TEMAT: SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 30 Cze 2017 23:06 #552159

  • Pestka
  • Pestka's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1624
  • Otrzymane dziękuję: 8497
Mam kilka krzaków agrestu .Obrodził pięknie
20170630_193402.jpg




20170630_193423.jpg

Może jakiś przepis co z niego mozna zrobić :thanks:
pozdrawiam Grażyna

Ogrodnictwo to ćwiczenie optymizmu.
Czasami jest triumfem nadziei nad doświadczeniem
(Marina Schinz)
Ostatnio zmieniany: 30 Cze 2017 23:08 przez Pestka.
Za tę wiadomość podziękował(a): lucysia, Agusiak, Szymek, Szczypiorek


Zielone okna z estimeble.pl

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 30 Cze 2017 23:21 #552163

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Wspaniały widok :bravo:
Osobiście bardzo lubimy dżem z truskawek i agrestu, a z zielonego robiłam kiedyś konfiturę, ale nie pamiętam przepisu :jeez: . Może jeszcze kandyzowany, a'la bakalie do ciasta ?
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Pestka, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 30 Cze 2017 23:49 #552167

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
Konfiturę z agrestu robi się tak samo, jak z innych delikatnych owoców :) Nasycony roztwór cukru należy doprowadzić do wrzenia, zalać owoce, odstawić do następnego dnia. Potem syrop cukrowy zlać, dosłodzić, podgrzać i zalać agrest ponownie. Tę czynność powtarzać aż do skutku, czyli aż owoce będą szkliste od wchłoniętego cukru.

Przed zalaniem syropem każdy agreścik należy nakłuć igła, aby nie pękał w sposób niekontrolowany :)
Taką konfiturę robi się raz w życiu, a potem długie lata pamięta obieranie agrestu i nakłuwanie :happy:
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Armasza, Pestka, Szczypiorek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 24 Lip 2017 21:40 #557329

  • Kaja
  • Kaja's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1913
  • Otrzymane dziękuję: 6414
Przypomniałam sobie,że kiedyś jeden słoik,a robię zawsze kilkanaście sfermentował i musiałam go wyrzucić.Może jednak bezpieczniej jest krótko pasteryzować?
Ja np pasteryzuję suszone pomidory zalane olejem,bo tyle pracy trzeba włożyć w ich przygotowanie i boję się że coś złego "wejdzie" do słoików i trzeba będzie wyrzucić.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2017 10:08 #557374

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
Robiliście kiedyś ketchup z cukinii?
Muszę jakoś zagospodarować nadmiar.
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2017 12:02 #557388

  • Ewach
  • Ewach's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 387
Lucysiu ja robiłam w tamtym roku i już wiem że w tym też zrobię bo jest niesamowity ! najlepszy do pizzy zamiast klasycznego sosu :hearts: postaram się wrzucić przepis dzisiaj wieczorem albo jutro :) ( mam nadzieję że go nie zgubiłam :woohoo: )
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, Kasionek, lucysia

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2017 17:16 #557454

  • Ewach
  • Ewach's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 414
  • Otrzymane dziękuję: 387
Mój na pewno był bez papryki ale miał koncentrat , cebulę i chilli
Ostatnio zmieniany: 25 Lip 2017 17:16 przez Ewach.

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2017 17:33 #557463

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ja też gorąco poproszę o przepis, bo z dyni robiłam, ale z cukinii jeszcze nie ...
Z góry dziękuję dziewczyny :kiss3:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 25 Lip 2017 19:14 #557490

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Ewuniu, bardzo proszę :)

KECZUP Z DYNI
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 26 Lip 2017 14:15 #557603

  • lucysia
  • lucysia's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Wiedżma Zielarka to ja :)
  • Posty: 5031
  • Otrzymane dziękuję: 13147
No to dziś tarcie cukinii.
Tylko bez cukru a z ksylitolem
docs.google.com/presentation/d/1WWF42aQM...bkM/edit?usp=sharing
………………………………………………………………………………………
kosmetykinaturalnelucysi.blogspot.com
…………………………………………………………………………………………
forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/3...26398-ogrodek-lucysi
…………………………………………………………………………………………

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2017 19:16 #558356

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze - ogórki kanapkowe, sałatka z marchewką i czosnkiem, ogórki konserwowe, a jeszcze patrzę na przepis Joli ( Otojolki ) na sałatkę z zieleniną - i chyba ją popełnię :)
Dzisiaj dołączyła fasolka szparagowa z papryką i koncentratem pomidorowym, a za chwilkę przecież patisony i cukinie :dance:

Dlatego przypominam REWELACYJNY przepis Emalki na :

Patisony z grzybami.
W przepisie powinny być kurki, ale ja używam pieczarek i sa wyśmienite.
0,7 kg pieczarek
1/2 kg patisonów
1 szklanka oleju
4 średnie cebuleę
2 papryczki Thai Culinary lub 5 birds lub 1 cayenne yelow lub 2 cayenne red
zalewa octowa jaka kto lubi
Patisony trochę większe kroimy na grube plasterki lekko solimy i odstawiamy na 1/2 godz
Cebulę , pieczarki kroimy lekko solimy i smażymy na oleju niezbyt mocno , tak by cebula lekko zeszkliła sie. Zestawiamy z ognia i mieszamy z patisonami.
Paprykę kroimy na mniejsze kawałki ( w rekawiczkach)kawałki małe. Dodajemy do grzybów.
teraz nakładamy do słoików i uzupełniamy zalewa octową.
pasteryzujemy 1/2 godz. Do jedzenia nadają się po 5,6 dniach.
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Ostatnio zmieniany: 31 Lip 2017 19:26 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): Betula, Agusiak

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2017 22:47 #558448

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Aneczko
ta fasolka szparagowa z papryką i koncentratem pomidorowym- przepis jest w wątku?
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2017 22:59 #558454

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Jasne Armaszko, tylko trzeba przebić się przez posty.
Dzisiaj robiłam, więc piszę z pamięci ...

1 kg fasolki, obgotować przez 10 min. w osolonej wodzie
20 dkg cebuli pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 szklance oleju
Dodać 2-3 czerwone papryki pokrojone w paseczki, chwilkę poddusić, dodać: 1 mały koncentrat pomidorowy, 3 łyżki octu 10%, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę soli - wymieszać, po chwili wrzucić fasolkę i wszystko razem gotować na malutkim ogniu 15 minut. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Dodaję czasami 2-3 ząbki czosnku, albo ostrą papryczkę, albo świeży cząber ...
Wierz mi, całkiem smaczna sprawa :drink1:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 31 Lip 2017 23:46 #558461

  • Armasza
  • Armasza's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1648
  • Otrzymane dziękuję: 3561
Już mi się podoba :kiss3: . Wszystko co najlepsze: fasolka, papryka, cebulka, pomidorki ... mniam.
Pozdrawiam cieplutko
Hanka

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Sie 2017 08:42 #558481

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Aniu a ta fasolka to szparagowa - cały strąk czy nasiona ?

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Sie 2017 17:41 #558531

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Kasieńko, całe strąki fasolki szparagowej - przepraszam, nie uściśliłam :)
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Kasionek

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 01 Sie 2017 23:32 #558607

  • Kasionek
  • Kasionek's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 3185
  • Otrzymane dziękuję: 5477
Dziękuję. Nie masz za co przepraszać.Pytałam Aniu bo szparagowej mam w nadmiarze a przepis ciekawy. :hearts:

SPRAWDZONE PRZEPISY NA PRZETWORY DOMOWE NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW 02 Sie 2017 09:01 #558631

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8500
  • Otrzymane dziękuję: 3492
Adasiowa wrote:
Dzisiaj robiłam, więc piszę z pamięci ...

1 kg fasolki, obgotować przez 10 min. w osolonej wodzie
20 dkg cebuli pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 szklance oleju
Dodać 2-3 czerwone papryki pokrojone w paseczki, chwilkę poddusić, dodać: 1 mały koncentrat pomidorowy, 3 łyżki octu 10%, 3 łyżki cukru, 1 łyżkę soli - wymieszać, po chwili wrzucić fasolkę i wszystko razem gotować na malutkim ogniu 15 minut. Gorące przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

Dodaję czasami 2-3 ząbki czosnku, albo ostrą papryczkę, albo świeży cząber ...
Wierz mi, całkiem smaczna sprawa :drink1:

Muszę spróbować wykonania tej fasolki bo brzmi mega apetycznie. Anuś, dziękuję za przepis. :kiss3:
Dobrego dnia. Pozdrawiam.


Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.835 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum