokosowego
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
2 jajka
1 banan
Wszystkie składniki do blendera lub do miksera z szatkującym ostrzem i dłuuugo mielić na gładko, 6-7 minut
Ciasto jest płynne.
piec w 175-180st. góra-dół bez termoobiegu przez 50-60 minut, do suchego patyczka. (u mnie 52 minuty w temp.175st.)
Robiłam z podwójnej porcji, bo ta jest na małe korytko a ja piekłam w formie o średnicy 20cm
Upieczone ma konsystencję ptasiego mleczka, bardzo delikatne i pyszne.
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 31 Maj 2019 07:03 #660154

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Jajka można zastąpić "glutkiem" z siemienia lnianego ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 31 Maj 2019 11:41 #660185

  • EWA1
  • EWA1's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 129
  • Otrzymane dziękuję: 73
Mamma wrote:
Jajka można zastąpić "glutkiem" z siemienia lnianego ;)




a jak przeliczyć jajko na siemienie lniane?
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 02 Cze 2019 15:43 #660436

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Nimfa wrote:
Yyyy, ale on ma jaja :(

Jesteśmy na różnych dietach. Jedni nie mogą glutenu, inni cukru lub nabiału. Dlatego myślę, że nie musimy podawać tylko przepisów, które eliminują wszystkie składniki podane w tytule wątku. Wystarczy niektóre. Zawsze można jakiś niepożądany składnik zastąpić znanym zamiennikiem jak ten "glutek" zamiast jajek. A swoją drogą mało apetyczna nazwa :)
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 02 Cze 2019 16:31 #660438

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Ciężko przeliczyć, myślę że tylko "na oko" ;)
Betula ma rację, ważne, żeby znaleźć zamiennik i można spróbować.
Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli nie zmienimy radykalnie przepisu, tylko zamienimy jeden lub dwa składniki, to zazwyczaj się udaje. Proporcje jednak zawsze wyjdą inne.
Każda zmiana w przepisie to w naszym wypadku eksperyment.
A słowo "glutek" wydawało mi się najbardziej obrazowe ;)
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 02 Cze 2019 22:03 #660502

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Standartowy zamiennik jajka przez siemię lub chia to jedna łyżka + 3 łyżki wody za jedno jajko.
Mielimy siemię lub chia w młynku, zalewamy wodą i wstawiamy do lodówki na 15 minut, żeby nabrało konsystencji białka. Chia nie musimy, bo po zalaniu reaguje błyskawicznie, a siemię potrzebuje owe 15 minut.
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): EWA1, Betula, Mamma

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 02 Cze 2019 23:18 #660513

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Nimfa o chia nie wiedziałam, że może być zamiennikiem jajka. Używała tych nasion jedynie do zagęszczania zimnych deserów.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 02 Cze 2019 23:29 #660514

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Zbliża się sezon robienia Dżemów. W zeszłym roku robiłam je bez cukru, ich zamiennikami był erytrol i stewia w proszku. Jako zagęstnik dodałam agar.
Gorący dżem wkładałam do wyparzonych słoików i odwracałam, bez pasteryzowania.
Super się trzymają.
Jedyny wizualny mankament to przesunięcie zawartości w kierunku pokrywki :silly:
Proporcji niestety nie podam, bo słodzę na smak. Agar dodaje jak zalecają na opakowaniu.
Smacznego :bye:
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”
Za tę wiadomość podziękował(a): EWA1, Betula, UllaM, Nimfa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 04 Cze 2019 09:50 #660695

  • Betula
  • Betula's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Marki/W-wa
  • Posty: 4201
  • Otrzymane dziękuję: 13291
Czekam aż truskawki stanieją i też robię dżemy, bo skład tych kupnych woła o pomstę do nieba. Część zrobię z erytrolem.
Pozdrawiam
Bea
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Nimfa, Zygowa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 04 Cze 2019 09:58 #660696

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Też z tych samych powodów nie kupuję dżemów. Robię tylko powidła śliwkowe bez cukru i dla wnukow partię z kakao (taką nutellę) Pozostałe owoce: borówkę, maliny, porzeczki i czereśnie zamrażam. Także wyobrażacie sobie jak wygląda moja zamrażarka. Na mięso nie ma tam już miejsca :)
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Zygowa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 04 Cze 2019 23:59 #660838

  • Zygowa
  • Zygowa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1693
  • Otrzymane dziękuję: 10203
Jak robisz powidła z kakao (nutellę)?
Ciepełka :)

Edyta

strefa 7a

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 05 Cze 2019 09:08 #660871

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
proporcje na 1kg śliwek węgierek

Jak już powidła są zrobione o odpowiedniej konsystencji dodaję 1,5 łyżki (płaskie) kakao. Gotuję 2 minuty i wszystko. Powidła mają lekko czekoladowy smak. Nam smakują.
Kakao można dodawać w ilościach dowolnych, ale zbyt duża ilość zabija charakterystyczny - pyszny smak śliwek.
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Mamma, Zygowa

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 05 Cze 2019 17:08 #660932

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Dzisiaj bardziej dla wegan danie. Por z tofu. Szybko, zdrowo i smacznie.
IMG_20190605_163449.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, UllaM

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 05 Cze 2019 18:12 #660940

  • Mamma
  • Mamma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3640
  • Otrzymane dziękuję: 16687
Podoba mi się ten zestaw. Szybciutko przepisik poproszę, bo mam na to chrapkę.
Marlena
“Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy.”

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 05 Cze 2019 20:40 #660985

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
To łatwe. Najważniejsze, żeby tofu (nam pasuje wędzone) nadać odpowiedni smak. Trzeba przygotować marynatę i nią posmarować tofu. U mnie to były zioła prowansalskie, papryka wędzona, coś ostrego lub nie (pieprz, chili) trochę oleju (bezzapachowego, tu: winogronowy) i obsmażyć z dwoch stron na patelni. Nie za silny ogień i nie za długo, - do zrumienienia. Odłożyć na talerz. Na patelnię dynia i warzywa, najpierw marchewka, po chwili por. Dusimy krótko. Zdejmujemy z "ognia" i wykładamy na to tofu. Koniec. Warzywa dowolne, ale z porem chyba najsmaczniejsze. Nieraz dodam trochę groszku mrożonego, albo kukurydzy.

No widzisz? miało być szybciutko, ech :)
Ogród - mój optymizm.
Ostatnio zmieniany: 05 Cze 2019 20:41 przez Nimfa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, UllaM

Przepisy wolne od glutenu, mleka i jajek. 06 Cze 2019 20:38 #661124

  • Nimfa
  • Nimfa's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1398
  • Otrzymane dziękuję: 11082
Dzisiaj kanapkowo. Smalec z białej fasoli, dla wszystkich unikających tłuszczu zwierzęcego. Można grubo i wiadomo, z ogórkiem kiszonym, mniam.
IMG_20190606_185315.jpg
Ogród - mój optymizm.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Mamma, UllaM


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.347 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum