Dynioholicy na start
Zgodnie z zapowiedzią we własnym wątku zapraszam do zamieszczania przepisów z Waszych doświadczeń z dyniami, niekoniecznie wyhodowanymi w tym roku, jako że - jak słusznie zauważyły dziewczyny -, tegoroczna pogoda nie sprzyjała zawiązywaniu dużej ilości owoców, a te, które zebraliśmy, były niewielkie.
Na początek proponuję faszerowaną dyńkę odmiany Acorn - aby odkroić czapeczkę, potrzebny jest ostry, duży nóż i silna ręka
. Przepisy zaczerpnęłam z sieci, a Acorny zebrałam z własnej grządki...
Te pasiaste, pomarańczowe maluchy to właśnie bohaterowie potrawy
Pieczony Acorn ze słodko-kwaśnym winegretem
2 duże dynie acorn
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¾ – 1łyżeczka soli (do posypania dyni + do sosu)
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 łyżki soku z limonki (lub mniej / więcej, do smaku)
1 łyżka miodu
1-2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili
garść posiekanej świeżej kolendry
Piekarnik rozgrzać do 200°C.
Dynie przekroić na pół (wzdłuż), wydrążyć, a następnie każdą połówkę przekroić na 5-6 części i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować kawałki dyni oliwą (ok. 2 łyżki), posypać solą i pieprzem i upiec do miękkości (ok. 20-25 minut, dłużej, jeśli kawałki dyni są grubsze).
Czosnek wymieszać z ¼ łyżeczki soli i rozgnieść w moździerzu. Przełożyć do miseczki i dodać pozostałe 4 łyżki oliwy, sok z limonki, miód, chili (do smaku) i posiekaną kolendrę, dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać nieco więcej soli lub soku z limonki, do smaku.
Upieczoną dynię polać sosem i podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Kolejna propozycja wymaga posiadania dyni Butternut - na zdjęciu zbiorowym są to dwie beżowe, wydłużone dynie po prawej stronie dyni Ambar.
Przekąska z dyni Butternut i gorgonzoli
1 mała dynia Butternut
gorgonzola
rukola
orzechy włoskie i pestki dyni
oliwa
sól, pieprz
vinaigrette
1 cytryna (skórka + 2 łyżki soku)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z pestek dyni
¾ łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 180°.
Połówki orzechów oraz pestki dyni zrumienić na suchej patelni.
Składniki sosu dokładnie wymieszać. Rukolę umyć i osuszyć .
Dynię obrać i pokroić na plastry (ok. 1,5 - 2 cm grubości), ułożyć je na blasze wyłożonej papierem, każdy plaster lekko posmarować oliwą, posolić i piec ok. 15-18 minut. Gdy dynia zaczyna już być miękka – na każdy plaster nałożyć nieco gorgonzoli i zapiec jeszcze kilka minut, aż ser się roztopi.
Rukolę wymieszać z sosem (zostawić go odrobinę do ‘dekoracji’), ułożyć na talerzach, następnie nałożyć plastry dyni, posypać je zrumienionymi orzechami i pestkami dyni i skropić jeszcze odrobiną sosu. Konsumować natychmiast
I niejako na deser czyli słodkie zwieńczenie dzisiejszego wpisu
Tarta z dynią
składniki na ciasto
250g mąki krupczatki lub tortowej
200g masła
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
40g zmielonych orzechów włoskich
składniki na masę:
450g miąższu dyni
2 jajka + 1 żółtko
75g brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
0,5 łyżeczki zmielonego imbiru
250ml kremówki
Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Uformować kulkę i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyłożyć ciastem nasmarowaną masłem tortownicę.
Dynię pokroić na równe kawałki około 2,5 cm i ugotować w małej ilości wody. Odsączyć i przecisnąć przez praskę.
Jajka ubić z cukrem. Przyprawy zagotować w rondelku razem ze śmietaną i po przestudzeniu dodać do ubitych jajek. Na końcu dodać puree z dyni. Wymieszać. Gotowa masę przelać na ciasto.
Pieczemy w 180°C przez 40 minut.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
pozdrawiam cieplutko i .... do następnego przepisu