• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Zasady Montignaca - indeksy glikemiczne, przepisy

Zasady Montignaca - indeksy glikemiczne, przepisy 02 Cze 2012 15:02 #42850

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Montignac opracował tę metodę odchudzania przed laty, gdyż sam miał problem ze zdrowiem, z nadwagą, ponadto chorował na cukrzycę.

Montignac uważa, że otyłość wynika ze źle skomponowanej diety, błędnego doboru składników pożywienia, a nie z powodu zbyt dużej ilości jedzenia. Podstawowa zasada tej diety to zwracanie uwagi na łączenie węglowodanów z innymi produktami.
Nie należy jednocześnie spożywać posiłków węglowodanowych z tłuszczowymi


Trzeba dobierać węglowodany tak, aby spożyty pokarm w jak najmniejszym stopniu podnosił poziom glukozy we krwi. Do tego służy tabela indeksów glikemicznych.

Metoda Montignac'a składa się z dwóch faz:

I. Przywracanie prawidłowej wagi ciała (chudnięcie)
II. Utrzymanie prawidłowej wagi ciała


W każdej fazie mamy różne produkty dozwolone. Należy tworzyć posiłki o możliwie najniższym indeksie glikemicznym. A przede wszystkim nie spożywać produktów, które posiadają indeks (IG) powyżej 50.
Indeks glikemiczny dotyczy tylko węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują dużego wzrostu glukozy we krwi.

Główne zasady:

1. Owoce jemy na czczo rano przed śniadaniem.
2. Jemy 3 główne posiłki dziennie - 2 węglowodanowe i 1 tłuszczowy.
3. Po posiłku węglowodanowym robimy 3 godz.przerwy po tłuszczowym 4 godz.
4. Białka spozywamy proporcjonalnie do wagi ciała np: 70kg / 70g białek
5. Spożywamy posiłki albo węglowodanowo-białkowe lub tłuszczowo-białkowe
6. Do węglowodanów zaliczamy (można je łączyć z produktami zawierającymi do 1,5% tłuszczu):
- chleb z mąki z pełnego przemiału,
- makaron z pszenicy durum,
- kasze ,
- ryż naturalny.
- białko jaja
7. Do produktów tłuszczowych zaliczamy:
- mięso,
- jajka,
- sery tłuste,
- śmietanę od 18%

8. Unikamy wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z soczewicy lub grochem arabskim, a bułkę tartą parmezanem)
9. Jemy węglowodany do 50 IG (tabela IG )
10. Do każdego posiłku (poza owocami zjedzonymi na czczo), należy zjeść tyle warzyw, ile waży cały posiłek.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2012 09:18 przez Hiacynta.


Odp: IG - trochę teorii 15 Cze 2012 21:39 #47517

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Jak komponować posiłki?

-> Nie łączymy węglowodanów z tłuszczami.

-> Nie jemy parówek (połączenie tłuszczy ze szkodliwymi dodatkami, typu skrobia, cukry, glutaminian sodu).

-> Nabiał do 1,5% tłuszczu jemy do posiłków węglowodanowych.

-> Codziennie można spożyć do 100 gram białego sera, nabiał należy spożywać odtłuszczony, ponieważ mleko zawiera cukier (laktozę), który jest tutaj połączony z tłuszczem.

->Samo białko jajka możemy dać do węglowodanów, całe jajka ze względu na zawarty w żółtku tłuszcz zaliczamy do tłuszczy, jemy wyłącznie z warzywami.

-> Owoców nie wolno łączyć z tłuszczami i białkami, bo zostają fermentują w żołądku. Wyjątek stanowią tzw. "owoce niefermentujące" czyli: truskawki, maliny, jagody, jeżyny, porzeczki które można spożywać do śniadań.

-> Całkowita rezygnacja z alkoholu, kawy i mocnej herbaty, gdyż kofeina zwiększa wydzielanie insuliny.

-> Nie pijemy słodzonych napojów gazowanych.

-> Nie jemy produktów z cukrem (uwaga na jogurty).

-> W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem.

-> Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie.

-> Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze.

-> Po posiłku składającym się z produktów białkowo-tłuszczowych poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany.

-> Jedz co 3-4 godziny, nie omijaj posiłków.

->Kolację zjedz do godziny 18.

-> Próbujmy komponować posiłki tak, by nie łączyć mięsa z kaszami, makaronami; Jeśli jemy mięso to tylko z warzywami - gotowanymi lub surowymi.

-> Warzywa mogą być i w posiłkach węglowodanowych i w posiłkach tłuszczowych, ale warzywa strączkowe, nadają się tylko do połączeń z węglowodanami. Fasolę szparagową można łączyć z tłuszczami.

-> Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.

-> Korzystaj ze świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw.

-> Gotować należy w niskiej temperaturze (warzywa i makarony powinny być al dente), na parze, w beztłuszcowym woku.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 11:08 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): koronka

Odp: IG - trochę teorii 12 Wrz 2012 11:16 #68564

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Tabele indeksów glikemicznych

Prawidłowy poziom glukozy we krwi utrzymuje insulina. Glukoza, którą dostajemy z jedzeniem, przechodzi z krwi do komórek, gdzie służy jako paliwo niezbędne do ich prawidłowej pracy. Najlepiej jest, gdy poziom glukozy we krwi gwałtownie nie wzrasta i nie spada. Są produkty, które powoli uwalniają glukozę i takie, które dają nam jej natychmiastowy zastrzyk. Spożywanie produktów o wysokim IG powoduje znaczny wzrost stężenia glukozy we krwi, nadmiaru glukozy organizm nie jest w stanie wykorzystać, więc większość magazynuje w postaci tłuszczów.

Jedzenie produktów o niskim IG nie wywoła u nas nadwagi, ale jeszcze spowoduje, że organizm zacznie korzystać z zapasów tłuszczu. Wtedy chudniemy.



Mięso
Nazwa(100 g)KcalIGCholesterol
Baleron gotowany246058
Cielęcina, szynka204071
Cielęcina, wątróbka smażona2280384,5
Indyk, pierś bez skóry duszona117065,1
Kiełbasa krakowska sucha326082
Kiełbasa zwyczajna211053
Kurczak, skrzydełko bez skóry, gotowane181074
Kurczak, udko z grilla318087,2
Parówki349056
Salami5750107
Szynka z indyka83058
Wieprzowina, boczek bez kości wędzony556067
Wołowina polędwica (tatar)112059

Ryby
Nazwa(100 g)KcalIGCholesterol
Dorsz, filet pieczony bez skóry74064
Łosoś pieczony269087
Łosoś wędzony168070
Makrela wędzona228070
Śledź w oleju304065

Nabiał
Nazwa(100 g)KcalIGCholesterol
Jajko całe gotowane15050359,15
Jogurt naturalny 2%60278
Mleko krowie 0,5%39320,52
Mleko krowie 3,2%612713
Ser typu gouda3213071
Serek typu brie3313075
Śmietana 30%2903391,7
Twaróg chudy98302
Twaróg tłusty1763037

Zupy
Nazwa(100g)KcalIGCholesterol
Barszcz czerwony zabielany346417
Ogórkowa28285,5
Pomidorowa44277,5
Rosół752118,2

Owoce
Nazwa (100g)KcalIG
Arbuz3372
Awokado16044
Banan9061
Grejfrut3925
Jabłko4838
Rodzynki26862
Truskawki3240

Desery
Nazwa (100g)KcalIG
Chipsy ziemniaczane56070
Czekolada mleczna36139
Czekolada gorzka56222
Dżem z czarnej porzeczki wysokosłodzony26053
Lody mleczno-owocowe11661
Miód29485
Sernik na zimno20273
Słone paluszki38560

Napoje
Nazwa (100g)KcalIG
Napój typu cola4070
Kawa niesłodzona00
Herbata niesłodzona00
Sok z marchwi, świeży4545
Sok pomarańczowy wyciskany4545
Sok pomidorowy1530
Woda mineralna00

Produkty zbożowe
Nazwa (100g)KcalIG
Bułka grahamka (2szt.)27675
Bułka kajzerka (2 szt.)29085
Chleb baltonowski (2 kromki)26169
Chleb chrupki pełnoziarnisty (10 kromek)23440
Chleb pumpernikiel (2 kromki)27255
Chleb żytni razowy (2 kromki)24447
Kasza gryczana gotowana6354
Kasza jęczmienna pęczak gotowana9845
Kuskus gotowany11265
Makaron czterojajeczny gotowany13580
Musli z owocami tropikalnymi36662
Otręby pszenne21615
Płatki kukurydziane39384
Ryż biały gotowany11980

Warzywa
Nazwa (100g)KcalIG
Cebulka smażona11220
Fasolka szparagowa gotowana4030
Kapusta kwaszona1622
Marchew surowa3830
Ogórek1322
Pomidor1720
Sałata lodowa1410
Ziemniaki gotowane10190


Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 21:40 przez Hiacynta.

Odp: IG - trochę teorii 12 Wrz 2012 12:01 #68576

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Śniadania węglowodanowe wg metody Montignaca (przykładowe składniki):

- 30 min. przed właściwym śniadaniem warto zjeść jakieś owoce, np. brzoskwinię, morelę, parę śliwek, lub jabłko.

Owoce zawierają węglowodany: glukozę, fruktozę i sacharozę, a także błonnik którego zadaniem jest obniżenie IG.
Energia pozyskiwana z owoców jest łatwym paliwem dla mięśni dlatego rzadko bywa magazynowana pod postacią tłuszczów.
Dla zapewnienia komfortu trawienia owoce powinno się spożywać oddzielnie - 30 minut przed posiłkiem węglowodanowym oraz godzinę przed tłuszczowym. Należy je spożywać ze skórką, która jest bogata w błonnik i witaminy.
Truskawki, maliny, jeżyny, porzeczki, cytryny i czarne jagody nie fermentują w żołądku, dlatego można je dodawać do posiłków - najlepiej węglowodanowych.
Jadamy wyłącznie owoce o IG niższym niż 50


- chleb z pełnego przemiału, który można jeść z chudym twarogiem, dżemem z fruktozą, warzywkami,
- musli, w skład którego mogą wejść płatki owsiane, żytnie, pszenne, jęczmienne, z mlekiem chudym (najlepiej 0%). Można dodać pokrojone drobniutko suszone śliwki lub morele, posypać cynamonem, - pieczone jabłka. Możesz zrobic ryż zapiekany z jablkami, piernik czy ciasteczka owsiane,
- zamiast chleba z mąki z pełnego przemiału, można zjeść pieczywo typu Wasa lub żytnie,
- omlet z białek jajek, mleka i odrobiny mąki,
- naleśniki lub racuszki (najlepiej smażone bez tłuszczu (jak sie nieda, to tłuszcz trzeba rozprowadzic bardzo cienką warstwą na patelni, za pomoca np. wacika) - nabiał do 1.5% tłuszczu, dżemy słodzone tylko i wyłacznie fruktozą.


Składniki do komponowania obiadów tłuszczowych:
- kurczak, indyk, sery żółte, sery pleśniowe, ryby gotowane na parze (wyjatek: tuńczyk w sosie własnym zaliczamy do weglowodanów), smażone na oliwie (wyłacznie oliwa z oliwek i też w niewielkich ilościach)
- duszone, grillowane / gotowane warzywa (np. szpinak, fasolka szparagowa, cukinia, i inne)
- surowe warzywa (ZAWSZE)
- makaron sojowy
- smietana 18% (kwasna)
- jajka (zawierajace i żółtko i białko) w postaci jajecznicy, sadzonych, w sałatce...
- kotlety mielone

Kolacje węglowodanowe (przykładowe składniki):- makaron durum, brązowy ryż
- warzywa surowe i gotowane
- jogurt 0%, twaróg
- omlet (podobnie jak na sniadanie)

Uwaga - NIE WOLNO jeść na kolację:
słodkich produktów, jogurtów, owoców, fruktozy, tuńczyka w sosie własnym, soi, soczewicy, ciecierzycy, kaszy pęczak itp.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 14:37 przez Hiacynta.
Za tę wiadomość podziękował(a): miecia

Odp: IG - trochę teorii 12 Wrz 2012 20:57 #68713

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Trochę więcej informacji o diecie Montignaca.

Dlaczego owoce należy jeść przed posiłkiem (fragment książki 'Jeść, aby schudnąć'):


montignac-owoce1.jpg



montignac-owoce.jpg
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 21:37 przez Hiacynta.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 12 Wrz 2012 21:11 #68719

  • Roma
  • Roma's Avatar
Jak widzę ,będzie lektura do poczytania w deszczowe jesienne dni :)

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 12 Wrz 2012 21:16 #68722

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
O roli białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika:

montignac-bialko-blonnik.jpg

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 12 Wrz 2012 21:33 #68732

  • rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3227
  • Otrzymane dziękuję: 1222
Arbuz 330 kalorii? :eek3: Chyba 30 :) Tu więcej na temat kaloryczności produktów.
Jako człowiek bezpośrednio zmagający się z cukrzycą mogę powiedzieć, że indeks glikemiczny nie ma bezpośredniego wpływu na poziom cukru w organizmie, a jedynie określa tempo w jakim cukier i węglowodany są wchłaniane do krwi. Dlatego też arbuz ma podobny indeks jak np chipsy, gdyż w pierwszym wypadku są bardzo łatwo przyswajalne (arbuz to w końcu niemal sama woda), a drugim (bardzo dużo tłuszczu) wchłaniają się bardzo powoli.
Warto również wiedzieć, że indeks glikemiczny danej rzeczy można 'zmienić' mieszając ją z inną, np gdy połączymy potrawy mające dużo węglowodanów prostych (cukrów prostych) z błonnikiem lub produktem białkowym to szybkość wchłaniania glukozy radykalnie spadnie. Mogę tu przytoczyć konkretny przykład spożywania miodu. Gdy dodamy go np do jogurtu to cukier zawarty w miodzie nie będzie tak szybko przyswojony, gdyby był spożywany 'samotnie'. A więc indeks glikemiczny miodu z jogurtem jest dużo niższy, niż samego miodu.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 21:46 przez rispetto.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 12 Wrz 2012 21:41 #68738

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Święta racja, arbuz to sama woda :lol: Dziękuję za sprostowanie :thanks:

Rispetto, też mam w rodzinie cukrzyka, a sama jestem chyba słodyczoholikiem, :happy:

Gdy zjadamy coś o wysokim indeksie glikemicznym, np. ciacho z kremem, doprowadzamy do gwałtownego skoku poziomu cukru w naszej krwi, aby zneutralizować nadwyżkę glukozową następuje duży wyrzut insuliny.
Poziom glukozy wówczas gwałtownie spada, a organizm zaczyna się domagać kolejnej porcji szybko wchłanialnego cukru.
W ten sposób tworzy się błędne koło, im więcej podjadamy - tym bardziej robimy się głodni.
Ostatnio zmieniany: 12 Wrz 2012 22:13 przez Hiacynta.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 13 Wrz 2012 09:59 #68854

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Rola różnych składników naszego pożywienia wg Montignaca


WĘGLOWODANY

Montignac stwierdza, że kiedy spożywamy węglowodany (cukier, ziemniaki, chleb, makaron, kasze), następuje wzrost poziomu cukru we krwi, na który trzustka odpowiada wydzielaniem insuliny.
Kiedy trzustka znajduje się w dobrej formie, porcja wydzielanej insuliny jest proporcjonalna do stężenia cukru we krwi.. Jednak, gdy jej stan się pogorszył, wydziela więcej insuliny, niż jest to konieczne do zmniejszenia poziomu cukru.
Nadmiar glukozy zostaje zmagazynowany w postaci zapasów w wątrobie, mięśniach, w komórkach tłuszczowych, a nam rosną oponki.
W metodzie Montignaca węglowodany zostały podzielone na dwie kategorie, czyli takie, które, podnoszą nam szybko cukier we krwi, powodując, że nasza rozregulowana trzustka wyrzuca za dużo insuliny do krwi oraz takie, przy których wzrost poziomu cukru we krwi jest ograniczony.
W swoich jadłospisach warto preferować te drugie węglowodany, są one nazywane węglowodanami o niskim IG. Jeśli poziom glukozy we krwi nie będzie mocno wzrastał, tłuszcz nie będzie magazynowany w organiźmie.
Wysoki IG mają produkty mocno oczyszczone i przetworzone - czyli cukier rafinowany, biały ryż, wypieki z białego, pszennego pieczywa. Proces oczyszczania najczęściej eliminuje z tych produktów najzdrowsze składniki. Np. oczyszczone zboża pozbawiane są zewnętrznej warstwy, w której znajdują się duże ilości błonnika, tak ważnego w naszej diecie.

Montignac-insulina.jpg




DOBRE I ZŁE TŁUSZCZE

Monitignac odradza zdecydowanie spożywanie tłuszczów nasyconych znajdujących się w wędlinach, maśle, smalcu, tłustych produktach mlecznych, w oleju palmowym.

Tłuszcze "niegroźne" to te znajdujące się w drobiu, jajkach, skorupiakach oraz gęsim smalcu.

Tłuszcze zalecane w metodzie MM, ponieważ obniżają poziom cholesterolu, to: oliwa z oliwek, olej z rzepaku, słonecznika, kukurydzy a także tłuszcze znajdujące się w rybach takich jak łosoś, makrela, tuńczyk, śledź, sardynka (zapobiegają chorobom serca i ukłdu krążenia).
Do smażenia poleca używać jedynie oliwy z oliwek.
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 11:15 przez Hiacynta. Powód: usunięcie błędu stylistycznego :)

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 13 Wrz 2012 17:29 #68963

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Błonnik - niedoceniany, ale najważniejszy

Błonnik to składniki błon komórkowych i tkanki podporowej roślin pozostałe po usunięciu z nich białek, węglowodanów i tłuszczów. jest to część żywności pochodzenia roślinnego oporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka.

Coraz częściej także w skład błonnika włącza się tak zwaną skrobię oporną, czyli tę część skrobi, która nie jest trawiona przez enzymy.

Rozróżnia się
- błonnik rozpuszczalny,
- błonnik nierozpuszczalny, który w przewodzie pokarmowym ulega jedynie nieznacznym przemianom.
Nierozpuszczalny błonnik jest frakcją dominującą w ziarnach zbóż, natomiast w owocach i warzywach więcej jest frakcji błonnika rozpuszczalnego. Także warzywa, szczególnie korzeniowe, zawierają znaczne ilości celulozy lub hemiceluloz.

Celuloza jest oporna na działanie enzymów przewodu pokarmowego, nierozpuszczalna w wodzie, łatwo wiąże wodę, przez co zwiększa masę kałową i przyspiesza pasaż resztek pokarmowych przez jelita.

Hemiceluloza występuje we włóknie i zdrewniałych częściach roślin łącznie z pozostałymi składnikami tworzy podstawowy szkielet ścian komórkowych. Jest rozkładana przez bakterie okrężnicy w 60 - 90 % a produkty rozkładu mogą być wchłaniane w przewodzie pokarmowym i stanowić składnik energetyczny. Hemiceluloza ma zdolność wiązania wody lecz jest trawiona i nie zwiększa masy stolca.

Pektyny - mają zdolności odtruwające (wiążą substancje toksyczne np. metale ciężkie), uważa się że obniżają też poziom cholesterolu, trojglicerydów i lipidów we krwi. Opóźniają również wchłanianie glukozy, regulując w ten sposób poziom cukru. Jako składnik rozpuszczalny, tworzą żele i zwiększają objętość spożytego pokarmy, co powoduje szybsze powstanie uczucia sytości. Pektyny zwalniają pasaż jelitowy, co ma znaczenie w zapobieganiu biegunkom.

Lignina, niecukrowy składnik włókna pokarmowego, odpowiada za wytrzymałość i twardość ścian komórkowych i jest bardzo oporna na działanie enzymów. Wpływa drażniąco na błonę śluzową żołądka i jelit, co pobudza ich perystaltykę i przyspiesza pasaż masy kałowej.

Jako że generalnie błonnik nie jest trawiony przez enzymy, nie ma więc znaczenia jako składnik odżywczy jednak ze względu na rolę jaką pełni w organizmie ludzkim jest ważnym składnikiem diety.
Powoduje:
* zwiększenie objętości i masy kału - błonnik posiada zdolności dużego wiązania wody i tworzy podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory a także posiada właściwości gazotwórcze. Ułatwia to szybsze usunięcie resztek pokarmowych z ustroju i zapobiega zaparciom
* regulowanie perystaltyki jelit - frakcje rozpuszczalne tworząc żele zwalniają przechodzenie treści pokarmowej z żołądka do jelit. Natomiast frakcje nierozpuszczalne działają niejako antagonistycznie wpływając na skrócenie czasu pasażu jelitowego, co wynika głównie z ich właściwości do wiązania wody oraz z mechanicznego drażnienia ścian jelita. Czas przechodzenia pokarmy przez jelito cienkie zależy od typu spożywanego włókna , uważa się że najkrócej przechodzi błonnik pochodzący z otrąb.
* działanie przeciwmiażdzycowe - pektynom przypisuje się zdolność wiązania cholesterolu, trójglicerydów, lipidów i kwasów żółciowych, co wpływa na obniżenie wchłaniania tych składników a tym samym na zmniejszenie ich poziomu we krwi.
* właściwości odtruwające - pektyny mają zdolność wiązania substancji toksycznych w tym metali ciężkich, które następnie są usuwane wraz z niestrawionymi resztkami pokarmowymi z organizmu
* stymulowanie rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej, która wypiera bakterie gnilne z dolnych odcinków przewodu pokarmowego. Rozpuszczalne frakcje są rozkładane w okrężnicy w znacznie większym stopniu niż składniki nierozpuszczalne włókna, powstają wtedy aktywne metabolity m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe które prawdopodobnie są pewnym źródłem energii oraz składników odżywczych dla śluzówki tego odcinka przewodu pokarmowego.
* wpływ na metabolizm węglowodanów - błonnik tworząc trudnoprzepuszczalną błonę wyścielającą przewód pokarmowy, spowalnia wchłanianie cukrów, czym przyczynia się do powolniejszego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co może mieć niebagatelne znaczenie dla osób z cukrzycą. Jednocześnie włókno pokarmowe zmniejsza też wydzielanie insuliny przez trzustkę podczas spożywania posiłku.
* zdolności buforujące - błonnik wiąże w żołądku nadmiar kwasu solnego oraz wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego ( gastryna, GIP)
* hamowanie łaknienia - włókno wiąże wodę i pęcznieje przez co wywołuje szybsze uczucie sytości a nie dostarcza sam energii


Ilość błonnika w żywności.

Włókno pokarmowe występuje tylko w produktach roślinnych. Suche ziarna zbóż są naturalnie najbardziej skoncentrowanym naturalnym źródłem włókna pokarmowego, jednak w procesie przemiału ziarna na mąkę zostają odrzucone zewnętrzne części ziarna, które są właśnie najlepszym źródłem błonnika. Stąd za najbogatsze w błonnik uważa się produkty, w których składzie zostały zachowane te zewnętrzne części ziarna, należą do nich: otręby, płatki zbóż, pieczywo razowe i grube kasze.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 13 Wrz 2012 17:42 #68964

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Dlaczego nie powinniśmy ograniczać kalorii (Kcal)?

Zmniejszenie ilości kalorii przyjmowanych wraz z posiłkiem może doprowadzić do początkowej utraty kilogramów, jednakże organizm posiada zdolność adaptacji do nowych warunków i bardzo szybko zaczyna magazynować wszystko to, co mu dostarczamy na wypadek dłuższego głodu. Spowalnia się nasza przemiana materii, co oznacza że przy coraz mniejszych porcjach przestajemy chudnąć. Po zakończeniu takiej diety, gdy wracamy do dawnego sposobu jedzenia, efekt jo-jo jest nieunikniony!


montignac-ograniczenie-kaloeii.jpg
Ostatnio zmieniany: 13 Wrz 2012 17:48 przez Hiacynta.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 14 Wrz 2012 00:07 #69151

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Naturalnie odpowiadający organizmowi ludzkiemu, pełnowartościowy sposób odżywiania, którego założenia opracował francuski farmaceuta oparta jest o produkty spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Ogólną zasadą systemu odżywiania propagowanego przez Michaela Montignac jest unikanie produktów mających wysoki indeks glikemiczny. Dieta taka w sposób niemalże naturalny eliminuje pojadanie między posiłkami i częste u otyłych osób jedzenie późnym wieczorem - przed snem, powodem których są epizody wtórnej hipoglikemii.
Spożywanie produktów o niskim IG powoduje relatywnie mniejszy przyrost poziomu cukru i o wiele niższy wyrzut insuliny. Tym samym nie ma też tendencji do wtórnych spadków poziomu cukru do wartości wyzwalających uczucie głodu zaspakajanego wspomnianym pojadaniem.
Tuczące są głównie produkty węglowodanowe wysoko podnoszące poziom cukru a w ślad za tym i poziom insuliny czyli produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naczelną zasadą tego sposobu odżywiania się jest eliminacja właśnie takich składników.
Dozwolona jest tylko konsumpcja produktów o niskim IG (nie wyższym od 50). Automatycznie z diety takiej wyeliminowany jest cukier, wszelkie słodycze, słodkie napoje oraz dżemy i konfitury, wszystkie wypieki z białej mąki oczywiście z cukierniczymi włącznie ( biała mąka z dodatkiem cukru!), makarony, placki i kluski z białej mąki, ziemniaki i wszelkie produkty na ich bazie (frytki, chipsy itp.), ryż biały - polerowany.
Z owoców: banany, arbuzy, melony, Na "czarnej" liście znajdują się również warzywa a mianowicie: marchew i buraki, ale tylko gotowane (w postaci surówek mają wręcz bardzo niski IG).

Jeśli chodzi o inne produkty: białkowe i tłuszczowe - zasady diety M. Montignac`a zgodne są w zasadzie z tymi, które zawiera dieta śródziemnomorska. Zalecane są więc warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych. Preferowanym tłuszczem jest oliwa z oliwek. Autor jest jednak bardziej liberalny odnośnie spożywania mięsa, dopuszcza nawet stosowanie masła w ograniczonych ilościach.

Polecane warzywa
• sałata,
• ogórek,
• pomidor,
• papryka,
• bakłażan,
• kabaczek,
• karczoch,
• fenkuł,
• cebula,
• pieczarki,
• grzyby,
• fasolka szparagowa zielona i żółta,
• cukinia,
• kabaczek,
• por,
• seler,
• kapusty,
• brukselka,
• ogórki kiszone,
• kapusta kiszona,
• szpinak,
• boćwina,
• rzodkiew (NIE RZEPA!),
• endywia,
• szczaw.
Zabronione:
• ziemniaki,
• buraki,
• kukurydza,
• marchew gotowana
• rzepa

Oliwki oraz awokado (połączenie węgli i tłuszczu) można dodawać z umiarem do posiłków tłuszczowych oraz do warzyw (raczej bez ograniczeń).

Warzywa strączkowe i motylkowe (fasola, groch, soczewica, soja) łączymy tylko z innymi węglowodanami.
Ostatnio zmieniany: 14 Wrz 2012 00:09 przez Hiacynta.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 14 Wrz 2012 00:14 #69152

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Przykładowe przepisy potraw wg metody Montignaca

img001-Kapuniak-FazaIiIIpW.jpg

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 16 Wrz 2012 11:15 #69706

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Posiłek tłuszczowy

FRITTATA
to omlet po włosku. Należy go smażyć z obu stron lub po lekkim podsmażeniu zapiekać w piekarniku (kuchence mikrofalowej) z opcją grillowania.

4 jajka
20 dag pieczarek/grzybow
10 dag liści szpinaku (mogą być 2 kostki z mrożonki szpinakowej)
2 cm plasterek chudej ogonówki
1/3 duszonej średniej piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy
sól, pieprz, chilli

Ogonówkę i pierś kurczaka pokroić w małą kostkę. Grzyby pokroić na talarki. Szpinak umyć, osączyć i grubo posiekać (jeśli jest z mrożonki, trzeba rozmrozić, odcisnać). Czosnek obrać i zgnieść w prasce. Na patelni teflonowej z grubym dnem smażyć na oliwie grzyby z dodatkiem mięsa. Dodać szpinak oraz czosnek, smażyć 2-3 min i zmniejszyć ogień. Jajka przyprawić pieprzem oraz solą, rozbić na jednolitą lekko puszystą masę. Polać nimi zawartość patelni i smażyć na średnim ogniu. Gdy jajka zaczną się ścinać, unieść nieco frittatę łopatką, aby rzadka masa spłynęła na spód. Kiedy jajka zetną się, posypać wierzch parmezanem i wstawić do gorącego piekarnika z włączonym grillem. Zapiekać do stopienia sera.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 18 Wrz 2012 10:41 #70160

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Posiłek węglowodanowy

Kabaczek z soczewicą

1. Kabaczek wydrążyć.

2. Ugotować złotą soczewicę (może być też zielona, ale złota ładniej wygląda).

3. Przysmazyć cebulę na niewielkiej ilości oliwy (tylko do posmarowania patelni), dodać soczewicę, jeśli środek kabaczka nie ma wyrośniętych nasion, też można dodać do podsmażenia.

4. Napełnić łódeczki farszem, na wierzch położyc posiekane pomidory i polać
sokiem pomidorowym.

5. Zapiekać kilka minut w piekarniku.
Za tę wiadomość podziękował(a): Roma

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 20 Wrz 2012 09:31 #70683

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 12135
  • Otrzymane dziękuję: 7457
Posiłek węglowodanowy

Kotleciki z cukinii lub kabaczka

1 cukinia ok. 1 kg, 3-4 ząbki czosnku, 1 cebula, 1/4 szklanki tartej bułki, 1/4 szklanki otrębów pszennych, szczypta łyżeczka soli, olej do smażenia - parę kropli.

Cukinie zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach, dodać odrobinę soli, wymieszać i odstawić na 15 min, a następnie odcisnąć nadmiar soku (można go dodać do surówki), wsypać bułkę tartą i otręby, wymieszać. Na patelnię wlać kilka kropli oleju i podsmażyć na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę i posiekany czosnek.. Przestudzoną cebulę i czosnek dodać do cukinii, doprawić solą i pieprzem do smaku - masa powinna mieć konsystencję mielonego mięsa na kotlety.
Formować płaskie kotleciki, smażyć je na złoty kolor na niewielkiej oleju (najlepsza jest patelnia ceramiczna lub z grubą warstwą teflonu, wtedy używa się oleju tylko do natłuszczenia powierzchni).
Podawać ciepłe z surówką np. z kapusty pekińskiej z selerem, pietruszką i kwaśnym ogórkiem.
Ostatnio zmieniany: 20 Wrz 2012 09:31 przez Hiacynta.

Odp: Dieta Montignaca - zasady, indeksy glikemiczne 23 Wrz 2012 11:48 #71622

  • miecia
  • miecia's Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 19
  • Otrzymane dziękuję: 7
a się naczytałam!!!!!!!!!!!!!! a sama mam cukrzycę i jem co dusz zapragnie tyle,że z umiarem, bardzo z umiarem i jest wszystko w porządku .A diety są do poczytania,ot to takie moje małe spostrzeżenia. :jeez: :search:
pozdrawiam.
Za tę wiadomość podziękował(a): Hiacynta

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: TeBe, pszczelarz5
Wygenerowano w 0.202 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum