• Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Ziemniaki w naszej kuchni

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 09 Lis 2012 23:21 #86272

  • ewamaria
  • ewamaria's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 43
  • Otrzymane dziękuję: 8
Witam w wątku ziemniaczanym!
Parę dni temu ktoś z tego forum w bardzo miły i ujmujący sposób poprosił mnie o podzielenie się swoimi przepisami . Powiedziałam: tak... i nieśmiało próbuję tu wstawiać swoje doświadczenia kulinarne (chociaż są bardzo skromne, ale parę sukcesów kulinarnych jednak mam).
Pomyślałam sobie, że podzielę się swoim rewelacyjnym przepisem na babkę ziemniaczaną.
Weszłam dziś na ten wątek, a tu już ten przepis jest! Roma opisała, co i jak.
Ja mogę tylko dodać, że babkę ziemniaczaną pamiętam jako pychotę ze swojego dzieciństwa. Wakacje spędzałam u babci na wsi, co dwa tygodnie piekła chleb w "piecu chlebowym", a potem wsadzane było tam ciasto drożdżowe i tzw. "ziemniaczarz". Robiła michę ze śmietaną, tartym ogórkiem, pieprzem, wyciągała blachę z tym "ziemniaczarzem", a całe bractwo wnuczkowe wcinało to aż się nam uszy trzęsły.
Po latach długo szukałam tego przepisu (babcia i mama już odeszły), w końcu znalazłam. I to jest to! tanie i smaczne danie. Na ciepło, a na drugi dzień można sobie odsmażyć.
W odniesieniu do przepisu Romy : robię tak samo, tylko w wersji light, tzn. bez boczku. Daję wtedy więcej przypraw (pieprz ziołowy, pieprz czarny, majeranek tymianek, zioła prowansalskie, wychodzi taka bardziej pikantna wersja). Z dwóch kg ziemniaków (plus dwie łyżki mąki i łyżka mąki ziemniacznej) wyszła mi dziś porcja na szklaną żaroodporną foremkę 26/11 cm i na drugą okrągłą o średnicy 17 cm.

Kugel (kugiel)[/b] to też pewna odmiana babki ziemniaczanej. Roma podaje przepis.
Znalazłam też przepis na na ciulent (czulent) , ale muszę go najpierw wypróbować, to wtedy opiszę.


Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 25 Lis 2012 20:15 #93124

  • ewamaj66
  • ewamaj66's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 1864
  • Otrzymane dziękuję: 572
Moje ulubione jedzenie :) Babę robię trochę inaczej, nie lubię boczku. Smażę kiełbasę z cebulą i gorące wlewam do przyprawionego ciasta ziemniaczanego.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 02 Gru 2012 18:25 #96046

  • Roma
  • Roma's Avatar
C.d. Potraw z ziemniaków z piekarnika

Kartoflany placek z boczkiem wędzonym
składniki:
75 dkg ziemniaków
jajko
4 łyżki śmietany
łyżeczka masła(margaryny)
10 dkg boczku wędzonego
5 dkg żółtego sera
papryka mielona,sól,pieprz
tłuszcz i mąka do formy

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki ugotować,przecisnąć przez praskę.Dodać jajko,masło,śmietanę,posolić,popieprzyć,starannie wymieszać.
Boczek pokroić,podsmażyć,usunąć nadmiar tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z papryką.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.wyłożyć masę ziemniaczaną,wyrównać wierzch,nakłuć gęsto widelcem.Posypać skwarkami z boczku i serem z papryką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.Zapiekać 25 min.

Kartofle z karpiem
Składniki:
1 kg ziemniaków
70 dkg filetów z karpia
2 cebule
spory plaster wędzonego tłustego boczku
2 łyżki masła
2 strąki mięśistej czerwonej papryki
4 pomidory
1,5 szklanki śmietany 12%
łyżka mąki
sól, mielona słodka papryka
łyżka masła do posmarowania naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w mundurkach,ostudzić,obrać,pokroić w plastry.
Pomidory(bez skórki)pokroić w plastry,oczyszczoną paprykę-w paski,cebule-w talarki.
Filety z karpia ponacinać, w nacięcia włożyć paski wędzonego boczku,posypać je mieloną papryką i solą.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ułożyć ziemniaki,na ziemniakach kawałki ryby a na nich plastry pomidorów,talarki cebuli oraz paski papryki.
Zapiekankę skropić stopionym masłem.Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po czym polać wymieszaną mąką śmietaną i piec jeszcze 20-25 minut.
Ostatnio zmieniany: 02 Gru 2012 18:44 przez Roma.

Odp: Ziemniaki w naszej kuchni- przepisy 27 Sty 2013 17:28 #116043

  • Roma
  • Roma's Avatar
Koreczki śledziowe


30 dkg jak najmniejszych ziemniaków
ok 1/2 kg filetów śledziowych
2-3 cebule
por(tylko biała część)
ogórek kiszony lub konserwowy
1/2 szklanki oleju
sok z cytryny

Filety opłukać(jeśli są byt słone należy je wymoczyć)osączyć,pokroić na nieduże kawałki,dołożyć obraną,drobno posiekaną oraz przelaną wrzątkiem i osączoną cebulę oraz olej ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.Całość wymieszać i przełożyć do słoja, zakręcić pokrywkę i wstawić na dobę do lodówki.Następnego dnia ugotować umyte ziemniaki w mundurkach, wystudzić i pokroić w dość grube plastry.
Białą część pora i ogórek również pokroić w plastry.Na każdym krążku ziemniaków położyć plasterek ogórka,kawałek śledzia osączonego z zalewy i plaster pora.Spiąć każdy stosik wykałaczką,ułożyć na tacy lub na półmisku.

Ziemniaki w naszej kuchni 27 Lut 2013 11:01 #129601

  • Roma
  • Roma's Avatar
Musaka z kuchni rumuńskiej

1 kg ziemniaków
1 kg pomidorów
50 dkg mielonej wieprzowiny
2 cebule
1 szklanka rosołu
3/4 szklanki oleju
olej do formy

Rozgrzać patelnię, wlać olej.Ziemniaki obrać,pokroić w plastry,usmażyć na gorącym tłuszczu,wyłożyć na sito,odstawić.
Cebule pokroić w plastry,usmażyć na oleju pozostałym po smażeniu ziemniaków.Pomidory sparzyć,zdjąć skórkę,pokroić w plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwami:ziemniaki,mięso,pomidory.Całość zalać rosołem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 st.C.Zapiekać 30 minut.

Niemiecka Rolada

8-10 ugotowanych ziemniaków
1-1,5 szklanki mąki
1 szklanka śmietany
2 jaja
sól,pieprz
20 dkg słoniny
10-20 dkg różnych wędlin
2 duże cebule
szklanka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła

Słoninę pokroić,stopić na rozgrzanej patelni,zeszklić na niej posiekane cebule,dodać drobno pokrojone okrawki wędlin i chwilę smażyć mieszając.Doprawić solą i pieprzem,zdjąć z ognia,wymieszać z posiekaną natką pietruszki.

Ziemniaki przepuścić przez maszynkę,włożyć do miski,wbić jaja,wlać śmietanę i cały czas mieszając-stopniowo dosypywać przesianą mąkę,wyrobić ścisłe ciasto. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość ok 2 cm.Przygotowaną masę równomiernie rozłożyć na cieście,zwinąć. Roladę ułożyć na wysmarowanej masłem brytfance, skropić stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor.
Podawać na gorąco, pokrojoną w grube plastry,polaną stopionym masłem lub na zimno z pikantnym sosem.
Ostatnio zmieniany: 27 Lut 2013 11:19 przez Roma.

Ziemniaki w naszej kuchni 19 Mar 2013 14:25 #136081

  • bozena
  • bozena's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 620
  • Otrzymane dziękuję: 359
Na pewno i to nie jeden raz skorzystam z Waszych przepisów. Ja z ziemniaków to robię często kopytka i ruskie pierogi.Chociaż mam chęć na takie ziemniaki w skórce obtoczone ziołami i każdy z osobna zawinięty w folię aluminiową . Słyszałam że niebo w gębie ....

Ziemniaki w naszej kuchni 16 Lis 2014 23:10 #313999

  • Roma
  • Roma's Avatar
Taką sałatkę jadaliśmy w czasach kartkowych ;)
Kartofel salat
Składniki:
5 ziemniaków
2 łyżki octu
2 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić obrać i pokroić. Następnie dodać ocet i olej. Wymieszać i gotowe.

Smacznego
Ostatnio zmieniany: 16 Lis 2014 23:11 przez Roma.

Ziemniaki w naszej kuchni 01 Paź 2015 20:12 #405335

  • Roma
  • Roma's Avatar
Dzisiaj obiad na Jaśkowej to:
Słowackie langosze
Robiłam je po raz pierwszy ale warto było :)

Składniki
25 gr drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1/2 szkl. ciepłego mleka
2 (średnie) ugotowane ziemniaki
1/4 szkl. oleju + olej do smażenia
ok 1/2 kg mąki
10 dag żółtego sera
3 łyżki joguru
3 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
łyżka świeżego lub suszonego koperku
keczup.

1-DSCF2002.jpg



Drożdże i cukier rozpuścić w połowie mleka, odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.(Ja to robię w piekarniku przy zapalonej żarówce.)
Ziemniaki ugnieść.Dodać rozczyn.Wyrobić ciasto,powoli dodając resztę mleka i olej.Dodajemy tyle mąki aby ciasto było zwarte i błyszczące.

2-DSCF2003-2.jpg


Ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.

4-DSCF2005.jpg


Ciasto podzielić na 8 części i uformować małe placuszki.Smażymy na złoto w głębokim oleju.(langosze powinny pływać) osącz z tłuszczu.

5-DSCF2006.jpg


Jogurt wymieszać z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem.Dodać koperek.

3-DSCF2004-3.jpg


Langosze wyłożyć na talerz.Polać sosem i posypać startym na tarce o małych oczkach żółtym serem.Dekorować keczupem.

6-DSCF2007.jpg
Ostatnio zmieniany: 16 Paź 2015 09:19 przez Roma.

Ziemniaki w naszej kuchni 28 Wrz 2016 18:55 #503702

  • nataliaada
  • nataliaada's Avatar
  • Offline
  • Senior Boarder
  • Posty: 62
  • Otrzymane dziękuję: 52
Ostatnio się kocham w kartoflakach:)

Oto mój kartoflak, taki trochę inny niż zwykły, bo z dodatkami, ale pyszny, kolorowy :) :) :P

SDC15008.jpg


Nie znam super dokładnych proporcji, tym bardziej, że każda gospodyni robi go inaczej. Więc tak napiszę ogólnie, dokładne proporcje wg uznania.

Składniki:

- ok. 1,5 kg ziemniaków startych na drobnych oczku
- kawałek marchewki, pietruszki, selera (korzenie - starte na dużym oczku)
- pieczarki na dużym oczku
- min. 2 cebule np. zwykła i czerwona
- kawałki różnych kolorów papryk
- zielona część pora drobno pokrojona
- kiełbasa i/lub boczek wędzony w grubą kostkę
- olej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 pszennej
- przyprawy: sól, pieprz mielony i ziołowy, przyprawa do dań z ziemniaków
- 1/2 szkl. mleka

Wszystkie dodatki oprócz ziemniaków i marchewki/pietruszki/ selera i pieczarek przesmażam po kolei na oleju. Wszystkie składniki mieszam dokładnie, doprawiam i wylewam do naczynia żaroodpornego (u mnie duża szklana forma do tarty). Piekę w 180 st. z termoobiegiem (ewentualnie częściowo z termoobiegiem + grzanie dolne) ok 1 godz i 10-15 min.
Ostatnio zmieniany: 28 Wrz 2016 18:56 przez nataliaada.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa, Kaja, Betula

Ziemniaki w naszej kuchni 23 Lis 2017 23:46 #576038

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
W zasadzie najbardziej lubię jeść ryż, ale jako mieszkanka Pyrlandi dodatkowo pozostająca w wieloletnim związku z najprawdziwszą pyrą poznańską, muszę od czasu do czasu ziemniaki na stół postawić.

Tym razem trochę pokombinowałam :) Ziemniaki fioletowe, czerwone i słodkie bataty :)

ziemniaki-3-kolory.jpg


Po obraniu okazało się, ze fioletowe, są naprawdę fioletowe, czerwone w środku są białe, a bataty mają kolor łososiowy.

ziemniaki-3kolory-obrane.jpg


Po ugotowaniu te ziemniaczki stanowiły tradycyjny dodatek do jarzyn, ale szukam też jakieś ciekawego wypełniacza do sałatki, dlatego sprawdziłam też pod tym kątem i dla pamięci sobie notuję :)

Czerwone ziemniaki są bardziej mączystne niż ziemniaki standardowe, mają lekko bardziej 'ziemniaczany' smak, ale jak to mączyste ziemniaki sypią się przy krojeniu. Do sałatki odpadają.

Bataty łatwo się rozgotowują na budyń, ale gdy są lekko twardawe, świetnie się kroją i trzymają kostke, ale są w sałatce zbyt słodkie. Do potraw azjatyckich, pikantnych i słodkich są świetnie, pyszne z mlekiem kokosowym i kurczakiem.

Fioletowe ziemniaki okazały się najsmaczniejsze, miały bardzo skondensowany 'ziemniaczany' smak, ale po ugotowaniu piękny fioletowy kolor zmienił się okropnie na sinotrupi, odrażający wręcz. Cóż prosektoryjnej sałatki w tym roku nie będzie, chyba, że rodzina mnie mocno wkurzy :happy: :happy:

Taki kolorowy bukiet ziemniaków pyszny jest też w postaci zapiekanki mocno posypanej tartym serem. Tylko na fioletowe ziemniaki trzeba sypać grubą warstwę, żeby ukryć ich ohydny kolor. Czasem się to udaje :)

Ziemniaki w naszej kuchni 24 Lis 2017 08:40 #576047

  • Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Offline
  • Moderator
  • Posty: 20264
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Alino, może warto byłoby ten wpis zamieścić także w wątku ziemniaczanym w Warzywniku ? Albo zrobić tam choćby link do Twojego postu ?

forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/5...k/118512-d-ziemniaki
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....

Ziemniaki w naszej kuchni 24 Lis 2017 21:11 #576128

  • MagdaH
  • MagdaH's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Uzależnienie roślinne silniejsze jest niż inne
  • Posty: 1791
  • Otrzymane dziękuję: 3088
Hiacynta wrote:
[...] Cóż prosektoryjnej sałatki w tym roku nie będzie, chyba, że rodzina mnie mocno wkurzy :happy: :happy: [...]
Zatem ciekawa propozycja do menu na Halloween :yummi:

Ziemniaki w naszej kuchni 24 Lis 2017 23:25 #576147

  • Hiacynta
  • Hiacynta's Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • gg 9117859
  • Posty: 14122
  • Otrzymane dziękuję: 10443
O tym sobie myślałam :) Czarna fasolka, posiniaczone ziemniaczki i odrobina czerwonych buraczków :happy:
A na wierzch trochę czarnych oliwek :happy: :happy:

Ziemniaki w naszej kuchni 07 Gru 2019 17:05 #683116

  • koma
  • koma's Avatar
  • Offline
  • Platinum Boarder
  • Posty: 3801
  • Otrzymane dziękuję: 32083
Kiszka Ziemniaczana
Jest to tradycyjne danie na Podlasiu,które wywodzi się z kuchni Białoruskiej.
Na 6 kiszek/jelito grube,wcześniej wymoczone/potrzeba ok.4 kg ziemniaków/u mnie sprawdza się irga/
0,4-0,5 kg boczku/dałam podgardle
3-4 cebule
3 jajka
3 łyżki mąki
sól,pieprz,można dodać majeranek,czosnek
Ziemniaki tarkujemy.Podgardle z cebulką podsmażamy,kiedy ostygnie dodajemy do utartych ziemniaków plus pozostałe składniki.Wiążemy nitką koniec jelita i za pomocą lejka kiełbasianego napychamy jelito"ziemniaczanym farszem".Ma być lużne/za dużo powoduje pękanie jelita/.Polewamy trochę oliwą i do piekarnika-temp.170 stopni na termoobiegu.Jak jest brązowa wyjmujemy.


20191207_140121-2.jpg


20191207_163044.jpg


Dzisiaj do jednej kiszeczki dałam podsmażoną paprykę i cukinię/mam pomrożone/Godne polecenia.
Maria
Za tę wiadomość podziękował(a): Armasza, rozalia, Pestka, anaka


Zielone okna z estimeble.pl

  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: pszczelarz5
Wygenerowano w 0.341 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum