TEMAT: Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :)

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 23 Lis 2014 10:04 #315579

  • Aleksandra
  • Aleksandra's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 738
  • Otrzymane dziękuję: 371
Został mi jeszcze kawałek dyni i popełniłam coś co nosi nazwę stramboli. Przepis zaczerpnęłam z tej strony zjemto.pl/stromboli/
Do środka zrobiłam farsz z podduszonej cebuli, czosnku, brokuła, pieczarek, papryki i właśnie znacznej ilości dyni. Dodałam też suszone pomidory, kukurydzę z puszki i posypałam startym żółtym serem. Może jeszcze nie ogarnęłam formy, bo za dużo napakowałam do środka, ale bardzo smakowało na ciepło i pewnie powtórzę to danie ponownie. Dynia świetnie się w nim sprawdziła :) :)

stramboli1.jpg


stramboli2.jpg
Ostatnio zmieniany: 23 Lis 2014 10:04 przez Aleksandra.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, Adasiowa


Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 03 Gru 2014 22:57 #318437

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 13039
  • Otrzymane dziękuję: 8178
Ja ciągle w jesienno-dyniowych klimatach :)

Szklankę utartej dyni wymieszałam ze szklanką nasion - słonecznikiem, sezamem, pestkami dyni. Dodałam trochę otrębów owsianych i gryczanych, 3 jaja (ale jeśli są zbyt małe, a masa nie jest cała wilgotna, należy dodać ich więcej) i odrobinę maślanki.

Do tego ociupinka ostrej papryki i pieprzu.

Ciastową masę zapakowałam w silikonowe formy do mufinek i piekłam ok. 30 min.

Bułeczki dyniowo-nasionkowe najlepiej smakują, gdy są ciepłe, ale wtedy trochę się kruszą przy wyjmowaniu z foremek. Może za dużo ziaren było :idea2:

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Gru 2014 12:55 #318526

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13364
  • Otrzymane dziękuję: 23144
Alinko :)
Jeśli weźmiesz pod uwagę fakt, że ziaren rzeczywiście jest dużo i dominują sypkie składniki, to osobiście dołożyłabym tłuszcz, który związałby całą masę i zapobiegł późniejszemu kruszeniu się babeczek. Może odrobina oleju lub dobrej oliwy ?

Oleńko :)
Dynia w occie okazała się rewelacyjna :) - muszę dodać jedynie więcej cukru ... Przepis wchodzi na stałe do zimowych przetworów. Dziękuję :)

Rewanżuję się przepisem na pastę z dyni do ciemnego pieczywa lub bagietki :)

3/4 szkl puree z dyni hokkaido

1 cebula

łyżka oliwy

1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1-2 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka majonezu

1-2 łyżeczki musztardy

szczypta soli i pieprzu



Wykonanie:

Cebulę siekamy w bardzo drobną kosteczkę i szklimy na oliwie aż będzie miękka (nie pozwalamy jej się przyrumienić).

Puree z dyni mieszamy z zeszkloną cebulą, posiekaną natką pietruszki, majonezem i musztardą.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Ostatnio zmieniany: 04 Gru 2014 12:57 przez Adasiowa.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Gru 2014 13:37 #318536

  • piku
  • piku's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 6321
  • Otrzymane dziękuję: 5009
Aniu a jak robisz puree z dyni? Czy z Hokkaido obierasz skórkę?
pozdrawiam - Wiesia :bye:


"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 04 Gru 2014 13:56 #318545

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13364
  • Otrzymane dziękuję: 23144
Wiesiku :)

Każdą dynię robię w podobny sposób: tnę nieszczęsną na kawałki, delikatnie smaruję oliwą ( bardzo delikatnie ) i razem ze skórką, ale bez gniazd nasiennych wkładam do piekarnika na mniej więcej 40-60 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu z łatwością oddzielam miąższ od skórki i za pomocą praski do ziemniaków lub blendera robię puree. Nadmiar zamrażam.
Inny sposób: dynię kroję na kawałki, obieram ze skórki, pestki skrzętnie chowam do suszenia, a kawałki dyni kroje w kostkę, zalewam odrobiną wody i gotuję do miękkości; następnie odcedzam i po lekkim wystudzeniu miksuję na gładka masę. Jednak puree z dyni pieczonej jest pełniejsze smakowo :)
Pozdrawiam cieplutko ...
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 28 Lip 2015 22:14 #392124

  • Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1571
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Cukinia faszerowana.

Każdy ma swój ulubiony sposób przygotowania potraw z cukinii lub z cukinią, ja lubię tylko młode, małe cukinki, mogę zjadać je na surowo, panierowane lub pieczone razem z innymi warzywami. W żadnym wypadku jako dodatek do zupy czy lecza, tak mam i już :devil1:.

Bardzo lubię cukinię faszerowaną, oto mój przepis.

Farsz na dwie nieduże cukinie:

- ok. 30 dkg dobrego mięsa mielonego ( jeśli weźmiemy więcej to żaden problem, zostanie na pyszne kotlety), ja przygotowuję z wieprzowiny, ale drobiowe też może być;
- jedna cebula pokrojona w kosteczkę i zeszklona na łyżce masła;
- kilka gałązek posiekanego koperku;
- 1-2 jajka;
- sól, pieprz;
- odrobina bułki tartej.

A przyrządzam ją tak:

- cukinię przecinam wzdłuż na pół;
- łyżką wybieram gniazdo nasienne, powstaje jakby łódeczka;
- napełniam wydrążone cukinie farszem.

Wszystkie składniki farszu dokładnie wyrobić, uformować wałeczki i umieścić w wydrążonych połówkach cukinii. Faszerowane cukinie ułożyć w brytfannie lub podłużnym naczyniu żaroodpornym, podlać ok. 1 szklanką sosu, tak żeby warzywa były zanurzone tylko do połowy.

Sos przygotowujemy wcześniej, grzybowy lub pomidorowy, myślę jednak, że koperkowy też by pasował.

Przykrywamy i umieszczamy w piekarniku i tu mam problem :think: bo ja nigdy nie ustawiam czasu, zaglądam i sprawdzam. Cukinia dość szybko staje się miękka, a mięso mielone nie potrzebuje długiego pieczenia.


HPIM0834.jpg
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, piku, viola, Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Sie 2015 16:11 #395674

  • Klio
  • Klio's Avatar
  • Offline
  • Gold Boarder
  • Posty: 287
  • Otrzymane dziękuję: 262
Placuszki z cukini

80 dkg cukini (1 średniej wielkości)
20 dkg sera żółtego
4 jaja
4 ząbki czosnku
5-6 łyżek maki
duży pęczek natki z pietruszki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz

Cukinię obrać i zetrzeć na tarku, na grubych oczkach
posolić i po chwili delikatnie odcisnąć. Dodać potarty ser(też na grubych oczkach), roztrzepane jaja, czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki, mąkę i proszek do pieczenia.Wszystko wymieszać. Smażyć na oleju nakładając łyżką niewielkie placuszki.

Może komuś też posmakuje.
Krystyna
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta, Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 10 Wrz 2015 18:48 #401099

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8374
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Orszulkaa wrote:
Moja wersja marynowanej sałatki z cukinii

Zalewa:
1 szkl. octu 10%
3-5 szkl. wody (jak kto lubi mocną)
1,5 szkl. cukru
Zagotować.

Przyprawy:
cebula,czosnek,chrzan, marchew, gorczyca, koper, pieprz

Cukinie (obrać ze skórki jeśli jest już twarda) pokroić w kostkę.
Do słoików wkładam warstwami: na dno idzie gorczyca,chrzan, pieprz,czosnek cebula marchew i koper.Potem wkładam cukinię i przekładam jeszcze w środku i na górze marchewką i cebulą.
Zalać zalewą i pasteryzować 10 min. tak żeby cukinia za bardzo nie zmiękła ( ma być chrupka).

Nie piszesz jednak ile tego pieprzu dać na słoik, ile cebuli, gorczycy czy czosnku. Dla mnie są to bardzo istotne informacje, bom w tej dziedzinie nowicjuszką jest! Właśnie tą sałatkę robię, więc...
Rośliny domowe moją pasją. A zwłaszcza hoje!!



Pozdrawiam. Krystyna.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 11 Wrz 2015 08:27 #401202

  • kiwi422
  • kiwi422's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 483
  • Otrzymane dziękuję: 166
W tym roku zrobionych mam tylko dwa słoiki 0.9 litra cukinii w kurkumie a czemu! Bo w ogóle obrać się jej nie dało. Trzeba by piłę tarczową odpalić żeby coś z niej wyciosać :rotfl1: a to dlatego że przez dwa miesiące nie było ani grama deszczu.

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 20 Wrz 2015 21:37 #403143

  • Forumowa Żabula
  • Forumowa Żabula's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 8374
  • Otrzymane dziękuję: 3089
Ja mam taki przepis:

KETCHUP Z DYNI

1,5 kg dyni, obranej i pokrojonej w kosteczkę
0,5 kg cebuli, posiekanej
1 szkl. octu
2 szkl cukru
400 g koncentratu pomidorowego
0,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki soli selerowej
2 łyżeczki przyprawy "Old bay" (przepis na wykonanie tej przyprawy podaję niżej)
2 łyżeczki mielonego imbiru

W garnku wymieszać dynię i cebulę, dolać kilka łyżek wody, sól i dusić aż dynia zacznie się rozpadać. Dodać ocet i cukier, gotować 20 minut. Po tym czasie dodać koncentrat, przyprawy i dusić kolejne 20 minut. Następnie wrzący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików.


Amerykańska przyprawa ''Old Bay'' - wykonanie domowym sposobem

1 łyżka liścia laurowego
2 łyżeczki soli selerowej (ja czasami używam morskiej choć selerowa jest znacznie lepsza)
1,5 łyżeczki gorczycy
1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
0,5 łyżeczki białego pieprzu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki imbiru
0,25 łyżeczki chili
1 lub 2 goździki
5 ziarenek kardamonu
0,5 kulki ziela angielskiego

Składniki zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Przechowywać w szczelnym słoiczku.


Poszperałam i wynalazłam w moich zapiskach jeszcze taki ketchup z dyni:

2,25 kg dyni
garść soli
3 czerwone papryki
0,75 kg cebuli
4 łyżki cukru
1/2 szkl. octu
1/2 łyżeczki pieprzu
papryka słodka, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku

Dynię pozbawioną skórki i pestek zetrzeć na tarce, posolić, przełożyć do miski, lekko ugnieść ręką, przykryć, odstawić na 24 godziny.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, przykryć, odstawić na pół godziny.
Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokroić w kosteczkę.
Dynię odcisnąć, cebulę osączyć, razem z papryką przełożyć do garnka, wstawić na nieduży ogień, gotować aż warzywa zmiękną (około 30 minut).
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na papkę.
Ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, ocet i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać doprawić wg uznania. Gotować ok 15 minut.
Gorącym ketchupem napełniać słoiki, zakręcać i odwracać do góry dnem. Odstawiać do wystudzenia.
Rośliny domowe moją pasją. A zwłaszcza hoje!!



Pozdrawiam. Krystyna.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2015 21:47 przez Forumowa Żabula.
Za tę wiadomość podziękował(a): piku

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 31 Paź 2015 15:47 #411282

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13364
  • Otrzymane dziękuję: 23144
Dynioholicy na start :)
Zgodnie z zapowiedzią we własnym wątku zapraszam do zamieszczania przepisów z Waszych doświadczeń z dyniami, niekoniecznie wyhodowanymi w tym roku, jako że - jak słusznie zauważyły dziewczyny -, tegoroczna pogoda nie sprzyjała zawiązywaniu dużej ilości owoców, a te, które zebraliśmy, były niewielkie.

Na początek proponuję faszerowaną dyńkę odmiany Acorn - aby odkroić czapeczkę, potrzebny jest ostry, duży nóż i silna ręka ;-). Przepisy zaczerpnęłam z sieci, a Acorny zebrałam z własnej grządki...

Te pasiaste, pomarańczowe maluchy to właśnie bohaterowie potrawy :)


Pieczony Acorn ze słodko-kwaśnym winegretem

2 duże dynie acorn
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¾ – 1łyżeczka soli (do posypania dyni + do sosu)
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki soku z limonki (lub mniej / więcej, do smaku)
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
garść posiekanej świeżej kolendry
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Dynie przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć, a następnie każdą połówkę przekroić na 5-6 części i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować kawałki dyni oliwą (ok. 2 łyżki), posypać solą i pieprzem i upiec do miękkości (ok. 20-25 minut, dłużej, jeśli kawałki dyni są grubsze).
Czosnek wymieszać z ¼ łyżeczki soli i rozgnieść w moździerzu. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe 4 łyżki oliwy, sok z limonki, miód, chili (do smaku) i posiekaną kolendrę, dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać nieco więcej soli lub soku z limonki, do smaku.
Upieczoną dynię polać sosem i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Kolejna propozycja wymaga posiadania dyni Butternut - na zdjęciu zbiorowym są to dwie beżowe, wydłużone dynie po prawej stronie dyni Ambar.



Przekąska z dyni Butternut i gorgonzoli

1 mała dynia Butternut
gorgonzola
rukola
orzechy włoskie i pestki dyni
oliwa
sól, pieprz
vinaigrette
1 cytryna (skórka + 2 łyżki soku)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z pestek dyni
¾ łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Połówki orzechów oraz pestki dyni zrumienić na suchej patelni.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Rukolę umyć i osuszyć .
Dynię obrać i pokroić na plastry (ok. 1,5 -  2 cm grubości), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, każdy plaster lekko posmarować oliwą, posolić i piec ok. 15-18 minut. Gdy dynia zaczyna już być miękka – na każdy plaster nałożyć nieco gorgonzoli i zapiec jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.
Rukolę wymieszać z sosem (zostawić go odrobinę do ‘dekoracji’), ułożyć na talerzach, następnie nałożyć plastry dyni, posypać je zrumienionymi orzechami i pestkami dyni i skropić jeszcze odrobiną sosu. Konsumować natychmiast :)

I niejako na deser czyli słodkie zwieńczenie dzisiejszego wpisu :)

Tarta z dynią

składniki na ciasto
250g mąki krupczatki lub tortowej
200g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
40g zmielonych orzechów włoskich

składniki na masę:
450g miąższu dyni
2 jajka + 1 żółtko
75g brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
250ml kremówki

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciastem nasmarowaną masłem tortownicę.
Dynię pokroić na równe kawałki około 2,5 cm i ugotować w małej ilości wody. Odsączyć i przecisnąć przez praskę.
Jajka ubić z cukrem. Przyprawy zagotować w rondelku razem ze śmietaną i po przestudzeniu dodać do ubitych jajek. Na końcu dodać puree z dyni. Wymieszać. Gotowa masę przelać na ciasto.
Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

pozdrawiam cieplutko i .... do następnego przepisu :kiss3:
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, Klio, nusia, Agus

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 11 Lis 2015 23:13 #413133

  • Malkar
  • Malkar's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 722
  • Otrzymane dziękuję: 604
Mocno korzenna konfitura z dyni

Właściwie to wyszedł mus.
Zainspirowana przepisem, który przeczytałam tu na forum, popełniłam taką konfiturę z dyni.

Dynia pokrojona w kostkę, na 1,60 kg dyni wzięłam 0,8 kg cukru i szklankę wody.
Z wody i cukru ugotowałam syrop, na wrzący wrzuciłam dynię i powolutku zagotowałam potrząsając rondlem i mieszając aby dynia pokryła się syropem.
Do gorącej dyni dodałam przyprawy i sok z dwóch cytryn:
- cynamon, (godnie bo lubię),
- mielony imbir dla ostrości,
- mielony kardamon,
- troszkę gałki muszkatołowej
- mielony kolorowy pieprz, po pierwszej próbie wydawało mi się, że za mało, dosypałam - za ostre, ale moim koleżankom w pracy smakowało.
Następnego dnia zlałam syrop, zagotowałam go i gorącym zalałam dynię, podgotowałam trochę, zostawiłam do następnego dnia aby kostki dyni nasyciły się cukrem. Potem się już nie dało syropu zlać, więc przez dwa dni na małym ogniu smażyłam aż konfitura zrobiła się gęsta. Dynia się rozpadła, wyszedł mus o bardzo oryginalnym smaku i ładnym kolorze.
W każdym razie - przypraw nie żałować.
Zostały mi marne 3 słoiczki.
Pan Bóg, gdy świat stworzył, najpierw se na uciechę ogródek założył.
Pozdrowienia dla wszystkich. Małgorzata

A u mnie w ogrodzie
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Lis 2015 18:00 #413204

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8222
  • Otrzymane dziękuję: 9656
Zupa z dyni meksykańska
Skład- 2 litry rosołu
1 średnia papryka słodka typu Ramirez, Wonder, ( zresztą bądź jaka byle słodka i czerwona)tak 20-30 dkg
puszka kukurydzy lub czerwonej fasoli( jak kto woli obie wersje są dobre)
2 łyżki mięsa drobno pokrojonego gotowanego ( najlepiej z gulaszu , jak nie mam to szybko podsmażam 15 dkg mielonej szynki lub łopatki)w oryginale powinno być wołowe
dynia( dynia dyni nie równa tak z 1,5 kg)
2 spore łyzki przecieru pomidorowego (ja w tym roku zrobiłam słoiki wlanie na użytek tej zupy i jest rzadszy więc daje 1 słoik.)
i jeżeli zupa ma być hotto: 4 papryczki bird eys, albo Lemon drop, albo 1 Bohut Jolika, albo .. o Skorpionach nie piszę bo to dla psychopatów Kroimy je bardzo drobno w rękawiczkach.oczywiście może być mniej hot i wtedy dodajemy naszą ulubioną chilli w ilościach przez nas akceptowanych.
Ja robię tak; dynie kroje na ćwiartki ósemki jednym słowem kawałki i gotuje ją od chwili wrzenia 5 min.trochę przestudzę, za ten czas kroję paprykę, papryczki na drobną kostkę lub zapałkę i wszystkie składniki( mięso , papryka, kukurydza inne jarzyny z rosłu jak mam) mieszam z rosołem stawiam na płycie na średnią moc, zupa się gotuje, ja wtedy obieram dynie ,zaparzona skórka odchodzi extra, kroje ją w kostkę raczej drobną i wrzucam to do gotującej się zupy, dodaje przecier pomidorowy i gotuje wszystko jeszcze 10-15 min. Zupa gotowa.
DoDaję czasem trochę makaronu jak zostanie mi z rosołu. Gdzieś w świecie jadłam to z dodatkiem ziemniaków, ale wydawało mi się, że był dysonans smakowy ziemniaki- dynia, no ale można spróbować.Smacznego. Tą zupę robi się błyskawicznie , więc zachęcam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Lis 2015 18:35 #413210

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13364
  • Otrzymane dziękuję: 23144
Emalio - kupuję ten przepis :)
Właśnie gotuję wywar z włoszczyzny, a w piekarniku dochodzi dynia; robiąc zupę zawsze piekę kawałki dyni, a potem albo miksuję na puree, albo kroję w kostkę - zależnie od przepisu.
Czy w tym Twoim miksujemy całość czy zostawiamy kawałki warzyw - raczej chyba zostawiamy, biorąc pod uwagę obecność mięsa ...

Nasza ulubiona zupa z dyni jest przecierowa;

ZUPA Z DYNI I PAPRYKI Z CZOSNKIEM

1 litr wywaru warzywnego ( ugotowanego na bazie całej włoszczyzny, czarnego pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego i łyżeczki Ziarenek Smaku )

1 kg dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę: butternut, buttercup, bambino, hokkaido, muszkatołowa
1 czerwona papryka, także pokrojona w kosteczkę
2 ziemniaki
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
kawałeczek kłącza imbiru, starty na tarce
2-3 łyżki masła
sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Na połowie masła podsmażam paprykę, cebulę, czosnek, ziemniaki i starty imbir ( często dodaję także posiekaną papryczkę chili ); na pozostałej porcji masła podsmażam dynię; wszystkie warzywa muszą być miękkie.
Następnie mieszam wszystkie jarzynki, zalewam bulionem warzywnym i gotuję około 20 min. Miksuję, doprawiam do smaku, a zjadamy z kleksem gęstego jogurtu, posypaną prażonymi pestkami dyniowymi.

W innej wersji tej zupy nie dodaję ziemniaków, wykorzystuję puree z upieczonej dyni ( którą wcześniej piekę z grubą solą i tymiankiem ), całość wraz z bulionem także miksuję, a w miseczce posypuję startym oscypkiem lub innym wędzonym, twardym serem i wysmażonym bekonem.

Malkar :)

Przypomniałaś mi o przepisie na DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY ....

1 kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę : lumina, melonowa, banana, bambino
3 pomarańcze, obrane : skórkę pozbawioną białej błonki kroimy w cieniutkie paseczki, a miąższ kroimy w kostkę
50 dkg cukru
3 łyżki soku z cytryny
laska cynamonu, szczypta kardamonu
wanilia
żelfix

Dynię i pomarańcze wymieszać z 40 dkg cukru, dodać laskę cynamonu i szczyptę kardamonu w proszku oraz 3 łyżki soku z cytryny. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wówczas dodajemy skórkę pomarańczową i ziarenka wyskrobane z laski wanilii - mieszamy.
Na końcu dodajemy żelfix i pozostałe 10 dkg cukru i gotujemy 5 minut. Gorący dżem nakładamy do słoików i stawiamy do góry dnem.
"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): Klio

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 12 Lis 2015 18:37 #413211

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Online
  • Moderator
  • Posty: 13364
  • Otrzymane dziękuję: 23144
Dynia w occie z papryką i papryczką chilli :)

"Jutro też jest dzień"
Z ogrodowym pozdrowieniem,
Ania

Adasiowe Grządki i Rabatki
Adasiowe Storczyki
Adasiowa Łąka
Za tę wiadomość podziękował(a): beatazg

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Lis 2015 19:18 #413593

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Dżem z jabłek i dyni

1 kg jabłek (najlepiej Reneta, Antonówka) i 1 kg dyni (miąższu)
2 szkl. cukru i 2 cytryny (może być mniej cukru, jak ktoś woli)
5 goździków i łyżeczka cynamonu
trochę wody, tak ok. pół szklanki
Dynię pokroić w kostkę, dodać goździki, cukier, sok z cytryn i wodę, dusić do zmięknięcia dyni. potem dodać pokrojone jabłka, można też wrzucić otartą skórkę z cytryn. Gdy dżem zgęstnieje, wyłowić goździki, zamieszać, pod koniec dodać cynamon i wrzący dżem wkładać do słoików. Zakręcić, do góry dnem słoiki i niech stygnie.

Robiłam z Rouge d'Etampes. Wyszedł w ładnym pomarańczowym kolorze.
Robiłam z Danki Polki, wyszedł blady, a poza tym dynia nie chciała zmięknąć i się rozpadać, musiałam użyć blendera. Należy więc stosować pomarańczowe dynie, myślę, że świetna byłaby Hokkaido.
Dżem bardzo smakował mojej rodzinie.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 14 Lis 2015 19:52 #413601

  • Emalia112
  • Emalia112's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 8222
  • Otrzymane dziękuję: 9656
Nie,ja robiłam identyczny tylko z brzoskwini i hokaido i też dynia byłą nie rozpadająca sie, dhrupka. Nie chciałam używać blendera bo zależało mi na kwałkach brzoskwini. W efekcie hokaido była w kosteczkę a brzoskwinia rozlazła się. Był dyskomfort.Myślę, że do tego typu przetworów najlepsze są dynie typu. Butter lub muszkatułowe.
Za tę wiadomość podziękował(a): nusia

Cukinia, dynia - najlepsze przepisy! Sprawdzone, smaczne :) 15 Lis 2015 11:33 #413695

  • nusia
  • nusia's Avatar
  • Offline
  • Expert Boarder
  • Posty: 120
  • Otrzymane dziękuję: 111
Dzięki Emalio za podpowiedź, że Hokkaido nie nadaje się do dżemów, bo nie chce się rozpadać. Zaproponowałam ją tylko ze względu na kolor, ale nie mam doświadczenia z tą dynią. Nabyłam jedną sporą prowansalską, więc niedługo ją wypróbuję.
A teraz, na prośbę Ani, przepis na keczup.

Keczup z dyni

Przygotować 3 spore miski i duży garnek do gotowania.

3 kg miąższu z dyni (łatwo się rozgotowującej, ja robiłam z Rouge d'Etampes)
3 łyżki soli
1 kg słodkiej czerwonej papryki
1 kg cebuli

--- słoik (200-250 gram) przecieru pomidorowego
--- 3 - 4 szklanki cukru (dopasować do własnego smaku)
--- 2 łyżeczki papryki słodkiej
--- 2 łyżeczki papryki ostrej
--- 2 łyżeczki oregano (jeśli ktoś lubi, można dać więcej, albo nie dawać w ogóle)
--- 1 łyżeczka curry
--- 1,5 szklanki octu 10%

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, zasypać 1 łyżką soli i zostawić na 2 godz. To samo zrobić z dynią + 2 łyżki soli (zajmie pozostałe 2 miski). Potem cebulę z papryką włożyć do garnka i gotować 15 min. Dodać dynie i gotować jeszcze ok. 40 min. Mieszać co jakiś czas. Dodać cukier i przyprawy i dusić jeszcze ok 15 min. Na koniec dodać ocet i jeszcze chwilę poddusić. Pozostawić do wystygnięcia. Zmiksować. Ja wykładam chochlą partiami na duże sitko i miksuję blenderem (trzeba rozdrobnić, bo są nie rozgotowane kawałeczki cebuli, dyni i papryki). Wkładać do słoików, pasteryzować ok. 15-20 min.
Z tej porcji wychodzi ok. 13-15 dżemówek.
Keczup nie jest czerwony jak ten z pomidorów, ma trochę pomarańczowy kolor. Trochę robię w większych słoikach, służy mi (po dodatkowym przyprawieniu) jako sos do makaronu czy lazanii.
Czasochłonne, ale rodzince tak posmakowało, że robię ponad 100 słoików. Gotuję jednego dnia, potem zostawiam na noc. Rano miksuję i rozlewam w słoiki. Pozostała część dyni albo idzie na drugą partię keczupu, albo na marynatę albo do zupy.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.190 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum